Ulusal ve Uluslararası Basın Cittaslow Göynük’e Hayran Kaldı

ULUSAL VE ULUSLARARASI BASIN CITTASLOW GÖYNÜK’E HAYRAN KALDI

BAŞKAN KEMAL KAZAN:

“GÖYNÜK, YOLLARIN, YEŞİLİN VE MANEVİYATIN BULUŞMA NOKTASI”

Uluslararası Sakin Şehirler Ağı Cittaslow’a üye olan Akşemseddin Diyarı Göynük, ulusal basın ve yabancı yayın kuruluşlarının temsilcilerini ağırladı. Göynük Belediyesi’nin ev sahipliğinde haftasonu düzenlenen basın gezisinde, gazeteciler Göynük’ün doğal güzellikleri ile kültürel değerlerine hayran kaldı. İki gün süren gezide basın mensupları Cittaslow-Sakin Şehir Göynük’te tarihi, kültürel  manevi değerlerin yanısıra Çubuk ve Sünnet göllerinin etkileyici atmosferinde huzuru yaşadı. Göynük Belediye Başkanı ve İpek Yolu Belediyeler Birliği Başkanı Kemal Kazan, “Cittaslow Göynük yolların, yeşilin ve maneviyatın buluşma noktası.Ulusal basınımızın ve yabancı yayın kuruluşlarının değerli mensuplarını Göynük’te misafir etmekten son derece mutluyuz.  Manevi ve kültürel değerlerimize sahip çıkarak Türkiye ve dünya kamuoyu tarafından tanınması ve gelecek kuşaklara aktarılması en büyük hedefimiz” diye konuştu.

ÇUBUK VE SÜNNET GÖLLERİ’NDE SESSİZLİĞİN SESİNİ DİNLEMEK…

“Sakin Şehir Göynük” konsepti ile düzenlenen basın gezisine Dünya Gazetesi Editörü Nermin Sayın, Hürriyet Gazetesi Muhabiri Sedat Cenikli, Vatan Gazetesi Editörü Murat Çiçek, Posta Gazetesi Muhabiri Şenay Güner, Ajans France Press (AFP) Muhabiri Volkan Nakiboğlu ve Deutsche Welle (DW) Muhabiri Hilal Köylü katıldı. Gazeteciler, ilk olarak tektonik hareketler sonucu oluşan ve adını civardaki köyden alan Sünnet Gölü’nün etrafında temiz havada yürüyerek doğanın uyanışına tanıklık etmenin keyfini yaşadı. Bir sonraki durak olan Çubuk Gölü ise, bir film çekimi sırasında yaptırılan ve artık göl siluetinin doğal parçasına dönüşen yel değirmenleri ile objektiflere etkileyici kareler sundu. Baharı müjdeleyen çiğdem çiçekleri de basın mensuplarının fotoğraf karelerine yansıdı.

TÜRBELERİ, KONAKLARI VE ZAFER KULESİ İLE GÖYNÜK

Sakarya Meydan Muharebesini simgeleyen Zafer Kulesi’nden Sakin Şehir Göynük’ü kuş bakışı olarak keşfeden gazeteciler, kent estetiğine uygun olarak restore edilen konakları, evleri, türbeleri, dar sokakları fotoğrafladı. Daha sonra yöreye özgü el sanatlarının aslına uygun olarak yaşatıldığı Göynük Belediyesi’nin El Sanatları Merkezi’ni gezen gazeteciler, ‘tokalı örtü’ ve ‘peşkir’ gibi geleneksel ürünlerin dokunması ürünlere hayran kaldı.

Akşemseddin ve Ömer Sıkkini Hazretleri Türbeleri, Gazi Süleyman Paşa Camii ve Hamamı, Akşemseddin Camii ve Konağı ve Gürcüler Konağı, basın gezisinde inanç ve maneviyat turizminin izlerinin sürüldüğü ve büyük keyifle ziyaret edilen diğer yerler oldu.

KAZAN: “GÖYNÜK KÜLTÜR VE İNANÇ TURİZMİNİN CAZİBE MERKEZİ”

Göynük Belediye Başkanı ve İpek Yolu Belediyeler Birliği Başkanı Kemal Kazan’dan basın mensuplarına Cittaslow Göynük’te devam eden ve tamamlanan projeler hakkında bilgi verdi. Göynük’ün turizm potansiyeli ve Cittaslow çalışmaları ile ilgili soruları da yanıtlayan Başkan Kemal Kazan şunları söyledi;

“Göynük’ü diğer kentlerden ayıran en büyük özelliği sakinliği ve huzuru sunmasıdır. Göreve başladığımız günden bu yana, doğal ve geleneksel değerlerimizi koruyarak sürdürebilir kılmak için hizmet verdik. Sakin Şehir Göynük, özellikle büyükşehir hayatının koşuşturmasından, keşmekeşinden yorulan, huzur ve sakinlik arayan, tarihimizin ve kültürümüzün yaşayan miraslarını görmek isteyenleri ağırlıyor. Tarihi İpek Yolu destinasyonunda önemli bir lokasyona sahip olan Göynük’ün Uluslararası Cittaslow Birliği’ne kabul edilmesi bizi biz yapan değerlerimize sahip çıkmamızın uluslararası alandaki tescili oldu. Cittaslow olmak, Uluslararası Cittaslow Birliği’ne üye olmak, bizim için çok önemli. Üyelik kriterlerini yerine getirirken zorlanmadık. Bu felsefenin Göynük’e katacaklarıyla sahip olduğumuz potansiyeli daha da iyi değerlendireceğimize, uluslararası platformda oluşturacağımız strateji ile tanınırlığımızın artacağına yürekten inanıyoruz.

