Satranç Müzesi’nde, Akdeniz Rüzgarı Esecek

Endülüs’te hayat bulan ve Anadolu ezgileri ile harmanlanan notalar, Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde Akdeniz rüzgârı estirecek. Yeni nesil müzecilik anlayışıyla ilgi çeken sanat etkinliklerini çatısı altında buluşturan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, 28 Ekim Cumartesi günü saat 17.00’da sanatseverlere gitar resitali sunacak. Gitar sanatçısı Erkan Mehmet Karagülle’nin vereceği “Endülüs’ten Anadolu’ya Gitar Resitali” ile sonbaharı yaşayan Başkentliler eşsiz bir müzik ziyafetinde buluşacak.

Guinness Rekorlar Kitabına giren ilk ve tek tescilli satranç koleksiyonuna ev sahipliği yapan Satranç Müzesi, düzenlediği kültür sanat etkinlikleri ile Ankara’da sanatseverlerin buluşma noktası oldu. Her ayın son cumartesi günü gerçekleştirilen müzik dinletilerinde bu ay
Albeniz’in Asturias’ından, Taviloğlu’nun Solo’suna kadar uzanan geniş repertuarıyla dikkat çeken gitar sanatçısı Erkan Mehmet Karagülle olacak. “Endülüs’ten Anadolu’ya Gitar Resitali” Satranç Müzesi’nin Anadolu mimarisini yansıtan ve taş, ahşabın birleşiminde oluşan akustik ortamında gerçekleşecek.

“ENDÜLÜS’TEN ÇIKAN NOTALAR ANADOLU EZGİLERİYLE HARMANLANIYOR”

Resital repertuarının anlaşılabilir parçalardan özenle seçildiğini ve Endülüs’ten çıkan notaların Anadolu ezgileri ile harmanlandığını söyleyen Karagülle, etkinlikle ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Yüzyıllar boyunca bilimsel ve kültürel anlamda dünyayı şekillendiren, birçok medeniyetin altın çağını yaşadığı Endülüs’te doğup, El Hamra Sarayı’nın bahçelerinde filizlenen notaları, önce Cebeli Tarık’tan Akdeniz’e, oradan da Anadolu’nun taşına toprağına sürüp,
Başkentlilere gitar melodileri olarak ulaştıracağız. Ben de konserlerde dinleyicilere ilham verebilecek, onları yormadan kendine çekebilecek naif parçalar seçmeye çalışıyor ve hikâyeleriyle birlikte derliyorum. Parçalar yalın haliyle dahi çok keyifliyken, bir de öyküsüyle birlikte sunulduğunda çok daha ilgi çekici hale geliyor. Dinleyicilerle birlikte, bestelerde dans eden notaların hayat bulma sürecini keşfediyoruz. Satranç Müzesi, Endülüs’ten Anadolu’ya kadar, Akdeniz üzerinden yaşanan bin yıla yakın süreci satranç taşları ile anlatırken, biz de aynı sürece notalarla hayat vereceğiz. Satranç Müzesi’nde konuklara unutulmaz bir dinleti sunacağız.”

Gökyay Vakfı’nda vereceği konserde, dinleyicilerine doğaçlama yoluyla gitarın büyüsünü de aktaracağını belirten Karagülle, “Her coğrafyanın tınısında ayrı bir hazine, ayrı bir kültür saklı. Bunu kavrayabilmek ve kendi notalarımızı evrene haykırabilmek için müziği seven, değer veren nesillere ihtiyacımız var. Satranç Müzesi bu anlamda bölge için büyük bir nimet, Ankaralılar olarak kıymetini bilmeliyiz” dedi.

MÜZE MÜDÜRÜ UÇAKHAN: “KONUKLARIMIZI MÜZİKLE DE DÜNYA YOLCULUĞUNA ÇIKARIYORUZ”

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi Müdürü Binnur Uçakhan ise her ayın son cumartesi günü konukları Satranç Müzesi’nde müzikle dünya yolculuğuna çıkardıklarını belirterek şunları söyledi:

“Müzemizde dünyanın farklı coğrafyalarından gelen, yapıldığı yerlere dair birçok iz taşıyan 625 satranç takımımız mevcut. Misafirlerimiz hem satranca dair Türkiye’deki en büyük koleksiyonu görme hem de dünyanın hemen her köşesinin kültürüne dair fikir sahibi olma fırsatını buluyor. Biz bu sene sürdürdüğümüz kültürel etkinliklerle satranç severlere çok daha renkli bir ambiyans sunuyoruz. Müzemizde, her ayın son cumartesi günü konser, üçüncü cuma günü ise fotoğraf söyleşisi var. Bunun yanında her yaştan misafirimize, uçsuz bucaksız ve rengârenk bir dünyayı müze atmosferinde farklı etkinliklerle keşfettiriyoruz. “Endülüs’ten Anadolu’ya Gitar Resitali” de Ankaralılar için unutulmaz olacak.”