İNTES Başkanı Koçoğlu:”TÜRKAK’a dün akşam itibarı ile 15 meslek daha akredite oldu. Dolayısıyla akredite olan meslek sayısımız 18’e yükseldi. Hedefimiz 55 meslek”
AB Bakanı Bağış: “Türkiye’de sendikalar tarafından “Katılım Öncesi AB Mali Yardımı” kapsamında tamamlanan 53 AB projesinden 8’ini İNTES gerçekleştirdi”
İNTES’in son olarak Avrupa Birliği destekli yürüttüğü “İnşaat Sektöründe Mesleki Yeterlilik, Sınav Ve Belgelendirme” Projesi’nin kapanış toplantısı Ankara Sheraton Otel’de yapıldı. Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın onur konuğu olarak katıldığı toplantıda İnşaat Sektöründe Mesleki Yeterlilik, Sınav ve Belgelendirme Projesi’nin sonuçları açıklandı.
İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, TÜRKAK’a 15 mesleğin daha akredite olduğunu açıklayarak, “Dolayısıyla akredite olan meslek sayısımız 18’e yükseldi. Hedefimiz 55 meslek” dedi.
AB Bakanı Egemen Bağış, İNTES tarafından başarıyla tamamlanan “İnşaat Sektöründe Eğitim ve Sıfır İş Kazası” gibi projelerin Türk vatandaşlarının standartlarının yükseltilmesi açısından önemli olduğunu söyledi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, İnşaat Sektöründe Mesleki Yeterlilik, Sınav ve Belgelendirme Projesi ile eğitim ile istihdam arasındaki ilişkiyi güçlendirmek, sürdürülebilir bir ölçme ve değerlendirme yapmayı amaçladıklarını ifade etti.Bu kapsamda 8 yılda 8 proje yaptıklarını kaydeden Koçoğlu, ilk olarak Almanya’da Eğitimcilerin Eğitilmesi Projesi’ni gerçekleştirdiklerini belirterek, projeler hakkında bilgi verdi. Koçoğlu, bu kapsamda 178 kişinin istihdam edildiğini ve 2643 kişinin de ölçme ve değerlendirilmesinin yapıldığının altını çizdi.Türk Akreditasyon Kurumu’na (TÜRKAK) İNTES olarak 3 meslek başlığında akredite olduklarını söyleyen Koçoğlu, ”Dün akşam itibarı ile 15 meslek daha akredite oldu. Dolayısıyla akredite olan meslek sayısı 18’e yükseldi. Bugün için güzel bir sürpriz oldu. Hedefimiz 55 meslek” dedi.
Koçoğlu, İNTES Mesleki Yeterlilik Merkezi’nin (MYM) 2,5 yıl önce kurulduğunu vurgulayarak, Mesleki Yeterlilik Merkezi çatısı altında 196 sınav yaptıklarını, 4652 kişiyi de bu sınavlara tabi tuttuklarını kaydetti. Bu çalışmalarla birlikte öncelikle çalışanların, daha sonra da iş dünyası ve dolayısıyla Türkiye’nin kazanç sağladığını belirten Koçoğlu, bu projenin birçok ülkeye model olduğunu, Afganistan, Libya ve Kazakistan dahil olmak üzere birçok ülkeye eğitim verdiklerini sözlerine ekledi.
Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Bayram Akbaş da Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun 2006 yılında kurulduğunu ancak tam olarak faaliyete geçmesinin 2008 yılı ortalarını bulduğunu söyledi. Akbaş, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun eğitim ve istihdam ve istihdam ilişkisini kurarak, Ulusal Yeterlilik Sistemi’ni kurmayı amaçladığını ifade ederek, bunun temel ayağının da eğitim ve belgelendirme olduğunu kaydetti.
Bugüne kadar tek kuruş vermeden işçi-işveren, akademisyen ve eğitim dünyasıyla birlikte 329 mesleğe ait standardın oluşturulduğunu kaydeden Akbaş, işin bu kısmının hızlı ilerlemesine rağmen sınav ve belgelendirme bölümünde aksaklıklar yaşandığını kaydetti.Akbaş, söz konusu bu projenin yaşanan aksaklıkları ortadan kaldırmaya yardımcı olacağını ve böyle bir merkeze hedefleri de aşarak ulaşmaktan büyük memnuniyet duyduklarını sözlerine ekledi.
“Tamamlanan 53 AB projesinden 8’ini İNTES gerçekleştirdi”
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da toplantıda yaptığı konuşmada projenin AB destekli olduğunu hatırlatarak, Türkiye’de sendikalar tarafından “Katılım Öncesi AB Mali Yardımı” kapsamında tamamlanan 53 AB projesinden 8’ini İNTES’in gerçekleştirdiğini kaydetti.
