Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu NGS’yi inşa eden Rusya Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un Genel Müdürü Alexey Likhachev politika, iş ve eğitim dünyasının liderlerini gittikçe büyüyen küresel beceri açığını ve yetenek eksikliğini kapatmaya yardım edebilecek insan merkezli çözümleri acilen hayata geçirmeye davet etti. Son zamanlarda yapılan ve Likhachev’in de katıldığı bir panelde açıklanan araştırma sonuçlarına göre dünyanın gayri safi yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 6’sı bu nedenlerle kayboluyor.
Dünyanın en büyük nükleer enerji teknolojisi tedarikçilerinden birinin başkanlığını yürüten ve St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu (SPIEF’19) kapsamında bir yuvarlak masa toplantısında konuşan Likhachev, “Serbest ticaret dünya ekonomisi için iyi, ancak küreselleşmenin artış hızı ve dijital devrim bunun çok gerisinde kaldı. Artık kimseyi geride bırakmamak için harekete geçme zamanı” açıklamasında bulundu ve şöyle devam etti:
“İş gücü piyasası kültürünü tek başına değiştirmeye, isterse dünyanın en büyüğü olsun, hiçbir şirket veya hiçbir ülkenin gücü yetmez. Daha fazla zaman kaybetmemek adına Ağustos’ta düzenlenecek Kazan WorldSkills Konferansı’nda bu ezici beceri boşluğunu doldurmaya yönelik insan merkezli bir dizi prensip belirlemek üzere bir yol haritası üzerinde uzlaşmamız gerekiyor. Ortaklarımız BCG ve WorldSkills Russia tarafından desteklenen yeni “Görev: Beceri” girişimimiz tarafından hayata geçirilen bir ortak çalışma sayesinde hâlihazırda bir dizi prensip belirlemiştik. Şimdi sıra bu insan merkezli çözümleri hayata geçirmenin yollarını araştırmak üzere endüstrileşmiş dünyanın üst düzey uzmanları ve liderleri arasında bir uzlaşı sağlamaya geldi.”
Hem devletin hem de sektörün üst düzey yetkililerinin katılımıyla gerçekleşen panelde beş adet insan merkezli prensip sunuldu. Bunlar şöyle sıralandı:
- Geleceğin becerileri: Herkese bilişsel, sosyal, kültürel ve dijital becerileri de kapsayan ve olası değişikliklerden etkilenmeyecek temel beceriler edindirilmeli.
- Kendini idame ettirebilme: Herkesin profesyonel gelişim aşamasında benzersiz ve bireysel bir kariyer yolunda ilerlemeye hakkı var.
- Becerilerin akışkanlığı: Eleman açığına ilişkin bilgiler dünyanın her tarafından erişilebilir olmalı; çalışanlar eğitim durumları, cinsiyetleri, yaşları, uyrukları, sosyal statüleri veya fiziksel sağlık durumları göz önüne alınmaksızın, sadece beceri ve deneyimlerine uygun olarak istihdam edilmeli.
- İş gücü piyasası şeffaflığı: İş gücü hareketi, esnek ve uzaktan ‘sanal’ istihdam asıl ikamet yeri neresi olursa olsun herkes için erişilebilir olmalı.
- Değerlerin çeşitliliği: İş yeri ve çalışma koşulları her çalışanın profesyonel ve kişisel gelişimini değer ve inançlarından bağımsız olarak desteklemeli.
Katılımcılar söz konusu olası çözümler üzerine derinlemesine düşünmenin yanı sıra çalışmanın diğer bulgularını tartışma fırsatı da buldular. BCG’nin Kıdemli Ortağı ve İdari Yöneticisi olmanın yanı sıra başkanlık görevini de yürüten Vladislav Boutenko, “Birey odaklı bir beceri yaklaşımı benimsetmek üzere oluşturduğumuz “Görev: Beceri” girişimimiz doğru yolda attığımız büyük bir adımdır. Bu proje için yürüttüğümüz araştırmalar sırasında hâlihazırda bir milyondan fazla insanın yeterlilik ve becerilerine uygun alanlarda faaliyet göstermediğini belirledik; bu insanların vasıfları yapmakta oldukları iş için fazla geliyor veya yetersiz kalıyor. Bu nedenle ‘yetenek boşluğunu’ doldurmak için vakit kaybetmeden harekete geçmemiz gerekiyor. Eğitim sisteminin ve iş gücü piyasasının girişimimizin öncülüğünde geliştirilen yeni insan merkezli konsepti benimsemesi halinde bu sorunun orta vadede çözüleceğine inancım tamdır.” dedi.
WorldSkills International Başkanı Simon Bartley ise, Kazan’da 22-27 Ağustos 2019 tarihinde düzenlenecek olan 45’inci WorldSkills Yarışması ile birlikte düzenlenecek olan ve insan merkezli beş prensibin hayata geçirilmesi için gerekli planın uygulamaya konacağı nihai forum WorldSkills Konferansı’nı sabırsızlıkla beklediğini kaydetti. Bartley,“Kazan’daki WorldSkills konferansı küresel beceri boşluğunu doldurmak ve yetenek açığını kapatmak için verdiğimiz mücadelenin seyrini değiştirmeyi vaat ediyor. Devletin ve sektörün en büyük isimlerini Kazan’da ağırlamaktan onur duyacağız. Bu etkileyici isimlerin mücadelemize destek vereceğinden hiç şüphemiz yok” diye konuştu.