İpek Yolu Belediyelerinden Avrupa Atağı

İPEK YOLU BELEDİYELERİNDEN AVRUPA ATAĞI

İPEK YOLU BELEDİYELER BİRLİĞİ BAŞKANI KEMAL KAZAN VE BİRLİK ÜYELERİ, AVRUPA ÇIKARMASI YAPTI

İpek Yolu Belediyeler Birliği, Avrupa’ya çıkarma yaptı. İpek Yolu Belediyeler Birliği ve Göynük Belediye Başkanı Kemal Kazan liderliğindeki ekip, Avrupa’daki başarılı yerel yönetim uygulamalarını yerinde inceledi. Kazan, “İyi korunan tarihi dokular, doğru yapılan yerel yönetimcilik ve etkili tanıtım şehirlerin kaderini değiştiren doğru üçleme. Prag’dan Viyana’ya, Münih’ten Karlovy-Vary’e kadar 6 şehirde bunu bizzat yerinde gördük” dedi.

Tarihi ticaret yolu İpek Yolu üzerinde yer alan kentlerin her birinin tarihi, kültürel ve tabiat zenginlikleri açısından büyük turizm potansiyeli içerdiğine dikkat çeken Kazan, “Ankara’dan Bolu ve Sakarya’ya uzanan bu bölgeyi cazibe merkezi haline getirmek, daha fazla turist çekmek, kültürel, tarihi ve doğal niteliklerini tüm dünya ile paylaşmak, tanıtmak istiyoruz. Hedeflerimizi iyi belediyecilik uygulamaları ile de güçlendirmeye çalışıyoruz. İpek Yolu koridorunda yer alan belediye başkanlarımızla birlikte Avrupa’da bizlere ilham verecek, belediyecilik adına iyi uygulamalar sergilenen şehirlerde incelemeler yaptık” şeklinde konuştu.

GENİŞ KATILIMLA YAPILDI 

Salzburg, Viyana, Prag, Karlovy Vary, Cesky Krumlov ve Münih şehirlerinde gerçekleşen inceleme gezisi, geniş bir katılımla yapıldı. Geziye Başkan Kazan ile birlikte Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, Dörtdivan Belediye Başkanı Hasan Uzunoğlu, Yeniçağa Belediye Başkanı Recai Çağlar, Karacasu Belediye Başkanı Celal Beydili, Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl, Taşkesti Belediye Başkanı Saim Çevik, Kıbrısçık Belediye Başkanı Doğan Dağ, Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya, Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman, Sapanca Belediye Başkanı Aydın Yılmazer, Karapürçek Belediye Başkanı Orhan Yıldırım, Akyazı Belediye Başkanı Hasan Akcan ve Kaynaşlı Belediye Başkanı İsmail Korkmaz da katıldı.

Bisiklet yollarından yaya geçitlerine, engelli yürüyüş yollarından parklara, alt yapıdan kent mimarisine, atık yönetiminden turizm çalışmalarına kadar örnek uygulamaları yerinde incelediklerini kaydeden Kazan, “Hedefimiz, bu bölgeyi hem turizm bölgesi haline getirmek hem de kendi yaşam alanlarımızı, yerel yönetimler açısından iyi örnekler arasına dahil etmek. Vizelerin kaldırılmasının, AB’yle bir süredir duran ilişkilerin yeniden ivme kazanmasının tartışıldığı bugünlerde, biz de belediyeciliğimizi Avrupa standartlarına çıkarmak istiyoruz. Çünkü bizim insanımız, bölgemiz en iyisini hak ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

PRAG’IN BİSİKLET YOLLARI İNCELENDİ 

Başkan Kemal Kazan öncülüğündeki heyet ilk olarak Avrupa’nın en özgün şehirlerinden Prag’da incelemelerde bulundu. Bin yıldan fazla bir tarihi olan kentteki bisiklet yolları, yaya geçitleri, engelli yürüyüş yolları, kaldırımlar, alt yapı, dere ıslahları, kent mimarisi, çöp konteynırları, parklar ve en önemlisi atık yönetimi heyetin yakından incelediği konular oldu. Başkan Kazan, Prag izlenimlerini “Masallar şehri Prag, aynı zamanda Avrupa’nın kalbi sayılır. Biz de batı medeniyetinin kalbinde yerel yönetimler açısından dikkate alınabilecek uygulamaları inceledik” şeklinde aktardı.

ATIK YÖNETİMLERİ KONUSUNDA BİLGİ ALIŞVERİŞİ 

Heyet ikinci adım olarak Çek Cumhuriyetinin en küçük kentlerinden birisi olan, 55 bin nüfuslu, tarihi Karlovy Vary kentini inceledi. Burada sıcak su kanalları, golf ve buz hokeyi tesisleri ile turizm merkezlerini görme şansı yakalayan ekip kentin Belediye Başkanı Ing. Petr Kulhanek’i de ziyaret etti. Ayrıca belediyeden Ing.Hana Szmitkova, heyete Karlovy Vary Atık Tesisi ve atık yönetimi hakkında bilgi verdi.

UNESCO LİSTESİNE GİREN KENT BELEDİYE BAŞKANLARINI AĞIRLADI

Belediye başkanlarının üçüncü durağı 1992 yılında UNESCO dünya mirası listesine giren ve 300 adet tescilli eseri bulunan Cesky Krumlov oldu. Başkan Kemal Kazan’ın buradaki temasları da “Prag’ı inceleyip, Prag’ın küçük kardeşi Cesky Krumlov’u görmemek olmazdı. Bu kentte adeta zaman durmuş. Günümüze ait talepler ve hizmetlerle, tarihi yapı arasındaki uyumun nasıl sağlandığını görmek açısından bizim için önemli bir ziyaret oldu” şeklinde özetledi.

HER BİRİNİN AYRI BİR HİKAYESİ VAR

Avusturya’nın başkenti Viyana ve Salzburg şehri de, belediye başkanlarının gezi rotasındaydı. Başkan Kazan’ın, bu iki şehre ilişkin çarpıcı değerlendirmeleri ise şöyle: “Viyana, tarihi eserlerle bezenmiş kent merkezi ile Avrupa’nın en hayranlık uyandıran bir kentlerinden biri. Salzburg ise 150 bin nüfuslu küçük bir şehir. Ama bu küçük şehri yılda 5 milyon kişi ziyaret ediyor. Bu şehirlerin hepsinin ayrı bir hikayesi var ve tüm bu öyküler tek bir sonuca çıkıyor. İyi korunan tarihi dokular, doğru yapılan yerel yönetimcilik ve etkili tanıtım şehirlerin kaderini değiştirebilir.”

YEŞİL OLMADAN ASLA

Heyetin son olarak ziyaret ettiği şehir ise Almanya’nın turizmdeki en önemli kenti olan Münih oldu. İpek Yolu Belediyeleri Turizm Kalkınma Birliği üyeleri burada Avrupa’nın en büyük parklarından biri olan English Garden’ı inceleme fırsatı buldu. Parkta 36 kilometresi yürüyüş yolu olmak üzere 75 km. yol ve 100’den fazla köprü bulunuyor. Başkan Kazan Münih’le ilgili izlenimlerini de “Modern belediyecilikte, insanı doğayla buluşturmak en temel önceliklerden biri. Bunun başarılı uygulamalarından birini de Münih’te gözlemledik” sözleriyle anlattı.