Tarihi İpekyolu Bir Cazibe Merkezi Olacak

TARİHİ İPEKYOLU BİR CAZİBE MERKEZİ OLACAK

İPEKYOLU BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞINA

KEMAL KAZAN YENİDEN SEÇİLDİ

İPEKBİR BAŞKANI KAZAN:

“İPEK YOLU TURİZM KORİDORU ÜRETİM VE İSTİHDAM KORİDORU OLACAK”

İpek Yolu Belediyeleri Turizm Kalkınma Birliği’nin (İPEKBİR) Başkanlığına Göynük Belediye Başkanı Kemal Kazan yeniden seçildi. Kaynaşlı Belediye Başkanı Erol Bayraktar, Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman, Yeniçağa Belediye Başkanı Recai Çağlar ve Karacasu Belediye Başkanı Celal Beydili ise Birlik Encümeni’nde yer alan isimler oldu.

Akyazı’da yapılan ve Kazan’ın oybirliği ile başkan seçildiği olağan meclis toplantısında alınan kararla Akçakoca, Sapanca, İznik ve Geyve belediyeleri de İPEKBİR’in yeni üyeleri olarak belirlendi. İpek Yolu güzergahında yer alan Göynük, Ayaş, Mudurnu, Kıbrıscık, Taşkesti, Dörtdivan, Yeniçağa, Karacasu, Taraklı, Akyazı, Karapürçek, Kaynaşlı ve Düzce belediyeleri ile birlikte İPEKBİR’in üye sayısı 17’ye ulaştı.

Konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Tarihi İpek Yolu’nu bir ‘cazibe merkezi’ haline getirmek istiyoruz” diyen İPEKBİR ve Göynük Belediye Başkanı Kazan, “Bu bölge, turizmde marka olmak için her şeye sahip. Kültürel, tarihi ve doğal zenginliklerimizi tüm dünya ile paylaşmak, tanıtmak istiyoruz. İpek Yolu destinasyonunda yer alan kentlerimizin tarihi dokusuna, özgün kimliklerine sahip çıkacağız. Geçmişten gelen ticaret birikimiyle üretim ve istihdama da katkı sağlayacağız” şeklinde konuştu.

TURİZM YOL HARİTASI OLUŞTURULDU

Ankara ve Sakarya arasındaki ‘Tarihi İpek Yolu Koridoru’ndaki güzergahların doğal, tarihi ve kültürel potansiyelini canlandıracaklarını belirten Kazan, “Belli temalara dayalı turizmi geliştireceğiz. Turizm gelirlerini arttırmak için, bölgenin bütün olarak pazarlanması için bir yol haritası oluşturduk. Koruma-kullanma dengesi ile sürdürülebilir turizm alt yapısını kuruyoruz” dedi. Bu konuda Tarihi Kentler Birliği, Çekül Vakfı ve İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nden de teknik destek istediklerini vurgulayan Kazan, Ankara Kalkınma Ajansı (ANKARAKA) ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ile de tanıtıma yönelik protokol imzaladıklarını söyledi.

ANKARAKA ve MARKA ile imzalanan protokol kapsamında yapılacak tanıtım çalışmalarında; koridor üzerindeki turistik değerlerin haritalandırılması, koridor üzerinde turistik destinasyonlara yönelik yönlendirme ve bilgilendirme tabelaları, tanıtıcı rehber ve kitapçık, internet sitesi, tanıtıcı reklamlar, filmler, sempozyum organize edilmesi, önde gelen yerli ve yabancı seyahat acentelerine yönelik info-tur/fam-trip organizasyonu gerçekleştirilmesi gibi başlıklar yer alıyor.

HEDEF DÜNYA MARKASI OLMAK

Turizmde hedeflerini “bir dünya markası olmak” şeklinde özetleyen Kazan, marka olmanın koşullarını ise “İyi korunan özgün tarihi-kültürel dokular, başarılı yerel yönetimcilik ve etkili tanıtım şehirlerin markalaşmasında çok önemli rol oynuyor. Birlik üyelerimizle gerçekleştirdiğimiz Prag, Viyana, Salzburg, Münih, Karlovy Vary ve Cesky Krumlov’u kapsayan teknik Avrupa turumuzda bunu bizzat gözlerimizle gördük. Bisiklet yollarından yaya geçitlerine, engelli yürüyüş yollarından parklara, alt yapıdan kent mimarisine, atık yönetiminden turizm çalışmalarına kadar belediyelerimizde de örnek uygulamaları hayata geçirmemiz gerekiyor” sözleriyle aktardı.

