Rusya Atom Enerjisi Kurumu ROSATOM tarafından inşası devam eden Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu NGS’nin referans santrali Novovoronej-2 NGS’nin 2 numaralı ünitesine ilk yakıt yüklemesi başladı.
Yakıt yüklemesi, santralin VVER-1200 reaktörü ile donatılmış 2 numaralı ünitesinde iş takvimine uygun olarak gerçekleştiriliyor. 163 yakıt demetinin ilk serisi 19 Şubat tarihinde Moskova saatine göre 16:10’da başarıyla yüklendi. Kalan yüklemenin ise sonraki 5 gün içerisinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.
İlk yakıt yüklemesi, reaktörün çalışmaya başlamasını işaret etmesi bakımından büyük bir öneme sahip. Reaktörde ilk kez bir zincir reaksiyonu başlatılmasıyla ilk kritiklik sağlanmış olacak ve reaktörün daha fazla çalışması için gereken temel parametreler belirlenecek. Bundan sonraki aşamalar ise; şebekeye bağlantı, güç yükseliş testi ve ticari işlemlerin başlatılmasını içeriyor.
Rosenergoatom’un Genel Müdürü Andrei Petrov, “Bu işlem, reaktörün çalıştırılmasının başlangıcını işaret ediyor. Bu da, Novovoronej-2’deki 2 numaralı ünitenin yapımı ile ilgili tüm işlemlerin gerçekleştirildiği anlamına geliyor. Daha sonraki operasyonlar üniteyi ilk kritiklik ve elektrik üretimi için hazırlayacaktır. Ünitenin bu yılsonuna kadar ticari faaliyete başlaması planlanıyor” dedi.
ROSATOM’un 3+ nesil PWR tipi reaktörün amiral gemisi olan VVER-1200, dünyanın seri üretimdeki tek 3+ nesil tasarımı olma özelliği taşıyor. Novovoronej-2 NGS’nin 2 numaralı ünitesi, bu seride kurulan üçüncü ünite olarak dikkat çekiyor. İlk ikisi ise; Novovoronej-2 NGS’nin 2016 yılında kurulan 1 numaralı ünitesi ile Leningrad-2 NGS’nin 2017 yılında kurulan 1 numaralı ünitesi şeklinde sıralanıyor. Novovoronej-2 NGS’nin 1 numaralı ünitesinin bu zamana kadar 16,841 milyar KWt/h üretim gerçekleştirdiği biliniyor.
Novovoronej NGS Müdürü Vladimir Povarov ise şunları söyledi:
“Novovoronej-2 NGS’nin 2 numaralı ünitesinin çalıştırılması ROSATOM’un 3+ nesil reaktörlerin başarılı bir şekilde inşa ettiğini gösteriyor. Bu sahadaki türünün ikinci reaktörü ve Rusya’daki üçüncüsü. Finlandiya, Macaristan, Bangladeş ve Belarus da dahil olmak üzere birçok yabancı ülke bu teknolojiyi kullanmayı seçti. Genel olarak, şu anda 12 ülkede ROSATOM tarafından geliştirilmekte olan 36 ünite var.”
Önceki nesil VVER güç üniteleriyle karşılaştırıldığında, yenilikçi 3+ nesil VVER-1200 reaktörünün güvenlik alanında ve ekonomik açıdan birçok avantajı bulunuyor. Kapasitesi yüzde 7 artarken, personel sayısı yüzde 30-40 oranında azaldı. Reaktörün ömrü ise iki kat yükseltilerek 60 yıla çıkarıldı ve 80 yıla yükseltilme imkanı bulunuyor.
Reaktörün başlatılması, Orta Rusya’nın elektrik şebekesindeki nükleer payın yüzde 27’ye yükselmesini sağlayacak. Böylece her yıl 4 milyon tondan fazla sera gazı emisyonunu önleyecek ve bölge ekonomisini canlandıracak.
2 numaralı ünitenin 2019 yılının sonunda işletime alınması hedefleniyor. Ünite ile birlikte toplam kapasitesi 3.2 GWe’ye çıkacak olan santral, Rusya’nın Avrupa kısmına güvenilir temiz bir enerji sağlayacak.