İŞKUR ve GAN TÜRKİYE işbaşında eğitim için birlikte hareket edecek.
İŞKUR ve GAN TÜRKİYE adına TİSK’in imzaladıkları işbirliği protokolü, genç işsizlere iş imkanı sağlayamayı, mesleki eğitim ve istihdamı artırmayı hedefliyor.
“İşbaşı Eğitim Programı” ile hem gençler, hem de işverenler kazanacak.
İŞKUR Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı: “İstihdam,Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destek Paketi’nin nihai amacı Cumhuriyetimizin 100. Yılında işsizliği % 5 seviyesine düşürmektir”
TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu: “Türkiye’nin genç işsizliği oranı, krizin etkilerinden kurtulmaya çalışan bazı gelişmiş ülkelerdeki oranın altında ise de, ortada ‘kırmızı alarm’ veren bir durum var. GAN TÜRKİYE ve İŞKUR’un beraber yürüteceği iş başında eğitim programı ülke ekonomisi için “kazan-kazan” bir sonuç ortaya çıkaracak.”
İşsizliğe çözüm için yeni bir adım daha atıldı. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile GAN TÜRKİYE adına Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), genç istihdamının artırılması ve işverenin ihtiyacına uygun işgücü yetiştirilmesi amacıyla “iş başında eğitim” için güç birliği yapacak.
Uluslararası alanda iş dünyası ve işçi örgütlerinin işbirliğiyle geliştirilen, işsiz gençlere umut olan Küresel İşbaşında Eğitim Ağı’nın (GAN) Türkiye ayağı olan “GAN TÜRKİYE” uygulamasının olumlu sonuçları ortaya çıkmaya başladı. İŞKUR Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı ile GAN TÜRKİYE adına TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu, “İşbaşı Eğitim Programı Protokolü”ne İstanbul’da düzenlenen törenle imza attı. Protokol ile öncelikle genç işsizlere nitelik kazandırılması ve iş imkanı sağlanması amaçlanıyor. Böylece hem genç işsizler ile yükseköğretim ve açık öğretim öğrencileri iş başında mesleki deneyim kazanacak hem de işverenler istihdam etmeyi planladıkları gençleri iş başında tanıyacak.
İmza Töreni’nde GAN TÜRKİYE Ağı’na üye, Adecco, Akçansa, Anadolu Isuzu Otomotiv, Anadolu Motor, Arçelik, Aygaz, Bosch Termoteknik, Buga Otis Asansör, Çimsa, Doğuş İnşaat, Dörtel Gümrük, Eyüp Sabri Tuncer, Ford Otosan, Hilton Wordwide Türkiye, İçdaş Çelik, Mercedes Benz Türk, Migros, PharmaVision, Pressmech Progressive, Randstad Türkiye, Rollmech Automotive, Santa Farma İlaç, Söktaş, Tofaş, Tüp Merserize Tekstil şirketlerinin üst düzey yöneticileri de hazır bulundu.
İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı: “İstihdam,Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destek Paketi’nin nihai amacı Cumhuriyetimizin 100. Yılında işsizliği % 5 seviyesine düşürmektir”
Törende konuşan İŞKUR Genel Müdürü Dr.Nusret Yazıcı “Başta gençler olmak üzere dünya üzerinde farklı ülkelerde yaşayan pek çok insanın önceliği iyi bir eğitim ve dolayısıyla iyi bir iştir. Bunu Birleşmiş Milletler tarafından yapılan Benim Dünyam anketinin sonuçları da teyit etmektedir. 194 ülkeden 560 bin kişinin katıldığı Benim Dünyam anketinin sonuçlarına göre, bireyler için önceliğin “iyi bir eğitim” olduğu ortaya çıkmıştır. Bu çerçevede İŞKUR olarak iş arayan vatandaşlarımızın, işverenlerimiz tarafından talep edilen düzeyde ve nitelikte mesleki eğitime sahip olmalarına yönelik hizmetlere yoğun çaba harcamaktayız. Bu hizmetlerimizin başında da mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programları gelmektedir. Hükümetimiz tarafından kriz sonrasında uygulanan istihdam teşviklerinin etkileri değerlendirildiğinde işsizliğin azaltılmasında en verimli istihdam teşvikinin işbaşı eğitim programları olduğu görülmüştür. Bu bağlamda Sayın Başbakanımız tarafından yakın dönemde açıklanan İstihdam,Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destek Paketinde İşbaşı Eğitim Programlarına özel önem atfedimiştir. Nihai amaç Cumhuriyetimizin 100. Yılında işsizliği % 5 seviyesine düşürmektir.
İmzalanan bu protokolün 2023 yılı hedefleri doğrultusunda güzel Ülkemize hizmet edecek, ülkemizin yelkenlerini dolduracak bir rüzgar olmasını temenni ediyor, hepinize saygılarımı sunuyorum.” dedi.