İPEKBİR Başkanı Kazan, Birliğe bağlı kentlerin turizm pazarında yarışabilmeleri için bazı alt yapı eksikliklerini tamamlamaları gerektiğine dikkat çekerek, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan sokak sağlıklaştırması, kanalizasyon alt yapısı ve bağlantı yolları ile ilgili bütçe talebinde bulunduklarını ifade etti.

OSMANLI MİMARİSİNİ TAŞIYAN İLÇELER

Osmanlı Mimarisi açısından zengin ilçelere sahip bir koridorda bulunduklarını vurgulayan Kazan şöyle devam etti:

“Bu ilçelerin kültür turizmindeki yerlerinin güçlendirilmesi yönünde çalışmalar yoğunlaşacak. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı da destek verecek. İpek Yolu hattındaki turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi, doğal, tarihi, kültürel potansiyele işlerlik kazandırılması, doğa, kültür, yürüyüş, bisiklet rotalarının belirlenmesi için MARKA ile de bir proje hazırlığındayız. Rotaların bir tur paketi olarak turizm ürünü haline getirilmesini, tanıtım ve pazarlama çalışmalarının yapılmasını hedefliyoruz.”

PROJELER HEP GELECEK İÇİN

Kazan, İPEKBİR olarak turizm koridorunu güçlendirmek için her türlü kaynağı kullanmayı hedeflediklerini, bu kapsamda çok sayıda proje hazırladıklarını bildirdi.

Birliğin hazırladığı projeler arasında, AB Erasmus Programı kapsamında hazırlanan jeotermal projesi, MARKA’ya sunulan tavuk gübresine yönelik atık sorununa çözüm üretecek çevreci biyogaz tesisinin fizibilitesinin hazırlanmasına yönelik proje ile Göynük Zafer Kulesi restorasyon projesi de bulunuyor.

ÖZGÜN KENTLER ÖZGÜN KENT MOBİLYALARI

İpek Yolu kentlerinin özgün dokusuna uygun kent mobilyaları için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Kazan’ın bu konuda verdiği bilgiler ise şöyle:

“Biz tarihi bir yol üzerinde özgün mimari bir dokunun yer aldığı kentlere sahibiz. Bu kentlerimizde kullanılan kent mobilyalarında da ortak ve estetik bir dil oluşturmalıyız. Kullanılan her nesnenin, şeklin, rengin var olan özgün dokuya katkı sağlaması ve estetik olması gerekiyor. İpek Yolu Koridoru’nda bulunan ilçelerimizin kent estetiğine önem veriyoruz. Özel olarak tasarlanacak kent mobilyalarımız üye belediyelerimiz arasında bir bütünlük sağlayacak. Zemin kaplamaları (beton, taş, ahşap, asfalt, tuğla vb), oturma birimleri (banklar, sandalyeler, grup oturma elemanları), aydınlatma elemanları (yol aydınlatıcıları, alan aydınlatıcıları), işaret ve bilgi levhaları (yönlendiriciler, yer belirleyiciler, bilgi iletişim panoları), sınırlandırıcılar (sınırlayıcılar, caydırıcılar, yaya bariyerleri, trafik bariyerleri), su ögesi (süs havuzları, çeşmeler), üst örtü ögeleri (duraklar, gölgelikler, pergolalar), satış birimleri (kiosklar, sergi pavyonları, büfeler), sanatsal objeler (heykeller), oyun alanı elemanları, çöp kutuları, çiçeklikler, bisiklet park yerleri, meydan saatleri, bitkisel ögeler, bayrak direkleri gibi bölgenin ruhuna uygun kent mobilyaları tasarlayacağız.”

DANIŞMA KURULU OLUŞTURULDU

İpek Yolu Belediyeleri Turizm Kalkınma Birliği’nin daha etkili çalışması amacıyla bir ‘Danışma Kurulu’ da oluşturuldu. Kurulda, AK Parti Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, TBMM Başkanlığı Kültür ve Sanat Danışmanı, Bilim ve Değerlendirme Kurulu Başkanı, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma (ÇEKÜL) Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Elban, Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Hakkı Acun, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Suphi Saatçi, Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Yusuf Kıraç, Kırıkkale Üniversitesi ve İpek Yolu Araştırmaları Derneği Başkanı Dr. Fahri Atasoy yer aldı.

Birlik Başkanı Kazan, bölgenin kaderini çizecek çalışmalar için çok heyecanlı olduklarını aktararak, “Tarihi ticaret yolunu cazip bir turizm destinasyonu, üretim ve istihdam merkezi haline getirmek için uzun bir yolumuz var. Danışma Kurulu’muzda yer alan değerli isimlerimiz ise en büyük destekçilerimiz, yol göstericilerimiz olacak. Bizlere bu yolda ışık tutacakları için onlara müteşekkiriz” şeklinde değerlendirme yaptı.