Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ile Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) arasında mesleki yeterlilik sistemi ve mesleki eğitim çalışmalarına katkı sağlayacak işbirliği protokolü Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Tesisleri Toplantı Salonunda imzalandı.
İmza töreni öncesinde konuşan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, “Tarımla uğraşan birisi tarlası para etmiyor satıyor inşaat yapıyor. Kimse ona tecrübe deneyim, bilgi belge sormuyor. Bir çok şehrimizin tamamen yerle bir edilip yeniden yapılması lazım” dedi. İnşaatçıların en fazla yakındığı konuların başında kalifiye eleman sıkıntısının geldiğine dikkat çeken Vali Balkanlıoğlu, “Bütün bunlara rağmen inşaat kalitemiz de bir yerlere geldi. Eskisi gibi peynir kalıbı gibi binalar yapılmıyor. İnşaat kalitemizdeki artış beraberinde büyük işler getirdi. İyi bir denetleme ile basit bir dükkan bile açılsa pek çok şey aranıyordu. Bundan sonra inşaatta da aranacak” diye konuştu.
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak da, inşaatlarda kullanılan malzeme ne kadar kaliteli olsa da, uygulama hatalarından dolayı yapıların depremlerde zarar gördüğünü bildirdi. Her uygulayıcının tek tek denetiminin mümkün olmadığından, mesleki bilinçlendirmeyle gidilmesinin akılcı bir yöntem olduğunu anlatan Prof. Dr. Solak, şöyle devam etti:
”Ulusal Deprem Stratejisi 2023 Projesi’nde inşaat sektöründe çalışan usta, kalfa ve işçilerin eğitilerek belgelendirilmesi ve sektörde belgesiz insan çalıştırılmasının önüne geçilmesi öngörülüyor. 2012 yılında 1,5 milyon inşaat işçisini ilgilendiren eğitimlere başlandı. Artık, inşaatlarda çalışacak işçilerinin ‘mesleki yeterlilik belgeli ve sertifikalı’ olması gerekiyor. İnşaat işçilerine bu eğitimleri teorik ve pratik olarak en iyi şekilde verecek olanlar da üniversitelerimizdir. Özellikle mühendislik ve teknoloji fakültelerinde bu alanda en üst düzeyde yetkin öğretim üyelerimiz bulunmaktadır. İNTES ile üniversitemiz arasındaki protokolle, inşaat sektöründe çalışanların üniversitemizde eğitimini yürüteceğiz.”
”Hedefimiz inşaat sektörünü nitelikli hale getirmek”
İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu da, inşaat sektörünün, işçilik anlamında kendi işçisini yetiştiremediğini söyledi. “Nerede tarım işçisi varsa inşaatlarda çalışıyor” diyen Koçoğlu, “Burada çok ciddi bir eğitim boşluğu var. Afetleri beklemeye gerek yok, afetler olmaksızın da bir çok yapının da hasar gördüğü can kaybının olduğunu bir gerçek. Malzemesi, projesi, yapımcısı ve işçisi, bunlardan bir tanesi niteliksiz olursa bunun stabil olacağını düşünmemiz gerekir. Biz buradan yola çıktık” dedi. 15 bin metrekare kapalı olanı olan Sincan Organize Sanayi Merkezi’nde eğitim merkezlerinin bulunduğunu dile getiren Şükrü Koçoğlu, bu eğitim merkezinin müfredatının İNTES tarafından hazırlandığını kaydetti. 2012’nin Ocak ayında giren bir yasa ile sektörde yetkisi belgesi olmayan hiç kimsenin bulunmayacağını dile getiren Koçoğlu, şöyle devam etti:
“İNTES olarak daha önce Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi Mühendisliği bölümleri ile inşaat sektöründe mesleki yeterliliklerin ve eğimin önemine karşı yaptığımız işbirliği bugün burada atılan imzalarla AKÜ’nün akademik gücü ve bilgi birikimi ile daha da güçleniyor. Bu protokol ile bir yandan sektör için önem arz eden mesleklerin standartlarını ve yeterliliklerini akademi dünyasının katkısı ile hazırlanması olanağı elde edilirken diğer taraftan da sektörün bakış açısını ve sorunlarını akademisyenlerimize aktarma şansı bulacağız. İnanıyorum ki her geçen gün sayısını arttırdığımız bu işbirliği ve protokol ile Türkiye’ye yaraşır bir inşaat sektörünü adım adım hep birlikte inşa edeceğiz. En önemlisi mesleki eğitimle iş piyasası ilişkisinin güçlenmesine katkıda bulunacağız.”
İnşaat sektörünün hala ölümlü kazaların en fazla yer aldığı bir iş kolu olduğuna dikkat çeken Koçoğlu, eğitimler kapsamında bugün itibari ile 18 bin işçinin eğitim aldığı, hedeflerinin iki senede sektörü nitelikli hale getirmek olduğunu ifade etti. Koçoğlu, bazı illerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinin işçilere belge verdiğini bunların geçersiz sayılacağını sözlerine ekledi.Konuşmaların ardından Prof. Dr. Solak ile Koçoğlu, protokolü imzaladı.
Protokol törenine, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz’ın yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve üniversite öğretim üyeleri katıldı.
İNTES – TÜRKİYE İNŞAAT SANAYİCİLERİ İŞVEREN SENDİKASI
Sektör: İnşaat / Link: http://www.intes.org.tr