Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un desteğiyle düzenlenen ve 14 Eylül’den 3 Ekim 2019’a kadar sürecek olan “Ruhun Yelkenleri” yolculuğunun Akdeniz etabı Türkiye, Kıbrıs ve Mısır’da düzenlenecek. Katamaranın rotası Marmaris, Antalya, Kumkuyu, Taşucu, Limasol (Kıbrıs), İskenderiye (Mısır) ve Marmaris duraklarını içeriyor. Yolculuk, Rusya, Letonya, İsveç, Ermenistan ve diğer ülkelerden engelli olan ve olmayan insanların katılımıyla gerçekleştirilecek.
“Ruhun Yelkenleri” takımı; yat gezisi ve yarışı, sosyal ve kültürel aktiviteler, engelli insanlar ve toplum arasında kurulacak yeni pozitif bir etkileşim modeli yaratmak gibi aktivitelerin hazırlık ve uygulamasında yer alıyor.
2011’den bu yana, engelli insanlar da dahil olmak üzere oluşturulan kapsamlı takımlar dünyanın farklı yerlerinde 15 geziye katıldı.
“Ruhun Yelkenleri” projesi, kapsamlı yatçılığı bir insanın özel yeteneklerinin ve becerilerinin dışavurumunun açık bir modeli olarak geliştirmeyi hedefliyor.
Bu yıl Akdeniz’in şehirleri, Kapsama Günlerine ev sahipliği yapacak. Bu günler boyunca kapsayıcı etkileşim üzerine seminerler, kapsayıcı atölye çalışmaları ve çevre etkinlikleri, yuvarlak masa toplantıları, kapsayıcı konserler ve yelkencilik alanında kapsayıcı uygulamalı öğretim çalışmaları yapılacak.
Takım, ‘Auda’ isimli Riga yat kulübünden yatçı Reinis Mezhulis tarafından yönetildi. Bu proje fikrinin esin kaynağı ve insani keşif programının başkanı ise Oleg Kolpashchikov.
Yolculuk Fountaine Pajot Helia 44 M Lady Sophie isimli, yelkenli motoruna sahip katamaranda başladı, mürettebatta engelli ve engelli olmayan toplam 8 kişi vardı. “Ruhun Yelkenleri” adıyla dünya çevresinde düzenlenen geziler kapsamının bir parçası olarak mürattebatta ilk kez iki Türk yer aldı. Türk katılımcılar, Engelli ve Aileleri Birliği Derneği Başkanı Tulgay Hasar ve vekili Gökhan Kaniomri idi.
15 Eylül 2019’da Marmaris Belediyesi Kültür ve Sanat Evi’nde Ruhun Yelkenleri gösterisinin resmi açılışı yapıldı. Bu organizasyonun bir parçası olarak katılımcılara uygulamalı bir atölye çalışması da yaptırıldı. Katılımcılar engelli insanlarla etkileşim kurallarını öğrendiler ve kapsayıcı etkileşim üzerine uygulamalı çalışmalarda bulundular. Açılışa Marmaris Belediyesi temsilcileri, Marmaris Kent Konseyi temsilcileri, Marmaris Rus Kültür ve İşbirliği Derneği, Engelli ve Aileleri Birliği Derneği, STK temsilcileri, gönüllüler, engelli vatandaşlar ve medya temsilcileri katıldı. Katılımcıların toplam sayısı 30 oldu.
Organizasyonun parçası olarak ‘Kapsayıcı Kültür Olarak Ekstra Yetenek Fenomeni’ isimli uluslararası konferansa Marmaris Engelliler Topluluğu temsilcilerinin katılımı ile ilgili bir ön anlaşmaya varıldı. Konferans 12-13 Aralık 2019 tarihlerinde, Ural Federal Üniversitesi’nde yapılacak.
Projenin katılımcıları, Marmaris Belediyesi, Marmaris Kent Konseyi, Marmaris Rus Kültür ve İşbirliği Derneği, Engelli ve Aileleri Birliği Derneği şeklinde sıralandı.