RÖNESANS KUZEY KUTBU’NA AYAK BASTI
RÖNESANS ENDÜSTRİ, KUZEY KUTBU’NDA DOĞALGAZ TESİSİ YAPACAK
Rönesans Holding’e bağlı Rönesans Endüstri Tesisleri’nin Rusya’nın kutup bölgesindeki Yamal Yarımadası Sabetta Kasabasında’nda yapımını üstlendiği LNG (Sıvılaştırılmış Doğal Gaz) Tesisi Projesi için imzalar atıldı.
İstikrarlı büyüme trendini sürdüren Rönesans Endüstri Tesisleri’nin, 2015 yılındaki sözleşme tutarı 1 milyar dolara, cirosu da 2015 ilk yarıitibariyle 500 milyon dolara ulaştı.
Rönesans Holding, dünyanın dört bir yanındaki başarılarını Kuzey Kutbu’na taşımaya hazırlanıyor. Rönesans Holding grup şirketlerinden Rönesans Endüstri Tesisleri, kuzey kutbunda yapılacak LNG (Sıvılaştırılmış Doğal Gaz) Tesisi’nin CWP3B kısmının yapımını üstlenecek. Proje için niyet mektubu imzalandı. Rusya’nın Yamal Yarımadası Sabetta Kasaba’sında gerçekleştirilmesi planlanan LNG TesisiProjesi, Rönesans Endüstri’nin ilk sıvılaştırılmış doğal gaz projesi olacak.
Rusya’nın gaz üretiminin arttırılması açısından stratejiköneme sahip Yamal Yarımadası Sabetta Kasabası’nda Rönesans Endüstri Tesisleri tarafından yapılacak Yamal LNG tesisi, Rönesans Endüstri’ninKuzey Kutbu’nda gerçekleştirdiği ilk proje olacak. Hava sıcaklığının -50 derecelere ulaştığı bölgede yaklaşık 24 ayda tamamlanması planlanan tesisin yıllık kapasitesi 5.5 milyon ton olacak.South Tambey LNG (TechnipveJGC – Chiyoda JV) ile birlikte yapılacak proje, Rönesans Endüstri’nin GAMA ile kuracağı REGA adlı ortak girişim ile gerçekleştirilecek.
YAPILACAK İŞLER (BACKLOG) 2,45 MİLYAR DOLARA ULAŞTI
Rönesans Holding’e bağlı olarak 2011 yılının Nisan ayında kurulan ve Kuzey Kutbu’na adım atmaya hazırlanan Rönesans Endüstri Tesisleri, istikrarlı büyüme trendini sürdürüyor. 2014 yılındaki cirosunu bir önceki yıla göre yüzde 50 arttırarak 348 milyon dolara çıkaran Rönesans Endüstri Tesisleri’nin cirosu 2015 ilk yarı itibariyle 500 milyon dolara ulaştı. Petrol, gaz, metalürji, enerji, madencilik ve işletme tesisleri yapımında faaliyet gösteren ve kuruluşundan, 2015 Mayıs ayına kadarki iş hacmi 981 milyon dolar olan Rönesans Endüstri Tesisleri’nin yapılacak işlerinin karşılığı (backlog) da 2,45 milyar dolara çıktı. Rönesans Endüstri Tesisleri, 2015 yılındaki sözleşme tutarı 1 milyar dolar oldu. Dünyanın önde gelen mühendislik, tedarik, inşaat (EPC) şirketlerinin arasına girmeyi hedefleyenRönesans Endüstri Tesisleri, bu amaçla öncelikle araştırma geliştirme faaliyetlerine ve insan kaynağına yatırım yapıyor. Rönesans Endüstri Tesisleri halen 10 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor.
DEV PROJELERİN ARANILAN İSMİ
Faaliyet gösterdiği ülkelerin başında Rusya Federasyonu ve Türkmenistan gelen Rönesans Endüstri Tesisleri, uluslararası projelerde başarıyla yer alıyor. Özellikle petrol, doğalgaz ve petrokimya tesisleri yapımında dünya liginde iddialı bir oyuncuolmakta kararlı. Bugüne kadar Gazprom, Sibur, Lukoil, Turkmenhimiya, Phosagro ve RusVinyl gibi dünya devleriyle çalışan Rönesans Endüstri Tesisleri’nin uluslararası endüstriyel projelerde işbirliği yaptığı firmalar arasında Linde, Kawasaki Endüstri Tesisleri, Mitsubishi Endüstri Tesisleri, ThyssenKrupp Uhde, TecnicasReunidas, Mitsui Mühendislik ve Gemicilik gibi firmalar yer alıyor.
