Ruhun Yelkenleri Projesi Mersin’de

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un desteğiyle düzenlenen ve 14 Eylül’den 3 Ekim 2019’a kadar sürecek olan “Ruhun Yelkenleri” yolculuğunun Akdeniz etabı Türkiye, Kıbrıs ve Mısır’da düzenlenecek. Katamaranın rotası Marmaris, Antalya, Kumkuyu, Taşucu, Limasol (Kıbrıs), İskenderiye (Mısır) ve Marmaris duraklarını içeriyor. Yolculuk, Rusya, Letonya, İsveç, Ermenistan ve diğer ülkelerden engelli olan ve olmayan insanların katılımıyla gerçekleştirilecek.

“Ruhun Yelkenleri” takımı; yat gezisi ve yarışı, sosyal ve kültürel aktiviteler, engelli insanlar ve toplum arasında kurulacak yeni pozitif bir etkileşim modeli yaratmak gibi aktivitelerin hazırlık ve uygulamasında yer alıyor.

2011’den bu yana, engelli insanlar da dahil olmak üzere oluşturulan kapsamlı takımlar dünyanın farklı yerlerinde 15 geziye katıldı.

“Ruhun Yelkenleri” projesi, kapsamlı yatçılığı bir insanın özel yeteneklerinin ve becerilerinin dışavurumunun açık bir modeli olarak geliştirmeyi hedefliyor.

Bu yıl Akdeniz’in şehirleri, Kapsama Günlerine ev sahipliği yapacak. Bu günler boyunca kapsayıcı etkileşim üzerine seminerler, kapsayıcı atölye çalışmaları ve çevre etkinlikleri, yuvarlak masa toplantıları, kapsayıcı konserler ve yelkencilik alanında kapsayıcı uygulamalı öğretim çalışmaları yapılacak.

Takım, ‘Auda’ isimli Riga yat kulübünden yatçı Reinis Mezhulis tarafından yönetildi. Bu proje fikrinin esin kaynağı ve insani keşif programının başkanı ise Oleg Kolpashchikov.

İlk kez Türkiye’yi temsil eden bir görme engelli Ahmed İrdel, Ruhun Yelkenleri yolculuğunun tüm Türkiye etabında yelkenli ile denize açılıyor. 30 yıllık deneyime sahip bir aşçı olan ve dört ay önce geçirdiği bir ameliyat sonrası görme yetisini kaybeden Ahmet’in yanı sıra, takımda, fitness eğitmeni ve çocuklar için eko-kamp projesinin proje müdürü olan eşi Natalya Smychkova Irdel de yer alıyor.

Yolculuk Fountaine Pajot Helia 44 M Lady Sophie isimli, yelkenli motoruna sahip katamaranda başladı, mürettebatta engelli olan ve engelli olmayan toplam 10 kişi vardı.

Programda belirtilmiş aktiviteler arasında; uygulamaya yönelik seminer, kapsayıcı konser ve engelli kişilerden oluşan Türk kuruluşlarının temsilcileri ile beraber denize açılmak bulunuyor.

Mersin’deki etkinliklerin ilk gününde, 20 Eylül’de Mersin Davultepe Çocuk Evleri’nde saat 10:00’dan 12’ye kadar, ‘Dünyayı kapsayıcı etkileşim ile dönüştürmek’ temalı atölye çalışması ve Ruhun Yelkenleri’nin düzenlediği kapsayıcı konserin sunumu yapıldı. Kamu kurumları temsilcileri ve engelli insanlarla çalışan kurumların temsilcileri bu etkinlere katıldı. Türkiye Cumhuriyeti Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Mersin İl Müdürlüğü, Türkiye Sakatlar Derneği Mersin Şubesi, Beyaz Ay Derneği, Körleri Eğitim ve Kalkındırma Derneği ve Otistik Çocukları Kazanma ve Yaşatma Derneği organizasyona destek verdi.

Saat 15:00 ile 17:00 arasında Akkuyu Nükleer Bilgilendirme Merkezi’nde kamu kurumları ve Akkuyu Nükleer temsilcileri toplantı arasında düzenlendi. Toplantıda ‘Ruhun Yelkenleri’ sunumu yapıldı. Organizasyonda olası işbirlikleri hakkında konuşuldu. Ortak kapsayıcı projeler konusunda bir ön anlaşma teklifi yapıldı. Türk tarafından gelen bir öneri doğrultusunda, Ekaterinburg ve Mersin’deki engelli kişiler arasında, kapsayıcı uluslararası sosyal projeler yaratmak için bir kardeşlik derneği kurma fikri gündeme geldi.