SÜPER BEYİNLERE SÜPER FIRSAT
-AKKUYU NGS A.Ş, 100 ÖĞRENCİYİ DAHA İŞ GARANTİLİ BURSLU EĞİTİM İÇİN RUSYA’YAGÖNDERECEK.
-19 NİSAN’DA YAPILACAK SINAVDA EŞİT PUAN ALINMASI DURUMUNDA ÖNCELİK NÜKLEER MÜHENDİSLİK ÖĞRENCİLERİNE VERİLECEK.
-ÖĞRENCİLER, DÜNYANIN EN PRESTİJLİ ÜNİVERSİTELERİ ARASINDA YER ALAN
MEPhI’DE NÜKLEER MÜHENDİSLİK EĞİTİMİ ALACAK.
Öğrenciler, bu yılın Eylül ayında başlayacak akademik dönemde Rusya Federasyonu’nda Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü’nde (MEPhI) eğitim alacak.
Türkiye’deki üniversitelerin Fen-Edebiyat ve Mühendislik Fakülteleri’nin, Fizikveya Matematik derslerinin okutulduğu tüm bölümlerinin 1, 2, 3 ve 4. sınıflarında okuyan Türk vatandaşı öğrenciler arasından 100 öğrenci seçilecek.
Rusya’ya gönderilecek öğrenciler, yazılı ve sözlü sınav yapılarak seçilecek. Sınavda başarılı olup eğitim programına katılmaya hak kazananlar, parasız nükleer mühendislik eğitim alacak.
BAŞVURULAR
Sınav için başvurular, 11 Nisan 2014 tarihine kadar http://www.akkunpp.com internet adresinde yer alan form doldurularak yapılacak. Başvuru için herhangi bir ücret talep edilmeyecek. Ayrıca, yazılı sınav başlangıcında öğrencilerin başvuru formlarını tekrar doldurmaları istenecek. Yazılı sınav 19 Nisan 2014 tarihinde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde saat 13:30’da yapılacak.
SINAVLAR
Yapılacak yazılı sınav, genel lise müfredatı Matematik ve Fizik konularını içerecek.
Sınav başvurusunu yapanlar arasından üniversiteye yerleştirilmeye esas giriş puanı dikkate alınarak belirlenecek 600 kişi yazılı sınava çağrılacak.
Yazılı sınavda en yüksek puandan başlayarak yapılacak değerlendirme sonucu ilk 300’e girerek başarılı olan ve sözlü sınava girmeye hak kazanan adaylar http://www.akkunpp.com/ internet adresinde duyurulacak.
Yazılı sınavı başarı ile geçen bu ilk 300 kişi, sözlü sınava çağrılacak. Yazılı sınav sonucunda 300’üncü kişi ile aynı puanı almış kişiler de başarılı sayılacak. Yapılacak öğrenci seçiminde yazılı sınav sonucunda eşit puan alan öğrenciler arasında öncelik, üniversitelerin nükleer enerji mühendisliği bölümlerinde eğitim görenlere verilecek.
Sözlü sınavın yeri, tarihi ve saati http://www.akkunpp.com/ internet adresinden ilan edilecek. .
MEPhI EĞİTİM PROGRAMI
Rusya Federasyonu’nda eğitime katılma hakkı kazanan öğrenciler, lisans eğitim programı (1 yıl hazırlık + 4 yıl lisans eğitimi) veya uzmanlık eğitim programı (1 yıl hazırlık + 5,5 yıl uzmanlık eğitimi) görecekler. Lisans eğitim programını bitiren öğrenciler, başarı durumlarına ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali için gerekli kadro listesine göre 2 yıllık yüksek lisans programına devam edebilecekler. Uzmanlık eğitim programını bitiren öğrenciler, başarı durumlarına ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali için gerekli kadro listesine göre 6 aylık (yarım yıl) yüksek lisans programına devam edebilecekler. Eğitim programlarında okuyan tüm öğrenciler, yaz dönemlerinde eğitim programlarına göre teorik ve Rusya’daki nükleer güç santrallerinde pratik staj eğitimi yapacaklar.
İlk yıl, öğrencilere Rusça eğitimi de verilecek.
Eğitim programlarını başarı ile tamamlayan öğrenciler,Rosatom’un eğitim merkezlerinde uygulama eğitimi ve Rusya’da işletmede olan nükleer güç santrallerinde staja tabi tutulacak.
İŞ İMKANI
Rusya’daki eğitimini tamamlayan öğrenciler, Rusya’daki nükleer güç santrallerinde staj eğitiminin ardından Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde eğitim sürelerinin iki katı kadar mecburi hizmet yapacaklar.
Ayrıca öğrencilere yılda bir defa, Ankara- Moskova-Ankara gidiş-dönüş uçak bileti verilecek. Öğrenciler, 2-3 kişilik odaların bulunduğu öğrenci yurdunda kalacak. Mezuniyet sonrası staj döneminde da barınma imkanı sağlanacak..
Eğitim süresince öğrencilere aylık 500 ABD doları tutarında burs ödenecek, Rusya Federasyonu’nda yabancı öğrencilere uygulanan genel sağlık sigortası kapsamı dikkate alınarak sağlık sigortası yaptırılacak.
MEPhi’de halen nükleer enerji alanında 190 Türk öğrenci eğitim alıyor. 78 kişi hazırlık, 64 kişi birinci sınıf ve 48 kişi de ikinci sınıfta öğrenim görüyor. Türkiye’nin nükleer enerji sektörü için uzman kadro yetiştirme programı Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti arasında 12 Mayıs 2010 tarihinde imzalanan anlaşma çerçevesinde yürütülüyor.