İNTES Başkanı Koçoğlu’nun Haber Türk Gazetesi için yaptığı açıklama…

İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Koçoğlu:

“İnşaatları Düzenleme ve Denetleme Kurumu (İDDK) Kurulmalı”

“Ankara Kültürel Kimliğini Kaybetmemeli”

“Tüketici ev alırken firma seçiminde çok dikkatli olmalı”

“Halktan para toplamak bu kadar kolay olmamalı!”

İNTES Yönetim Kurulu Başkanı M. Şükrü Koçoğlu, Ankara’da inşaat sektörünü değerlendirdi. Ankara’nın kültürünü yansıtan birçok eski binanın yıkıldığını belirterek, özellikle dış cephe konusunda hassas olunması gerektiğini vurguladı. Koçoğlu, yoğun konut arzı yaşayan Ankara’da tüketicileri de firma seçiminde dikkatli olmaları konusunda uyardı. Koçoğlu, BDDK örneği gibi İDDK (İnşaatları Düzenleme ve Denetleme Kurumu) kurulup inşaat piyasasını düzenlemeli ve sürekli denetlemelidir”

Koçoğlu, inşaat sektöründe Türkiye’deki genel değişimin Ankara’da da yaşandığını, önemli firmaların artık başkentte akıllı ve modern konutlar yapmaya başladığına dikkat çekti. Koçoğlu, Türkiye genelinde olduğu gibi Ankara’da da inşaat sektöründe arz-talep dengesinin sağlanması gerektiğini ve buna göre planlama yapılmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

“Aksi takdirde, konut stoğu daha da artacaktır” diyen Koçoğlu, tüketicileri de uyardı. Konut stoğunun Ankara’da da artmaya başladığına dikkat çeken İNTES Başkanı Koçoğlu, tüketicilerin mağdur olmamaları için çok dikkatli olmaları gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“İnşaat sektörünün şu dönemde bir taraftan fırsatları bir taraftan da riskleri içinde barındırıyor. Ankara’da da yoğun bir arz yaşanıyor. Burada konunun iki tarafı var. Birincisi tüketici tarafı, ikincisi de üretici tarafı… Nasıl ki her isteyen rahatlıkla finans kuruluşu sahibi olamıyorsa, her isteyen de konut yapmak için bu kadar kolay para toplayamamalı. Bin konut, 2 bin konutluk proje için yetkisi olmayanlar milyonlarca lira para topluyor ve sonra tüketici mağdur oluyor. Bu büyük bir hata yani buradaki esas konu; artık müteahhitlik de banka kurmak gibi girişi zor ve belli kurallara bağlı olsun. BDDK örneği gibi İDDK (İnşaatları Düzenleme ve Denetleme Kurumu) kurulup, inşaat piyasasını düzenlemeli ve sürekli denetlemelidir.

Böyle bir ortamda tüketicilerin de çok dikkatli olmaları gerektiğini düşünüyorum. Tüketicilerin geçmiş performansları iyi olan köklü firmaları tercih etmeleri bu riski ortadan kaldıracaktır” 

Kentlerin dokusu ve kimliği çok önemli

Her şehrin olduğu gibi Ankara’nın da kendine özgü bir dokusu ve kimliği olduğunu ama son yıllarda bu dokuyu taşıyan eski binaların yıkıldığını anlatan Koçoğlu, “Ben kentlerin kimliğinin yok edilmesine karşıyım, karşı çıkmaya da devam edeceğim. Ankara’da da eski şehir merkezindeki birçok binanın yıkıldığını görüyoruz. Oysa yeni yapılar, yeni bölgelerde yapılmalı. Ankara’yı temsil eden eski nitelikli binaların yıkılmaması ve bakıma alınması gerekir” diye konuştu.  Ankara’daki binaları “şahsiyetsiz” olarak tanımlayan Koçoğlu, bunun önün geçilmesi için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı.

Kent kimliği kapsamı içinde ‘Mimari Kimlik’ çok önemlidir. Şu anda Ankara’da kent kimliği neredeyse yok noktadadır. Binalarımız şahsiyetsizdir. Başkente yakışır bir fiziksel kimlik ve kültür oluşturulmalıdır. Toplumda ‘TOKİ Evleri’ diye bir kavram oluştu. Bu olguyu yıkmalıyız, standart apartman tipinden vazgeçmeliyiz. Özellikle ve özellikle; bina dış cepheleri için bağımsız bir kurul oluşturulmalı ve dış cephe mimarisi ehil ellere bırakılmalıdır. Çünkü dış cephe, şehir kimliklerinin en önemli unsurudur”