TÜRKMENİSTAN’A RÖNESANS İMZASI
Rusya, Türkmenistan ve Türkiye’de devam eden çok sayıda projesi bulunan Rönesans, Kawasaki Heavy Industries Ltd.ile birlikte Türkmenistan’da doğal gazdan benzin üretecek dünyanın en büyük tesisinin yapımını da üstlendi. Çevre duyarlılığı ile öne çıkan tesis tamamlandığında günde 1,800 ton benzin üretecek. Dev projenin toplam büyüklüğüyaklaşık 1,5 milyar dolar olacak. Dünyada bu büyüklükte “‘ilk” olma özelliğini taşıyan Gas to Gasoline (GTG) projesinin temel atma töreni 26 Ağustos 2014 tarihinde Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedow ve Türkmen Bakanların katılımı ile yapıldı.
Rönesans Holding’e bağlı Rönesans Türkmen İnşaat A.Ş. tarafından inşa edilen ve Türkmenistan’ın faaliyetteki en büyük endüstriyel tesisi olma özelliğini taşıyan Türkmenistan Mary Gübre Fabrikası projesinde de yer alan Rönesans Endüstri Tesisleri, kısa zamana büyük bir başarı öyküsü sığdırdı. Türkmen Kimya Devlet Kuruluşu tarafından Mary şehrinde yaptırılan, 1 milyar dolara mal olan ve 17 Ekim 2014 tarihinde açılanAmonyak ve Üre Üretim Fabrikası’nda yılda 400 bin ton amonyak ve 640 bin ton üre üretimi gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Rönesans Endüstri Tesisleri’nin bünyesinde yer aldığı ve “Dünyanın En Büyük Uluslararası Müteahhitleri” sıralamasında 53’üncü sırada yer alan Rönesans Holding, Türkmenistan inşaat sektöründe 5 yıldır faaliyet gösteriyor. Bugüne kadar stratejik önem taşıyan genel inşaat projeleri ve endüstriyel projelerde yer aldı. Bunların içinde Türkmenabad şehrindeki sülfürik asit üretim fabrikası, Aşkabat şehrinde bulunan Uluslararası Gaz ve Petrol Üniversitesi, Demiryolları, Ulaştırma ve Karayolları Bakanlıklarının idari binaları gibi çok sayıda proje de bulunuyor.
Dr. Erman Ilıcak tarafından 1993 yılında Rusya St. Petersburg’da kurulan ve Türkiye’de gayrimenkul geliştirme yatırımlarıyla öne çıkan Rönesans Holding, dünyanın 20 farklı ülkesinde de ana müteahhit ve yatırımcı olarak hizmet veriyor. İnşaat, gayrimenkul geliştirme, enerji ve sağlık ana dallarında faaliyet gösteren Holding, dünyanın en büyük müteahhitlik şirketleri arasında 53’üncü sırada yer alıyor. Rönesans Holding bugün 30 bin üzerinde çalışanı ile alışveriş merkezleri, ofisler, oteller, konutlar, karma yapılar, ağır sanayi tesisleri, altyapı projeleri, imalat sanayi tesisleri, kimyasal ve ilaç üretim tesisleri, yiyecek ve içecek işleme tesisleri, otomotiv ve makine fabrikaları, devlet binaları, sağlık kompleksleri ve enerji santralleri inşa ediyor. 2014 yılı ikinci çeyreğinde aktif büyüklüğü 12 milyar TL’ye ulaşan Rönesans Holding’in 2014 sonu global cirosu ise 6,5 milyar TL. Halen Türkiye, Rusya, Türkmenistan, Belarus, Kazakistan, Azerbaycan, Libya, Irak, Katar, S. Arabistan, Gabon, Nijerya, Cezayir, Fas, Mozambik, Almanya, Avusturya, Finlandiya, İsviçre ve İsveç’te faaliyetlerini sürdüren Rönesans, Bağımsız Devletler Topluluğu, Orta Doğu, Afrika ve Avrupa ülkelerinde, yeni projelere imza atmayı hedefliyor.