PARKİNSON SON DEĞİL!
PHD PARKİNSON İÇİN “UMUT” VE “HAREKET”E DAVET EDİYOR…
Parkinson Hastalığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Emre:
“Erken teşhis ve egzersiz önemli”
11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü’nde 6 şehirde eş zamanlı düzenlenecek etkinliklerle dilekler gökyüzüne uçurulacak…
Parkinson hastaları 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü’nde bir araya gelecek. Parkinson Hastalığı Derneği (PHD), hastalıkla ilgili farkındalık yaratmak için “Birlikte Yürüyelim” etkinliğine davet ediyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin ve Bursa’da eş zamanlı gerçekleştirilecek etkinliklerde nöroloji uzmanları hastalarla bir araya gelecekler ve “umut” ve “hareket” çağrısında bulunacaklar. Uzman fizyoterapistler ve Tai-Chi eğitmenleri eşliğinde egzersizlerin de yapılacağı etkinliklerde, hasta ve hasta yakınları, hastalıkla daha kolay başa çıkmak ve hayatlarını kolaylaştırmak için neler yapılabileceği konusunda doktorlar ve uzmanlar tarafından bilgilendirilecek. 11 Nisan Cumartesi günü saat tam 12.00’de 6 şehirde uçurulacak balonlarla umutlar ve dilekler gökyüzüne gönderilecek.
Parkinson Hastalığı Derneği (PHD), her yıl 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü’nü de içine alan haftada, Parkinson Hastalığı ile ilgili farkındalık oluşturulması için bir dizi etkinliğe imza atıyor. Önceki yıllarda “Sen değil zaman yavaşlasın”, “Parkinsona karşı birlikte yürüyoruz”, “Parkinsonda sağlam adımlar için küçük hareketler” sloganlarıyla gerçekleştirilen etkinlikler bu yıl “umut ve hareket” teması altında “Parkinson son değildir. Yaşayacak daha çok yıllarınız var” sloganıyla gerçekleştiriliyor.
Parkinson Hastalığı Farkındalık Etkinlikleri, 6 Nisan Pazartesi günü, Parkinson hastası ressam Meryem Göktepe’nin Eskişehir’de açtığı “Umut Işığı” adlı resim sergisiyle başladı. Hastalığı nedeniyle öğretmenlik mesleğinden erken emekli olan, ama Parkinson hastalığına teslim olmak yerine tedavisini aksatmadan onunla birlikte yaşamayı benimseyen Göktepe, tanı aldıktan sonra başladığı resim çalışmalarının 10 yılı aşan birikimini bu sergide sanat severler ve Parkinson hastaları ile paylaşıyor. Sanatçı sergiden elde edilecek geliri, Parkinson konusunda yürütülen tıbbi araştırmalara bağışlayacak.
TÜRKİYE’DE HASTALARIN SADECE YÜZDE 50’Sİ TEDAVİ GÖRÜYOR
Dünyada 10 milyona yakın, Türkiye’de ise 100 bin Parkinson hastası olduğu tahmin ediliyor. Yaşlı nüfus arttıkça hastalığın görülme oranı da artıyor. Türkiye’deki hastaların sadece yarısı tedavi görüyor. Bunun en önemli nedeni ise hastalığın bazı hastalarda geç tanınması ya da yaşlılığın doğal sonucu olarak düşünülüp hiç tanınmaması.
Parkinson Hastalığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Emre, Dernek olarak kuruldukları günden bu yana Parkinson hastalığının farkındalığına yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Bu yıl da 11 Nisan Dünya Parkinson Günü’nde 6 ilde (İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Bursa) eş zamanlı etkinlikler düzenleyeceğiz. Bu yılki sloganımızla hastalığın toplum ve hastalarımız tarafından doğru algılanmasını, doğru tedavi ve doğru yaklaşımlarla hastaların yıllarca iyi bir yaşam kalitesiyle hayatlarını sürdürebileceklerini vurgulamak istiyoruz” diye konuştu.
İYİ BİR YAŞAM KALİTESİ HAYAL DEĞİL
Başta Alzheimer olmak üzere başka nörolojik hastalıklarla karıştırılan Parkinsonun hastalığının tanınmasının PHD tarafından yürüttükleri çalışmalarla her geçen yıl arttığını vurgulayan Prof. Dr. Murat Emre, “erken teşhis ve tedavinin, hastaların bir an önce yaşam kalitelerinin düzeltilmesi ve sürdürülmesinde kritik önemde olduğunu kaydetti.
Hastalığın tedavisi sürecinde egzersizin önemine işaret eden Prof. Dr. Murat Emre, “Parkinson hastalığı temelde hareketin yavaşlamasını, tutuklaşmasını içerdiğinden hareket egzersizleri tedavinin bir parçasını oluşturur. Bu gereklilik hastanın tanı aldığı zamandan itibaren geçerlidir. Düzenli egzersizler, tüm vücudu çalıştıran tempolu yürüme, yüzme, aerobik gibi sporlar tercih edilir” dedi.
Parkinson hastalığında halen sürdürülmekte olan deneysel tedavi yöntemlerini; “gen tedavileri, hücre tedavileri, aşı çalışmaları ve yeni ilaçlar” olarak sıralayan Prof. Dr. Murat Emre, “geleceğe dair umutlarımız yüksek” diyerek şunları kaydetti:
“Parkinson hastalığı konusunda yapılmakta olan yoğun araştırmalar bize önümüzdeki yıllarda daha etkili tedavilerin bulunması konusunda umut veriyor. Parkinson Hastalığı Derneği olarak toplumda hastalığın farkındalığını artırmak, doğru bilinen yanlışları veya yanlış bilinen doğruları vurgulamak, Parkinson hasta ve yakınlarını kapsamlı ve doğru bilgilendirmek için çaba gösteriyoruz. Dernek web sayfamızı sık sık güncelleyerek hasta ve yakınlarının başvurabileceği güvenilir bir kaynak sunuyoruz. Düzenlediğimiz “Farkındalık Etkinliklerinin” temel hedefi hem hastalığı tanıtmak hem de Parkinson tanısının bir “son” olmadığını, hastalığın belirtilerinin ilaçlarla, gereğinde cerrahi yöntemlerle geriletilebileceğini, uygun tedavi ve tedbirler ile uzun yıllar iyi bir yaşam kalitesi sağlamanın mümkün olduğunu vurgulamak”.
UMUTLAR VE DİLEKLER GÖKYÜZÜNE UÇACAK…
Parkinson Hastalığı Derneği’nin 11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü’nde İstanbul’da düzenleyeceği etkinlik saat 10.00’da Yıldız Parkı Çadır Köşkü’nde başlayacak ve saat 13.00’e kadar sürecek. Ankara’daki etkinlikler Gençlik Parkı Kültür Merkezi’ndedüzenlenecek. Saat 10.00’da başlayacak etkinlikler 14.00’te sona erecek. İzmir’de Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Sanat Merkezi’nde yapılacak etkinlikler saat 10.00’da başlayıp 13.00’e kadar devam edecek. Adana’da Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı’nda İ.Akif Kansu Toplantı Salonu’nda düzenlenecek etkinlikler ile Bursa’da Uludağ Üniversitesi Tesisleri Wamtes Kükürtlü Kafe’de gerçekleştirilecek etkinlikler saat 10.00’da başlayacak. Mersin’de ise Parkinson hastaları için buluşma saat 12.00’de Mersin Üniversitesi Kampüsü Vadi Giriş Alanı’nda. 6 şehirdeki etkinliklerde eş zamanlı olarak tam saat 12.00’de umut ve dilekleri içeren balonlar gökyüzüne uçurulacak.