Tamamı SİT alanı ve kendine has kent estetiği olan Göynük’ün dokusunun bozulmaması için imar planlarımızı hassasiyetle oluşturuyoruz. Girişimcilerin de yatırımlarını bu doğrultuda yapmalarını teşvik ettik. Turizm sektöründe olanlara hatta bu sektöre ilgisi olanlara eğitimler verdik. Göynük’te termal turizmin gelişmesi için de çabalarımız sonuç verdi ve termal tesis yatırımları başladı. Gelişmek ve ilerlemek isteyen kentlerin çevreye, doğaya saygılı, özgün kent kimliğini koruyarak mümkün olduğunu gösteren bu hareketi başlatanları ve örnek kentlere imza atanları yürekten tebrik ediyorum. Göynük’te kent hayatının insanları boğan, kısıtlayan ortamından sıyrılarak doğaya ve eski zamana olan özlemlerini giderdikleri bir ortam yaratmak için çalışıyoruz.

AKŞEMSEDDİN DİYARI GÖYNÜK

Göynük Belediyesi olarak alt yapı çalışmalarını, kentin doğal dokusuna ve çevre düzenlemesine uyumlu şekilde sürdüren, kent estetiğinden imar planlarına kadar Cittaslow ile paralellik gösteren adımlar atarak yenilenebilir enerji kaynağı yatırımları, ağaçlandırma, yeşillendirme ve restorasyon çalışmaları gerçekleştirdik. Koruma ve kullanma dengesi gözeterek 161 kültürel miras ve 45 ev aslına uygun şekilde restore ettik Anadolu ve İslam kültürünün önemli örneklerini barındıran Göynük’te, 20’inci yüzyılın ilk dönemlerinde inşa edilen eski Türk evlerini, konakları turizme kazandırdık. Akşemseddin Diyar-ı olarak bilinen Göynük’ün sahip olduğu camii ve türbeleriyle inanç turizminin önemli merkezleri arasında öne çıkması için çaba harcadık.

Akşemseddin Hazretleri Göynük’ümüzün en büyük gücü ve sembolü. Bugün inanç turizmi denince ilk akla gelen yerlerden olan Göynük, her yıl yerli ve yabancı 500 bin turisti ağırlıyor. Tarihimizin en önemli alimlerinden biri olan Akşemseddin Hazretleri’ne hak ettiği değeri ve ilgiyi oluşturmak bir başka hedefimiz. Akşemseddin Hazretleri’ni en doğru şekilde tanıtmak için ve gelecek nesillere taşımak amacıyla bir dizi proje başlattık. 1988 yılından bu yana Akşemseddin Hz.’nin ilmi, huzur ve bilgeliği ile bütünleşen Göynük’te her yıl İstanbul’un fetih günü olan 29 Mayıs’tan önceki Pazar günü ‘Akşemsettin’i Anma Günü’ olarak kutlanıyor.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde sarayın mutfak ihtiyacını karşıladığı için ”Sarayın Arka Bahçesi” olarak nitelendirilen Göynük, mutfağı ile de meşhur. Lezzetini Balkanlar, Anadolu, Orta Asya ve Orta Doğu tatlarının zenginliğinden alan Göynük mutfağı, keşli cevizli Göynük mantısı, güvençte yaprak sarması, okla tatlısı, şeker içermeyen tamamen doğal uğut tatlısı ve el açması baklavaları ile yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı. Osmanlı mutfağının tüm özelliklerini taşıyan Göynük Mutfağı da ‘slowfood’ çalışmaları kapsamında desteklenerek yöresel ve organik ürünlere değer kazandırıldı.

GÖYNÜK DÜNYA MARKASI OLACAK

Göynük’ü Türkiye ve uluslararası kamuoyunda tanıtmak için yola çıktık bu yolda kararlı adımlarla yürüyoruz. Yurt dışından yatırımcıların ve turistlerin de ilgisini çekmeyi başardık. Tarih, kültür, doğa ve inanç turizminin yanı sıra Göynük önümüzdeki dönemde sağlık turizmine de aday. Mevcut potansiyelimizi en iyi şekilde değerlendirerek termal şehir olma yolundayız. Bir taraftan tanıtım çalışmalarını gerçekleşirken diğer taraftan Göynüğümüze gelen ziyaretçilerimizin rahatı için konaklama imkanlarımızı artırdık. Göynük halkı kendi konaklarını aslına uygun restore ederek otel olarak misafirlerimizin hizmetine sundu. Yöresel yemeklerimizin de tadılabileceği çok sayıda restoranımız oldu. Daha önceki yıllarda sadece Bolulu hemşerilerimizin ve çevre illerden gelen misafirlerimizin ziyaret ettiği Göynük, artık tur güzergâhlarında yer alıyor.

Yolumuz uzun. Belediye olarak sahip olduğumuz eşsiz değerlerimizin tanıtılması için çalışmalarımız devam edecek. Gelen ziyaretçilerimiz ‘bozulmadan geleceğe taşıdığımız’ değerlerimizle, düzenli, tertemiz Göynük sokaklarında gezerken, ‘Bir Osmanlı Kasabası’, ‘Diyar-ı Akşemseddin’,‘Zamanın Durduğu Şehir’ tanımlamalarını hissetmeye devam edecekler. Projelerimizi tamamladığımızda Göynük dünya markası olacak.”