9 GÜNLÜK TATİLE HAZIRIZ!
PEKİ, ARACINIZ UZUN YOLA NE KADAR HAZIR?
PETLAS TATİLCİLERİ UYARDI: “DİŞLERİ 4 MM’NİN ALTINDAKİ LASTİKLERLE YOLA ÇIKMAYIN”
Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılması ile milyonlarca insan yola çıkmaya hazırlanıyor. Peki, aracınız uzun yolculuğa ne kadar hazır?
Türkiye’nin ilk ve tek yerli lastiği Petlas, bayram tatiliyle yollardaki yoğunluk ve hava sıcaklıklarının artmasına dikkat çekerek uyarıyor; “Dişleri 4 mm’nin altındaki lastikler mutlaka değiştirilmeli.”
Abdulkadir Özcan Şirketler Grubu’nun (AKO) lokomotif markası Petlas, 9 günlük Ramazan Bayramı’nda uzun yola çıkacakları uyardı: “Aracınızın lastiklerini kontrol etmeden uzun yola çıkmayın! Dişleri 4 mm’nin altındaki lastikleri mutlaka değiştirin.”
Türkiye’de trafik kazalarının yüzde 40’ının Haziran-Eylül döneminde meydana geldiğini hatırlatan Petlas uzmanları, dişleri 4 mm’nin altındaki lastiklerin mutlaka değiştirilmesi gerektiğini kaydetti. Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte tatilcilerin yollarda kötü bir durum yaşamaması için başta lastik olmak üzere araç bakımı yapılmasının önemine vurgu yapan Petlas uzmanları, yol şartlarının aşırı sıcak nedeniyle yaz aylarında diğer mevsimlere göre farklılık gösterdiğini dolayısıyla ısınan zemine uygun olmayan lastiklerin araçlarda güvenlik riski oluşturacağı uyarısında bulundu.
Uzun bayram tatili nedeniyle artan trafik yoğunluğu ve uzun saatler yol almanın sürücülerde konsantrasyon sorununa neden olabileceğini belirten Petlas uzmanlarının verdiği bilgiye göre; “Kullanım ömrünü tamamlamış lastikler, aracın yol tutuşu özelliğini kaybetmesine ve fren mesafesinin uzamasına yol açıyor. Söz konusu lastiklerde yağmurlu havalarda su tahliye özelliği en aza indiği için araçlar, su birikintilerinde savrulabiliyor. Bu nedenle özellikle seyahate çıkmadan lastik diş derinliğinin kontrol edilmesi, 4 mm’nin altındaki lastiklerin mutlaka değiştirilmesi ve lastiklerdeki hava basıncının aracın yüküne ve tipine göre ayarlanması gerekiyor.”
KONTROL LİSTESİ YAPIN
Trafikte güvenliğinin en önemli noktalarından birinin lastik güvenliği olduğunu hatırlatan Uzmanlar, araç sahiplerini uzun yola çıkmadan önce mutlaka araç bakımının yapılması konusunda uyararak, gözden kaçan ufak bakım eksikliklerinin özellikle uzun yolda önemli sorunlara neden olabileceğini ifade etti.
Buna göre uzun yola çıkmadan önce sürücülerin mutlaka kontrol listesine uygun bakımlarını yaptırması ve araçlarını yola hazırlaması gerekiyor. Kontrol listesinde olması gerekenler şöyle:
- Hayati önem taşıyan lastiklerin hava basıncı kontrolü,
- Aracın periyodik bakımı çerçevesinde, fren sisteminin kontrolü ve gerekiyorsa balata değişimi, fren hidroliği yağ seviyesinin kontrol edilmesi,
- Kriko, süspansiyon, rotil, rot kolu, direksiyon aksamı ve tekerlerin bağlı bulunduğu aksamlar ile motor kayış aksamı, stepne ile akü kontrolü
- Yağ kontrolünün yapılması ve yağ değişimine kısa bir süre kaldıysa beklemeden yağın değiştirilmesi,
- Araç farlarının, radyatör suyu ile silecek suyunun da kontrolden geçirilmesi
- Teknik bakımların yanı sıra sürücülerin ceza almamaları için aracın yasal yükümlülükleri olan araç muayenesi ile Zorunlu Trafik Sigortası tarihinin kontrol edilmesi
2 SAATTE BİR MOLA VERİN
Güvenli sürüş ve sorunsuz bir yolculuk için mümkün olduğunca yüksek sesle müzik dinlemekten kaçınılması, 2 saatte bir 15 dakikalık mola verilmesi gerekiyor. Emniyet kemerinin hem şehir içi trafiğinde ve hem de uzun yolculuklarda herkes tarafından takılması ise olmazsa olmazlardan.
YOLCULUKTA KÖTÜ SÜRPRİZLERE KARŞI NELER YAPILMALI?
Tüm kontroller yapılsa da sürücüler zaman zaman yolculuk sırasında kötü sürprizlerle karşılaşabiliyor. Bu durumlarda ilk olarak güvenlik önlemlerinin alınması hem yolcular hem de seyir halindeki diğer araçlar için önemli rol oynuyor. Olası bir acil durum anında aracın güvenli bir yere çekilerek dörtlü ikaz lambalarının yakılması ve diğer araçların durumdan haberdar edilmesi için uygun bir güvenlik mesafesine reflektör konulması gerekiyor. Giderilemeyecek bir sorunla karşı karşıya kalma ihtimaline karşın yola çıkarken, yetkili servisin numarasını not etmek oldukça önem taşıyor. Servisin menzili dışında kalan bölgelere de ise jandarmadan ya da polisten yardım istenebilir.