TÜRK NÖROLOJİ DERNEĞİ
Sektör: Sağlık-Eğitim / Link: http://www.noroloji.org.tr
22 Ocak 2014
Türk Nöroloji Derneği (TND) Kök Hücre Tedavisi ile ilgili ‘umut verici’ iddiaların asılsız olduğunu açıkladı. ALS (AmyotofikLateral Skleroz) ve diğer kas hastalıklarını tedavi ettiği öne sürülen bu yöntemin hasta ve hasta yakınlarını boş yere umutlandırdığı belirtilen açıklamada, “Ticari amaçla uygulanan bu girişimlerin durdurulması konusunda yetkili mercileri göreve çağırıyoruz” denildi.
7 Ocak 2014
Nöroloji hekimlerine başvurunun en sık nedenlerinden biri olan baş dönmesinin bazı nedenleri yeni yeni anlaşılıyor. Türk Nöroloji Derneği (TND) Nöro-otoloji (Nörolojik nedenli işitme ve denge hastalıkları) Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Neşe Çelebisoy, son yıllarda çok sözü edilen Vertigo’nun (baş dönmesi) aslında bir hastalık değil bir yakınma olduğunu belirterek, “Vertigo yakınmasının altında farklı hastalıklar yattığını unutmamak gerekiyor” dedi. Yıllarca teşhis konulamadan uygun olmayan ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılan baş dönmesi ataklarının migren ile bağlantısının son 10 yılda anlaşıldığını ifade eden Çelebisoy, bu tablonun erişkinler yanında çocukları da etkilediğini belirterek ebeveynleri çocuklar konusunda dikkatli olmaya çağırdı.
22 Kasım 2013
Günümüzde zor teşhis konulabilen nörolojik hastalıklardan olan Miyasteni için belirtilerin iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Hareketten sorumlu sinirlerin kasa bağlandığı yerlerdeki bozulmadan ortaya çıkan Miyasteni’nin yarattığı yutma güçlüğü, ölümlere yol açabiliyor. İlk belirtileri gözde ortaya çıkan hastalık, en fazla kadınları vuruyor.
28 Mayıs 2013
Türk Nöroloji Derneği (TND) MS Çalışma Grubu 29 Mayıs Dünya MS Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. MS ile mücadelenin topyekun bir mücadele olduğu belirtilen açıklamada, “MS tedavi seçeneklerinde çok önemli ve kayda değer artışlar var. Önemli olan doğru tedavi yöntemi ve hasta-hekim işbirliği” denildi.
22 Mayıs 2013
Türk Nöroloji Derneği Nöroimmünoloji Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Ayşe Altıntaş, bağışıklık sisteminin ‘kafasının karışmasıyla’ ortaya çıkan nöroimmünolojik hastalıklar için en önemli konunun erken teşhis olduğunu belirterek, son yıllarda anlaşılmaya başlayan NMO hastalığı için 24 saati aşan görme ve duyu kayıplarına özellikle dikkat etmek gerektiğini söyledi. Kortizon tedavisi yanında hastaların kanının vücudun dışında antikorlardan temizlenmesiyle yürütülen plazma değişimi tedavisinin olumlu sonuçlar verdiğini anlatan Altıntaş, “Bu hastalık en çok gençlerde ve kadınlarda görülüyor. Hastaların enfeksiyonlardan uzak olması hayati önem taşıyor” dedi.
17 Mayıs 2013
29 Mayıs Multipl Skleroz(MS) Günü nedeniyle Mayıs ayı boyunca çeşitli etkinlikler organize eden Türkiye Multilpl Skleroz Derneği son olarak Ankara Şubesi olarak Ankara’da ‘MS için farkındalık günleri’ düzenledi.
29 Mart 2013
Türk Nöroloji Derneği(TND), Dokuz Eylül Üniversitesi Nöroloji Ana Bilim Dalı asistanlarına yönelik olarak hasta yakınları tarafından uygulanan şiddet olayını kınayan açıklama yaptı.
14 Mart 2013
Türk Nöroloji Derneği(TND), “14 Mart Tıp Bayramı” nedeniyle açıklama yaptı. Açıklamada, “14 Mart Tıp Bayramı”nın coşkuyla kutlanması gerekirken, mevcut sorunların ağırlaştığı ve sisteme yeni sorunların eklendiği bir dönemden geçildiği için ‘buruk’ kutlandığı belirtilerek, “En hayati konu olan sağlığın hastalanmasına daha fazla izin vermeyelim” denildi.
27 Şubat 2013
Türk Nöroloji Derneği Baş Ağrısı Çalışma Grubu Başkanı ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zarifoğlu Anadolu Ajansı Sağlık Muhabiri Selma Bıyıklı Adabaş ile yaptığı röportajda, ortaokul ve lise öğrenimi gören 12-18 yaş grubundaki ergenler üzerinde yürüttükleri çalışmayla ilgili bilgi verdi.
19 Şubat 2013
Türk Nöroloji Derneği (TND), son günlerde ALS başta olmak üzere bazı nörolojik hastalıkların Kök Hücre Transferi ile tedavisinin mümkün olduğu konusunda hasta ve hasta yakınlarının umutlandırılması üzerine bir açıklama yaptı.