TİSK Başkanı Eyüboğlu: “Genç işsizliği kırmızı alarm veriyor”
TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu da imza töreninde yaptığı konuşmada dünyada ve Türkiye’deki işsizlik sorununa dikkat çekti. 2014 yılında dünyadaki genç işsiz sayısının 74,7 milyon kişi olduğunu hatırlatan Yağız Eyüboğlu, “Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) bu sayının 2018’de 75,1 milyona çıkacağını öngörüyor. Ülkemizde Ocak 2015 dönemi itibariyle genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 20. Geçen yılın aynı döneminde bu oran yüzde 17,7 idi. Bu oran her ne kadar krizin etkilerinden kurtulmaya çalışan bazı gelişmiş ülkelerdeki oranın altında ise de, ortada ‘kırmızı alarm’ veren bir durum var.”diye konuştu.
Küresel çalışmaların, genç işsizliği sorununda temel faktörün, gençlerdeki ‘beceri uyuşmazlığı’ olduğuna işaret ettiğini vurgulayan TİSK Başkanı Eyüboğlu, İŞKUR ile GAN TÜRKİYE adına TİSK arasında imzalanan protokolle, kronik sorun haline gelen genç işsizliğinin azaltılması yönünde önemli bir adım atıldığını ifade etti. Eyüboğlu şunları söyledi:
“Ülkemizin 25 büyük şirketinin liderleri elini taşın altına koydu ve ‘GAN TÜRKİYE’, 25 Şubat 2015 tarihinde TİSK’in koordinasyonunda dünyadaki ilk ulusal ağ olarak kuruldu. ‘GAN TÜRKİYE’nin kurulmasından sadece bir ay sonra hükümetimiz tarafından ‘İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi’ açıklandı. Bu paket de, işbaşında eğitimin desteklenmesini içeriyor. TİSK olarak ülkemizde kamu istihdam hizmetleri otoritesi olan İŞKUR ile bağlantıya geçip, işbirliği yapabileceğimiz alanları belirledik.
GAN TÜRKİYE’nin ilk somut projesi olan bu protokol ile üye şirketler, İŞKUR’un “İşbaşı Eğitim Programı” kapsamında işsizlere ve öğrencilere eğitim vererek becerilerini artıracak, mesleki deneyim eksikliklerini giderecek. Aynı zamanda istihdam etmeyi planladıkları kişileri işbaşında tanıma fırsatı bulacak. Bu sayede gençler meslek ve iş kazanırken, işverenlerin nitelikli eleman ihtiyacı karşılanmış olacak. İşverenler teşvikten faydalanacak, çalışanlar eğitilirken kazanacak. Protokol kapsamında şirketler katılımcılara verecekleri eğitimleri planlayıp, uygulamayı üstlenecek. İŞKUR, katılımcıların zorunlu giderlerinin yanı sıra, iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primlerini ödeyecek. Kısaca, bu işbirliği protokolü ile bir ‘kazan-kazan durumu ortaya çıkacağını söylemekten mutluluk duyuyorum.
Şirketler teşvikten yararlanacak
İşbaşı Eğitim Programı, 23 Nisan 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren mesleki yeterlilik teşvik düzenlemesine paralel biçimde uygulanacak. Buna göre, işbaşında eğitim düzenleyerek işbaşı eğitim programı kapsamında eğitim verdiği işsizlerden en az yüzde 20’sini işe alan işverenlerin sigorta primleri imalat sektöründe 42 ay boyunca, diğer sektörlerde 30 ay boyunca İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödenecek. 30 Haziran 2015 tarihine kadar işbaşı eğitim programı için başvuran şirketlere ekstra 6 ay prim teşviki sağlanacak. İşbaşında eğitim görerek istihdam edilme şansı doğan işsizler de eğitim süresi boyunca asgari ücret alacaklar.
GAN TÜRKİYE üyesi şirketlerin önceliği olacak
İşbaşında eğitim kapsamında GAN TÜRKİYE Üyelerine programlarda öncelik tanınacak. Şirketler, işbaşı eğitim programından faydalanmak isteyen katılımcıları, İŞKUR aracılığıyla ya da kendi imkanları ile temin edebilecekler. İŞKUR, Programa ve teşviklere ilişkin iş ve meslek danışmanlarının şirketleri ziyaret etmelerini sağlayacak ve şirketlerin talepleri doğrultusunda uygun katılımcı işsizleri temin edecek. Katılımcıların iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primlerini İŞKUR ödeyecek. Programı tamamlayan katılımcılar şirketlerce istihdam edilmeleri durumunda teşviklerden faydalanmak için İŞKUR ile işbirliği yapacaklar. TİSK, İŞKUR’a kaydı bulunmayan GAN TÜRKİYE Üyesi Şirketlerin İŞKUR’a kaydolmasını teşvik edecek, Protokolün şirketlere duyurulmasını sağlayacak.
GAN TÜRKİYE katılımcıları artıyor
GAN TÜRKİYE Üyesi 25 Şirkette geçtiğimiz ay yapılan ankete göre, toplam 82 bin 277 kişi istihdam ediliyor ve işbaşında eğitim gören çalışan sayısı 6 bin 88. Bu sayının 706’sı çırak, 2 bin 145’i öğrenci, 3 bin 237’si ise stajyer konumunda.
TİSK – TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU
Sektör: İş Örgütleri / Link: http://www.tisk.org.tr