ILO Genel Direktörü TİSK’i Ziyaret Etti

TİSK BAŞKANI EYÜBOĞLU:

“ILO TÜRKİYE’YE KARŞI DAHA GERÇEKÇİ BİR BAKIŞ AÇISI GELİŞTİRMELİDİR”

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu,ilk kez Uluslararası Çalışma ÖrgütüGenel Direktörü’nü ağırladı.

TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu: “Yüzyılın en büyük mülteci sorunuyla karşı karşıyayız. Ne yazık ki,uluslararası toplumdan destek yok”

ILO Genel Direktörü Guy Ryder: “Gelecekte çalışma dünyasının bugünkünden çok farklı olacağı açıktır. Bu değişimi en iyi şekilde yönetmek ve şekillendirmek için bu dinamiği anlamamız gerekiyor.”

Türk işveren sendikaları, çalışma hayatı alanında uluslararası camiada en fazla söz sahibi olan Uluslararası Çalışma Örgütü’nden (ILO), Türkiye’nin Suriyeli göçmen sorunu ve Avrupa Birliği (AB) ile üyelik müzakereleri sürecinde yaşanan problemlere ilişkin destek talep etti.

Küresel iş dünyası temsilcilerini buluşturan B20 Türkiye Konferansı kapsamında Türkiye’ye gelen Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Direktörü Guy Ryder, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nu (TİSK) ziyaret etti. Böylece, –iki kuruluşun1965 yılından bugüne kesintisiz devam eden ilişkilerinin 50’nci yılında, TİSK ilk kez bir ILO Genel Direktörü’nü ağırladı. TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Yağız Eyüboğlu’nun ev sahipliği yaptığı toplantıda, Türkiye-ILO ilişkileri ile çalışma hayatına ilişkin gündemdeki gelişmeler değerlendirildi.ILO, dünyada işçi-işveren-hükümet kesimlerinin temsil edildiği tek uluslararası kuruluş olarak, tüm ülkelerin endüstri ilişkileri ve çalışma hayatı düzenlemelerine katkı sağlıyor.

ILO tarihinde Türkiye’nin karnesine sahip ikinci ülke yok

Eyüboğlu, AB’nin, Türkiye’nin katılım müzakere sürecinde “İstihdam ve Sosyal Politika” başlıklı 19’uncu Faslı, ILO’nun Türkiye’ye ilişkin eleştirilerini öne sürerek açmadığını da hatırlatarak, şunları söyledi: “Söz konusu eleştirilerin çoğunun eskide kalmış ve yanlış olduğuna inanıyor ve yine bu noktada Sayın Genel Direktörün desteğini bekliyoruz.Türkiye, geçmiş 35 yılda 28 kere Aplikasyon Komitesi gündemine alındı. ILO tarihinde böyle bir karneye sahip ikinci bir ülke yok. ILO’nun denetim mekanizmalarındaki içsel sorunlardan, işçi kesiminin Türkiye’ye karşı olumsuz önyargılarından ve Türkiye’deki olumlu gelişmeleri göz ardı eden kişisel yaklaşımlardan kaynaklanan bu durumun masaya yatırılması gerektiğine inanıyoruz”. ILO’nun Aplikasyon Komitesi’nde, onayladıkları ILO sözleşmelerinin gereğini yapıp yapmadıkları incelenen ülkeler gündeme alınıyor.

Eyüboğlu: “Yüzyılın en büyük mülteci sorunu”

Toplantıda konuşan TİSK Başkanı Eyüboğlu, yarım asırlık sürede, TİSK ve ILO olarak tüm dünyaya örnek teşkil eden sayısız projeye imza attıklarını belirtti. Eyüboğlu, Türkiye’nin son dönemde yaşadığı mülteci sorununa da dikkat çekerek, “Ülkemiz, içinde bulunduğumuz yüzyılın en büyük mülteci sorunuyla karşı karşıya. Türkiye, geçtiğimiz 4 yıl içinde yaklaşık 2,5 milyon Suriyeliye kapılarını açtı. Fakat üzülerek belirtmek isterim ki, bu konuda uluslararası toplumdan alınan destek‘yok’ seviyesinde.

Sayın Genel Direktörün bu konuda başlattığı girişimi destekliyor ancak ILO’nun uluslar arası kamuoyuna yönelik liderlik poziyonunu üstlenmesi gerektiğinin altını çizmek istiyoruz” dedi.

Yüzyılın kritik konuları

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Eyüboğlu konuşmasında, önümüzdeki dönemde üçlü yapı içerisinde sürdürülmesi öngörülen “İş Sağlığı ve Güvenliği” ve “Sosyal Diyalog” projelerinde TİSK olarak üzerlerine düşeni yapacaklarının da altını çizdi. ILO Genel Direktörü Ryder’ınliderliğinde, ILO’nun 100’üncü yılında başlatılması öngörülen inisiyatifleri de anımsatan Eyüboğlu, “Yönetişim”, “Standartlar”, “Yeşil Ekonomi”, “İşletmeler”, “Yoksulluğun Sonlandırılması”, “Çalışma Hayatında Kadın” ve “Çalışmanın Geleceği” konularında yapılacak çalışmalara destek vermeye hazır olduklarını kaydetti. Eyüboğlu, “Bu başlıkların önümüzdeki yüzyılın kritik sorunları olduğunu düşünüyoruz.” diye konuştu.

Ryder: “Gelecekte çalışma dünyasının bugünkünden çok farklı olacağı açıktır.”

“ILO; Suriyeli mülteci akını, iş kazaları ve sosyal diyalog ihtiyacı gibi zorlu konularda olduğu gibi, Türkiye’deki gelişmeleri çok yakından takip ediyor ve bunlara yanıt veriyor,” diyen Ryder sürmekte olan teknik yardım projeleri ve gündemde olan yeni girişimlerin de bu konulara katkıda bulunmaya yardımcı olmasının beklendiğini ifade etti.

ILO’nun gelecekteki işbirlikleri ve teknik uzmanlık yardımlarında kararlı olduğunu yineleyen Ryder sözlerini şöyle tamamladı: “Gelecekte çalışma dünyasının bugünkünden çok farklı olacağı açıktır. Bu değişimi en iyi şekilde yönetmek ve şekillendirmek için bu dinamiği anlamamız gerekiyor. ILO’da, çalışmalarımızı çalışanlara, işverenlere ve hükümetlere mümkün olduğunca daha yararlı kılmak için sürekli olarak geliştirip güçlendirmemiz gerektiğinin bilincindeyiz.”