ÇOCUKLAR “ŞANSA VE BAHANEYE YER VERMEYEN” SATRANÇLA 1. SINIFTA TANIŞACAK
TSF’DEN YEREL YÖNETİMLERE “DOĞRU HAMLE” ÇAĞRISI
Türkiye Satranç Federasyonu (TSF), “Doğru Hamlede Buluşalım” Projesi’ni tüm Türkiye’ye yaymakta kararlı. İlkokul çağındaki çocukları satrançla buluşturmayı hedefleyen proje için yerel yönetimlere çağrı yapan TSF Başkanı Gülkız Tulay, “Yatırımlarını ülkemizin geleceği çocuklarımıza yapmayı hedefleyen tüm yerel yönetimleri ‘Doğru Hamlede Buluşmaya’ davet ediyorum” dedi.
Türkiye Satranç Federasyonu (TSF), 7’den 70’e herkesi satrançla buluşturmak için önemli bir adıma daha hazırlanıyor. Federasyon, tüm Türkiye’de 1’inci sınıfa devam eden çocukları “şansa ve bahaneye yer vermeyen” spor olan satrançla tanıştıracak. Kocaeli, Ordu ve Söke’de ilk uygulamaları yapılan projede başarılı sonuçlar alınması üzerine, 81 ilin proje kapsamına alınması için çalışmalar hızlandırıldı. TSF Başkanı Gülkız Tulay, “Kaybederken bile kazandıran satrançla çocuklarımızı tanıştırmak için sabırsızlanıyoruz. Yerel yönetimlere de bu heyecanı bizimle paylaşma çağrısında bulunuyoruz” dedi.
İlköğretimde 5, 6, 7 ve 8’inci sınıflarda çocuklara zeka oyunları dersi altında satranç eğitimi veriliyor. Türkiye Satranç Federasyonu ise, ilk 4 yılda da çocukların satrançtan uzak kalmamaları için “Doğru Hamlede Buluşalım” Projesi’ni başlattı. Projenin ilk durağı 23 Ocak 2013 tarihinde TSF, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokol ile Kocaeli oldu. İlk günden itibaren Kocaeli’nde başarıyla uygulanan proje, 2015 yılında Ordu ve Söke’de de hayata geçti. İlk uygulamalardaki yüz güldüren sonuçlardan sonra projenin son durağı ise, geçtiğimiz hafta Burdur oldu.
Proje kapsamında ilkokul 1’inci sınıfa devam eden tüm öğrencilere satranç seti dağıtılıyor ve öğretmenlere satranç eğitimleri veriliyor. Bugüne kadar Kocaeli’de 91 bin 555 adet satranç takımı ve temel eğitim kitabı dağıtılırken, Ordu’da ise bu sayı 10 bine ulaştı. Projenin son durağı olan Burdur’da Türkiye Satranç Federasyonu, Burdur Valiliği, Burdur Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında 21 Nisan 2016 tarihinde imzalanan protokole göre il merkezindeki 17 okulda ilkokul 1’inci sınıf öğrencilerine satranç seti dağıtılacak. İldeki öğretmenlere de antrenörlük eğitimi verilecek.
YEREL YÖNETİMLERE SATRANÇ DAVETİ
Ana hedeflerinin satrancı tabana yayarak ilkokuldan itibaren çocukları satrançla buluşturmak ve bu spora yönlendirmek olduğunu vurgulayan TSF Başkanı Gülkız Tulay, “Hızlı, doğru ve çabuk düşünebilme, olaylara doğru yorumlarla yaklaşabilme yeteneklerini geliştiren satranç sporu ile çocuklarımızı buluşturarak, ülkemize yetenekli sporcular kazandırmak asıl hedefimiz. Proje ile çocuklarımızı zararlı alışkanlıklardan uzak tutmak ve onlara spor disiplini vererek eğitim yaşamlarına destek olmak istiyoruz” diye konuştu.
Yerel yönetimlere mektup yazarak “Doğru Hamlede Buluşalım” Projesi’yle ilgili bilgilendirme yaptıklarını ve projede yer almaya davet ettiklerini de açıklayan TSF Başkanı Gülkız Tulay, şöyle devam etti:
“2013 yılında Kocaeli’nde startını verdiğimiz, Ordu, Söke ve Burdur’da da hayat bulan “Doğru Hamlede Buluşalım” Projemiz adım adım yayılıyor. Şu ana kadar uyguladığımız yerlerde önemli başarılara imza atıldı. Hedefimiz, Türkiye’nin dört bir yanında minik öğrencilerimizi bu eşsiz spor ile buluşturmak. Yerel yönetimlerimizin desteği ve aracılığıyla bu buluşmaları artırmak istiyoruz. Minik öğrencilerimizi satrançla tanıştırmak ve onların hayatlarının yönünü değiştirecek ‘doğru hamlelerde buluşmak’ için sabırsızlanıyoruz. “Doğru Hamlede Buluşalım” Projesi ülke genelinde ses getiren örnek bir proje olacak. Elbette bu başarının yakalanmasında, yerel yönetimlerimizin vereceği desteğin önemli bir payı olacak. Yatırımlarını ülkemizin geleceği çocuklarımıza yapmayı hedefleyen tüm yerel yönetimleri ‘Doğru Hamlede Buluşmaya’ davet ediyorum.”
OKUL PROJELERİNE HIZ KESMEDEN DEVAM
TSF, “Doğru Hamlede Buluşalım” Projesi’nin yanı sıra, ana sınıflarındaki çocukları satrançla tanıştırmak için Spor Toto Teşkilat Başkanlığı ile “Satrançla Büyüyorum” Projesi’ni yürütüyor. Türkiye Satranç Federasyonu ana sponsoru Türkiye İş Bankası tarafından ise bugüne kadar tüm Türkiye’de ilkokullarda 15 bin satranç sınıfı açıldı ve bu sınıflarla 2,5 milyon öğrenci satrançla tanıştırıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yürütülen Sevgi Evleri projesi de Federasyonun yürüttüğü projeler arasında yer alıyor.