“İnşaat Sektöründe Mesleki Yeterlilik, Sınav ve Belgelendirme Projesi”ne ilişkin 18 aylık çalışmanın, Türkiye’de bilincin artması açısından önemli kazanımlar sağladığını belirten Bağış, yine İNTES tarafından başarıyla tamamlanan “İnşaat Sektöründe Eğitim ve Sıfır İş Kazası” gibi projelerin Türk vatandaşlarının standartlarının yükseltilmesi açısından önemli olduğunu ifade etti.
Türk inşaat sektörünün, Çin’den sonra dünyanın ikinci en büyük küresel sektörü haline geldiğini kaydeden Bağış, bu başarıda AB sürecindeki kararlılığının da büyük payı olduğunu belirterek, cumhuriyetin ilanından 2002 yılına kadar kaydedilen uluslararası müteahhitlik rakamlarının neredeyse 4 katının son 9 yıl içerisinde yakalandığını ve 153 milyar dolarlık inşaat projesi gerçekleştirildiğini kaydetti.
“AB süreci, sonucundan daha önemli”
Türkiye’nin AB sürecinin, sonucundan daha önemli olduğunu ve bu sürecin getirdiği kazanımların farkına varılması gerektiğini belirten Bakan Bağış, ” Biz AB süreci öncesi neredeydik, bugün neredeyiz? Bu ayrımı yapabildiğimiz sürece Avrupa’daki bir takım vizyonsuz siyasetçiler Türkiye’nin üyelik perspektifiyle ilgili olumsuz demeçler verse de bir yarımada devletinin sözde başkanlığı sebebiyle bazı görüşmelerimiz engellenmeye çalışılsa da Türkiye’nin müzakere fasıllarının büyük çoğunluğu üzerine siyasi engeller konulsa da bizim bu süreçteki kararlılığımız devam edecektir” dedi.
Türkiye’nin bu süreci Avrupa’daki herhangi birileri için değil, kendi vatandaşlarının standartlarını yükseltmek için yürüttüğünü vurgulayan Bakan Bağış, “Eğer bizim insanımız daha sağlıklı, uzun, keyifli yaşıyorsa ve bunda da AB sürecinin bir etkisi varsa bizim ‘Durmak yok, reforma devam’ deme hassasiyetimizi sürdürmemiz gerekir,” dedi. Açıklanan işsizlik rakamlarına da değinen Bağış, Avrupa’da bazı ülkelerde işsizliğin yüzde 30’lara yükseldiğini, Türkiye’de ise yüzde 8’e kadar düştüğünü belirterek, Türkiye’nin, Avrupa’nın yaptığı hataları tekrarlamadan ekonomisinin dinamizmini koruyarak önemli başarılar elde ettiğini söyledi.
Türkiye’nin Avrupa’ya genç ve dinamik nüfusuyla, enerji kaynaklarına olan coğrafi yakınlığıyla ve barış konusunda yapabileceği katkılar bulunduğunu belirten Bağış, Türkiye’nin verdiği mesajın dört bir yanındaki ülkeler tarafından önemsendiğini ve yapabileceklerinin Avrupalılar tarafından da görülmesi gerektiğini dile getirdi. Gerek Avrupa’da, gerek Türkiye’de AB sürecinin önemini anlamak istemeyen zihniyetler bulunduğuna işaret eden Bağış, böylesi çarpık zihniyetlere hep birlikte meydan okunması ve Türkiye’nin bütün kesimlerinin AB sürecinde işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi.
AB sürecinin, sonucundan daha fazla önemsenmesi gerektiğini yineleyen Bağış, “İnşallah bu süreçte hep birlikte çok daha modern, çok daha müreffeh, çok daha saygın, özgüvene sahip, her bir vatandaşın kendi özgürlük alanının bir başka vatandaşın özgürlük alanının sınırında bittiği bilinci içerisinde yepyeni bir Türkiye’yi hep beraber birlikte inşa edeceğiz” şeklinde konuştu.
Projenin amacı
İNTES tarafından 22 Mart 2011 tarihinde uygulamaya başlanan “İnşaat Sektöründe Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme” Projesi ile inşaat sektörünün ihtiyaçlarına uygun mesleki donanıma sahip işgücünün yetiştirilmesi amaçlandı. Bu doğrultuda sürdürülebilir bir ölçme-değerlendirme ve belgelendirme sisteminin de oluşturulması hedefi ile yola çıkan İNTES, AB projeleri ile ilgili ilk adımı 2004 yılında attı.
AB yeterliliğinde bir sistem oluşturulması için hassasiyet gösteren İNTES, bugüne kadar birbirini tamamlayan 8 ayrı projeyi hayata geçirdi. Türkiye’de Mesleki Yeterlilik Kurumu’nu ve Ulusal Yeterlilik Sistemi’ni Güçlendirme (UYEP) Projesi kapsamında yürütülen ”İnşaat Sektöründe Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme” projesi, 242 bin 230 Avro AB hibesi, kalanı da İNTES’in katkısı olmak üzere yaklaşık 400 bin avroya mal oldu.