“DİKKAT: DÖNÜŞÜM YENİ SORUNLU YAPILARA YOL AÇMASIN!”
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES)Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, Afet Yasası’nın TBMM’de kabul edilmesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Yasa öncelikle kamu-özel sektör-vatandaş barışı içinde uygulanmalı. Aksi takdirde risk büyür” uyarısında bulundu…
Şükrü Koçoğlu, afet riskinin azaltılması için bugüne kadar kapsamlı bir çalışma yapılması konusunda geç kalındığını ancak Afet Yasası’nın bu konuda büyük bir adım olduğunu ifade ederek, “Yeniden yapılacak yapıların dayanıksız, işlevsiz işletme maliyeti yüksek yapılar olarak yapılması yeni sorunların oluşmasına yol açabilir. Ayrıca işin başında projesi fen ve sanat kurallarına uygun, çevre dostu binaların yapılması sağlanmalı” dedi.
Yeni sorunlu yapılar oluşabilir!
Konuyla ilgili hazırlık kapsamında en önemli önleyici tedbirin mevcut stoğunun afetlere karşı güvenli hale getirilmesi olduğunu, işin bilincinde olan yurttaşların bina güvenliği hesaplarını yaptırdıklarını belirterek, bunların sonucuna göre de binalarını güçlendirdiklerini ancak konunun bireylerin güvenlik anlayışlarına bırakılamayacak kadar önemli olduğunu vurguladı.
Bugüne kadar kapsamlı bir çalışma yapılması konusunda geç kalındığını bu bağlamda, Afet Yasası’nın önemli hükümler içerdiğini kaydeden Koçoğlu, yasanın uygulama aşamasında taşıyabileceği bazı riskler konusunda şu uyarılarda bulundu: “Burada kentsel dönüşüm kadar önemli olan diğer bir husus, gerek kentsel dönüşüm projesi kapsamında ve gerekse yeniden yapılacak yapılar kapsamında yapılacak yapıların dayanıksız, işlevsiz, işletme maliyeti yüksek yapılar olarak yapılmamasını sağlamaktır. Yeni sorunlu yapılara izin verilmemeli, işin başında, projesi fen ve sanat kurallarına uygun, çevre dostu binaların yapılması sağlanmalı. Bu ise standartlara uygun malzeme üretimi ve kullanılması, belgeli usta işçiliği, sertifikalı proje ve yapım müteahhidi ile gerçekleştirilebilir. En önemlisi ise etkin bir yapı denetimi… ”
Sektör için yeni bir dönemin başlangıc
Şükrü Koçoğlu, bina yenilenmesi, güçlendirilmesi, ısı izolasyonu açısından giydirilmesi ve bina maliyetleri dikkate alındığında yasanın uygulama aşamasında büyük kaynak ihtiyacının ortaya çıkacağını ama aynı zamanda geniş bir iş hacmini de beraberinde getireceğini ifade ederek, inşaat sektörünün etkilenmesi konusunda, şu değerlendirmede bulundu:
“ İnşaat şirketleri arasında arz ve talep, kaynak temin edilmesine göre rekabet oluşturacak. Kentsel dönüşüm, hem inşaat sektörü için, hem de bu ülkenin vatandaşları için bir fırsat niteliğinde. Kentsel dönüşüm yasası, Türkiye ve inşaat sektörü için yeni bir dönemin başlangıcı niteliği taşıyor. Çünkü Türkiye’deki konut stoğunun önemli bir bölümü kentsel dönüşüm çalışmalarından etkilenecek.”