Hobiden Tutkuya Uzanan Satranç Yolculuğu!

Dünyanın en büyük satranç koleksiyonunun sahibi Akın Gökyay, hobiden tutkuya uzanan satranç yolculuğunu Mimarlar Derneği 1927’de anlattı. 43 yıllık satranç yolculuğunun ürünü olan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nin oluşma hikayesi, ziyaretçiler kadar dinleyicileri de etkiledi.

Mimarlar Derneği’nin Ocak ayı boyunca düzenleyeceği söyleşilerin ilk konuğu Akın Gökyay oldu. “Bir Tutkunun Hikayesi” başlığıyla gerçekleştirilen Akın Gökyay’ın satranç temalı söyleşisi, katılımcıların ilgi odağı oldu. Söyleşiye “Satranç hayatımıza yön veren özel bir
spordur” sözleri ile başlayan Gökyay, Satranç Müzesi’ni gelecek nesillere önemli bir kültür birikimi olarak bıraktığı için çok mutlu olduğunu dile getirdi.

“SATRANÇ, BARIŞIN VE EVRENSELLİĞİN SİMGESİ”

Satrançla 8 yaşında tanıştığını ve 1975 yılında Milano’da gördüğü satranç takımı ile satrancın hayatında bir tutkuya dönüştüğünü söyleyen Akın Gökyay, şunları söyledi:

“Dünyanın 110 ülkesini ziyaret ettim, yıllarca satranç taşlarının peşinden koştum bir seyyah gibi… Dolayısıyla çok fazla satranç takımına sahip oldum. Satranç öyle bir spor ki, dil bilmeseniz de, kültüre yabancı olsanız da, satranç tahtası üzerinde iletişiminiz kopmuyor. Satranç, barışın ve evrenselliğin simgesi. Bu kadar birikimi sadece kendime saklayamazdım. Ankara’nın, ülkemizin böyle bir birikimi paylaşması gerekiyordu. İşte Satranç Müzesi fikri tam da bu noktada oluştu. Satranç sporunu ve kültürünü daha çok insana ulaştırmak, gençler arasında yayılmasını sağlamak Müze kurmak için yeterli sebeplerdi. Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde, Tanzanya’dan Türkmenistan’a, Kırgızistan’dan İtalya’ya, Fransa’dan Yeni Zelanda’ya, Şili’den Amerika’dan Endonezya’ya, Madagaskar’a kadar dünyanın her yerinden satranç takımları var. Baktığınızda, o toprakların kültürünü, geleneğini, tarihini ve değerlerini de öğreniyorsunuz. Öyle ince işlenmiş çizgiler var ki taşların üzerinde… Aslında satranç takımları ile bir dünya yolculuğu yapıyorsunuz.”

“GENÇLERİMİZ DOĞUDAN BATIYA MUTLAKA SATRANÇLA TANIŞMALI”

Özellikle gençlere mesaj veren Akın Gökyay mesajlarını şöyle iletti:

“Satranç başarının anahtarıdır. Sabırlı, temkinli olmayı ve geleceği öngörmeyi öğretir. Gençlerimizi doğudan batıya mutlaka satrançla tanıştırmalı, onları barışın simgesinde birleştirmeliyiz. