Türkiye’de Bir İlk Daha Bolu’da Gerçekleşti Bolu Endemik Bitkiler Gen Bahçesi Diğer Şehirlere de Örnek Olacak

Bolu Belediyesi, il sınırlarındaki doğal hayatı korumak, endemik bitkilerine sahip çıkmak için tüm belediyelere örnek olacak bir çalışmaya imza attı. Bolu’nun sayıları 100’ü bulan endemik bitkileri, Endemik Bitkiler ve Gen Bahçesi Projesi kapsamında koruma altına alınıyor. Bundan sonra Bolu’ya ait hiçbir bitkinin nesli tükenmeyecek. Türkiye’de bir ilk olan bu proje, diğer belediyelere örnek olacak.

“Bolu’da Endemik Bitkiler Gen Bahçesi Projesi ile bir ilke daha imza atmaktan mutluyuz. Abant İzzet Baysal Üniversitesi ile birlikte diğer şehirlere de örnek olacak bir çalışmayı oluşturduk. Tabiatın Kalbi Bolu’ya tabiatı korumak, nesli tükenme tehlikesi yaşayan bitkilere sahip çıkmak ve gelecek nesillere aktarmak yakışır” diyen Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, bu projenin Bolu’nun turizm şehri hedefine de çok büyük katkı sağlayacağını vurguladı. Yılmaz, “Gen Bahçesi oluştuğunda uluslararası bilim insanlarının da Bolu’ya ilgi göstereceğine inanıyoruz. Bolu biyo çeşitlik açısından da zengin bir potansiyele sahip. Bu  kapsamda da Bolu’nun yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağı olmasını hedefliyoruz. Bolu Eko Turizm alanında da Türkiye’nin öncü şehirlerinden biri olacak” şeklinde konuştu.

BAHARDA İLK FİLİZLER GELİYOR

Bolu Belediyesi, Endemik Bitkiler ve Gen Bahçesi Projesi’ni Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) ile birlikte yürütüyor. AİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Eker başkanlığında akademisyenlerden oluşan bir çalışma grubuyla yürütülen proje, Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu koordinasyonunda gerçekleştiriliyor.

Doç. Dr. İsmail Eker başkanlığındaki akademisyenlerden oluşan  ‘Endemik Bitkiler Ekibi’, Yedigöller, Gölcük başta olmak üzere Bolu’nun tüm ilçelerinde araştırma yapıyor.Bulunan endemik türlerin Gen Bahçesi’ne dikimleri gerçekleştiriyor. Yeni türlerin araştırılması için akademisyenlere araç vb. teknik destek sağlanıyor.Proje ile Bolu’nun literatürdeki mevcut endemik bitki türleri listesine yenilerinin eklenmesi de öngörülüyor.

Geçtiğimiz ay, Belediye Başkanı Alaadin Yılmaz ve Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu tarafından 45 adet soğanlı bitki dikilmesi ile başlayan proje, Belediye serasında yer alıyor. Toplam 768 bitki kapasitesine sahip Gen Bahçesi’ne Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’ın diktiği Aladağ Çiğdemi ve Emine Davarcıoğlu’nun diktiği sümbül soğanları bahçenin ilk bitkileri oldu.  Gen Bahçesi’nin ilk endemik bitkilerinin bahar aylarıyla birlikte filizlenmesi bekleniyor.

ABANT ÇİĞDEMİ VE ALA ÇİĞDEM MARKALAŞACAK

Bolu’da tehlike altında, acil koruma altına alınması gereken 15-20 endemik bitki türü bulunuyor. Bu türler arasında Abant Çiğdemi öne çıkıyor. Abant’taki turizm artışı nedeniyle risk altında bulunan Abant Çiğdemi ile Ankara Çiğdemi ile Abant Çiğdemi’nin birleşmesinden oluşan Ala Çiğdem öncelikli olarak koruma altına alınacak. Çiğdemlerin korunmasının yanısıraBolu markasına da eklenmesi hedefleniyor. Dünyada yalnızca Abant Gölü’nün yanı başında bulunan ve başka hiçbir yerde görülemeyen bu iki çiğdem türünün Bolu’nun simgesi haline getirilmesi bekleniyor.

İki yıl sürecek projenin tüm maddi ihtiyaçlarını Bolu Belediyesi karşılayacak. Gen Bahçesi için Belediye,AİBÜ’ye Karacasu Yolu fidanlığında 300 metrekarelik bir yer tahsis etti. Arazide ekilen bitki türleri için yerden fare yada köstebek tehdidine, havadan karga tehdidine karşı önlemler alınarak arazi etrafına kafesler oluşturuldu. Bir yastıkta 30 ila 40 bitki koruma altına alınacak. Bolu Belediyesi, maddi desteğinin yanında bünyesindeki ziraat mühendisleriyle de bitkilerin uyum ve koruma çabalarına katkı sağlıyor.

BOLU’NUN ENDEMİK BİTKİLERİ KİTAPLAŞACAK

Endemik Bitkiler ve Gen Bahçesi Projesi üzerinde uzun süredir çalışan Bolu Belediyesi, Üniversitenin de projeye dahil edilmesiyle tamamen bilimsel bir çalışmayla Bolu’nun hafızasını oluşturmayı planlıyor. Proje kapsamında “Bolu İlinin Endemik Bitkileri” kitabı da basılarak Bolu halkı ve bilim dünyasına kazandırılacak.  İngilizce ve Türkçe basılacak kitabın oluşturulması için küçük bitkilerin fotoğraflanabilmesini sağlayacak makro fotoğraf makineleri de yine Bolu Belediyesi tarafından temin edildi.

EKO TURİZM DENİNCE AKLA BOLU GELECEK

Gen Bahçesi oluştuğunda uluslararası bilim insanlarının da Bolu’ya ilgisinin artması beklenirken, artan biyo çeşitliliğin Bolu’ya yerli ve yabancı turistleri de çekmesi bekleniyor. Bolu, bu çalışmanın neticelenmesiyle Eko Turizm alanında da Türkiye’nin anılan illerinden olmayı planlıyor. Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Bolu’nun geleceği eko turizmdedir” diyerek bu projedeki kararlılıklarını vurguluyor.

İlk etapta 2 yıllık bir çalışmanın ardından bir çerçeve çalışma ortaya konulacak. Bu süreçte Bolu’nun literatürde yer alan endemik bitki türlerine yenileri eklenecek, yok olma tehlikesi altındaki türler koruma altına alınacak. Bolu’nun endemik bitki sayısı, 2 yıllık çalışmanın ardından net bir şekilde ortaya konulabilecek.

Yürütülen çalışma hakkında bilgi veren Doç. Dr. İsmail Eker, “Literatürde 80 civarında endemik bitki türüne sahip olduğu gösterilen Bolu’da arazide yaptığımız çalışmalarda bu rakamın 100’ün üzerine çıkabileceğini tahmin ediyoruz. Bu çalışma sadece endemik bitki türlerini korumaya değil, literatüre yeni bitkiler katılması konusunda da bir fırsat olacak. Böylelikle Bolu’nun endemik bitki sayısı net bir şekilde ortaya konulabilecek. Belediye’nin tahsis ettiği Gen Bahçesi’nde koruma altına aldığımız ancak buraya uyum sağlayamayan, yerinde koruma gereken endemik türler konusunda da Tarım ve Orman Bakanlıklarının desteğini isteyeceğiz” dedi.

İLK KEZ BİR ŞEHİR ENDEMİK BİTKİLERİNE SAHİP ÇIKIYOR

Bolu Endemik Bitkiler ve Gen Bahçesi Projesi, bir kentin endemik bitkilerini koruma altına alma çabalarında bir ilk niteliği taşıyor ve Bolu Belediyesi’nin bu projesinin bütün belediyelere örnek olması bekleniyor. Biyo çeşitliliğin korunması, sürdürülebilirliğin sağlanması adına her ilin kendi Gen Bahçesini oluşturmasıyla bir ağ yaratılabileceği ve bu ağın da ülke ekonomisine ileride büyük faydalar sağlayabileceğine işaret ediliyor. “Bolu’ya özgü hiçbir bitkinin neslinin tükenmesine izin vermeyeceğiz” diyen Belediye Başkanı Yılmaz, Bolu Belediyesi olarak Gen Bahçesi Projesi üzerinde uzun süredir çalıştıklarını vurgulayarak şunları kaydetti:

“AİBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Eker başkanlığında akademisyenlerden oluşan çalışma grubununbu projeye dahil olması ile çok daha güçlü ve bilimsel bir bir proje ortaya çıktı. Türkiye’de bir ilk olacak bir çalışmaya imza atmaktan heyecan duyuyoruz. Bu proje, üniversite-kent işbirliğinin de en güzel örneğini oluşturması açısında da çok değerli. İlk kez bir şehir kendi biyo çeşitliliğini koruma altına alıyor, zenginliğine sahip çıkıyor. Bu projeyle Bolu’nun hafızasını oluşturacağız. Doğal hayatımızın her bir parçası bizim için önemli. Bolumuza özel endemik bitkilerimize de yok olmadan sahip çıkacağız. Bu projenin tüm il belediyelerine örnek olmasını temenni ediyorum. Bu projede emeği olan başta Sayın İsmail Eker Hocamız olmak üzere AİBÜ’deki değerli bilim insanlarımıza, Belediye ekibimize teşekkür ediyorum ” dedi.