İNTES-İŞKUR Mesleki Eğitim Protokolü’nün ilk uygulaması; Tekfen İnşaat TÜPRAŞ Projesi ile 2 bin kişiye iş imkanı…

İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu:
“Çocukların ‘Kaskını takmadan çalışma baba’ demesi işçinin iş güvenliği konusunda farkındalığını arttırır”

“Mesleki eğitimin” önemine bugüne kadar hayata geçirdiği onlarca projeyle dikkat çeken Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası(İNTES)  inşaat sektöründe “eğitimli ve belgeli çalışan” sayısını artırmaya ve sektörün “mesleki yeterlilik” çıtasını yükseltmeye devam ediyor.

İNTES üyesi Tekfen İnşaat’ın TÜPRAŞ RUP şantiyesi çalışanları, İNTES ile İŞKUR arasında geçtiğimiz ay imzalanan Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü kapsamında yürütülen uygulamanın ilk mezunları oldu. İNTES-İŞKUR Mesleki Eğitim Protokolü’nün ilk uygulamasını Tekfen İnşaat’ın TÜPRAŞ projesinde uygulamaya başladıklarını kaydeden İNTES Başkanı M. Şükrü Koçoğlu, “TÜPRAŞ Projesi, Türkiye’nin önemli projelerinden biri. Bu proje kapsamında 2 bin kişiye iş imkânı sağlanıyor” dedi.
Protokolle, inşaat sektöründe bir ilk gerçekleştiriliyor ve İNTES üyeleri tarafından ilk defa işe alınacak işçilerin mesleki eğitim ve belgelendirme giderleri İŞKUR tarafından karşılanıyor.

35 Tekfen çalışanı sertifika aldı

İNTES ile İŞKUR’un yürüttüğü Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü kapsamında yürütülen çalışmanın ilk mezunları Tekfen İnşaat’ın TÜPRAŞ RUP şantiyesi çalışanları oldu. Geçtiğimiz günlerde TÜPRAŞ İzmit tesislerinde düzenlenen bir törenle ‘Mesleki Yeterlilik’ sınavını başarıyla geçen 35 kursiyer, ahşap kalıpçılığı veya betonarme demirciliği alanında TÜRKAK MYK & İNTES MYM onaylı ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ ve Milli Eğitim Bakanlığı onaylı Mesleki Eğitim Belgesi aldı.

Konu ile ilgili açıklama yapan İNTES Başkanı M. Şükrü Koçoğlu, İŞKUR ile yürütülen çalışmanın ilk uygulamasını Tekfen İnşaat’ın yürüttüğünü belirterek, “Tekfen’in mesleki eğitimdeki öncülüğünü çok önemli. İNTES’in bütün üyelerinde bu konuda büyük bir disiplin var. Biz, 1990 yılından günümüze meslek standartlarıyla ilgili çalışmalar yapıyor, Ulusal Yeterlilik Sistemi’ni kuruyor ve eğitim programlarını hazırlıyoruz. 2006 yılında kurulan Mesleki Yeterlilikler Kurumu’ndan alınan yetkiyle Türkiye’de inşaat sektöründeki meslek standartları ve Ulusal Yeterlilik çalışmaları zaten İNTES’e verildi. Tüm sektöre hizmet etmeyi görev olarak algılıyoruz” dedi.

“TÜPRAŞ Projesi 2 bin kişiye iş imkânı sağlayacak”

Koçoğlu, İNTES-İŞKUR Mesleki Eğitim Protokolü’nün ilk uygulamasını Tekfen İnşaat’ın TÜPRAŞ projesinde uygulamaya başladıklarını kaydederek, “TÜPRAŞ Projesi, Türkiye’nin önemli projelerinden biri. Bu proje kapsamında 2 bin mavi yakalıya iş imkânı sağlanıyor. Bu kapsamda ilk eğitimlerimizi, Tekfen ekibinin öngörüsüyle Fas’a gidecek işçiler için, ikincisini ise İzmit’te gerçekleştirdik” dedi.

Mesleki eğitim ve iş güvenliği eğitiminin,  sürdürülebilir bir anlayışla yapılması gerektiğine dikkat çeken Koçoğlu, sektörde birikimli, donanımlı işgücü bilincini oluşturmanın önemini vurguladı. Koçoğlu, “Her yerde, iş güvenliği ve iş kazalarıyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Biz, Türkiye Eğitim Şantiyesi’nde iş kollarına göre, iş sağlığı güvenliği eğitimleri, çevre ve kalite eğitimleri veriyoruz. Sektörde kalıcı olmak isteyen işçiler, mesleki birikimi yüksek çalışanlara sahip olmak isteyen işverenler için mesleki eğitim çok önemli bir adım. Böylece işveren işe alacağı kişinin sahip olması gereken bilgi ve becerileri önceden bilerek, doğru kişiyi istihdam etme, böylelikle de para ve zaman maliyetini azaltarak nitelikli iş üretme avantajını da yakalayacak.  Bu sistem, Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip ustalarımıza da çalışma hayatında bir adım daha öne geçme fırsatı verecek. Bu nedenle benim tavsiyem, kalıcı olmak isteyen herkesin zaman geçirmeden kendileri için gerekli olan bu belgeleri almaları ve mesleki yeterliliklerini kanıtlamaları” dedi.

“Belgeler 5+5 yıl geçerli”

Yeterlilik sınavından geçen her işçiye yeterlilik belgesi vereceklerini ifade eden Koçoğlu, ayrıca projede, iki yıl içerisinde 2 bin kişinin eğitim göreceğini kaydederek, “Her ay 100 kişilik gruba eğitim verilecek. Başarılı olanlara 5+5 yıl geçerliliğe sahip olacak bir sertifika verilecek. Bundan sonra işsiz vatandaşların eğitimi devlet ile İNTES tarafından yapılacak ve istihdam edilecek. Bu durum inşaat sektöründe çok önemli bir adımdır” dedi.

“Kaskını takmadan çalışma baba!”

İNTES Başkanı M. Şükrü Koçoğlu,  tehlikeli işlerde çalışırken öncelikle iş güvenliğinin garantiye alınması gerektiğini belirterek,  “Aslında iş güvenliği konusu aile içinden başlar. İşteki tehlikeli durumlarda işçiler kesinlikle önlem almalı. İşçi, işini iyi yaparken bir ailesinin olduğunu da unutmamalı. Karısını veya çocuklarını mağdur durumda bırakmamak için ne gerekiyorsa onu yapmalı. Evde çocukların babalarını işe uğurlarken ‘Kaskını takmadan çalışma baba’ demesi bile o işçinin iş güvenliği konusunda farkındalığını arttırır. Dikkat ve duyarlılık hayat kurtarır” şeklinde konuştu.