İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, Türkiye’de istihdam oranlarını inşaat sektörü adına değerlendirdi.

Tek Haneli İşssizlik Patronları Memnun Etti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2011 Kasım ayında Türkiye’de genel işsizlik oranını yüzde 9,1 olarak açıklaması ve işsizlik oranlarının aynı yılın bir önceki ayına göre artış göstermemesi işveren kesimi tarafından memnuniyetle karşılandı.

İşsizlik rakamlarına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan işveren temsilcileri, küresel kriz ortamı ve kış ayları içerisinde olunmasına karşın işsizlik oranlarının tek haneli gerçekleşmesini “başarı” olarak değerlendirdi. 2010 yılının Kasım ayına göre düşmesine karşın hala çift haneli seviyelerde gerçekleşen genç işsizlik konusunda da çalışmaların devam ettirilmesi istendi.

İnşaat sektörünün istihdama katkısı-

Türkiye’de istihdam oranlarına en fazla etki eden sektörler arasında yer alan inşaat sektörü adına değerlendirmelerde bulunan Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu da TÜİK verilerine göre, 2011 yılının Kasım ayında istihdam edilenlerin yüzde 6,9’unun inşaat sektöründe yer aldığını belirtti.

 

Bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında inşaat sektörünün istihdamdaki payının 0,2 puan arttığını kaydeden Koçoğlu, “Şu anda 1 milyon 684 bin kişi inşaat sektöründeki işi sayesinde evine ekmek götürebiliyor” diye konuştu.

 

Eğitim düzeyi lise seviyesinin altında olanlarda işsizlik oranının yüzde 8,8, okur yazar olmayanlarda yüzde 3,7, lise eğitimi alanlarda ise yüzde 11,3 olduğunu hatırlatan Koçoğlu, söz konusu kesimlerin mesleki eğitim ve üniversite eğitimi almadığı için, istihdam piyasasının yumuşak karnını oluşturduğunu, bu kitlelerin istihdam piyasasına katılmasında sektör olarak her türlü çabayı sarf ettiklerini söyledi.

İNTES olarak ortaya çıkan tablodan övünç duyduklarını ifade eden Koçoğlu, “Fırsat verilmesi durumunda Türkiye istihdam piyasasında çok daha önemli roller oynayabileceğimizi düşünüyoruz. Yeter ki sektörün önü açılsın ve yatırım yapma iştahı bürokratik süreçlerle köreltilmesin. Sektöre bürokrasimiz, hükümetimiz ve işadamlarımız tarafından verilecek emekler boşa gitmeyecek, bu emeklerin hepsi istihdam pastasını biraz daha büyütmeye yapılmış yatırımlar olacaktır” dedi.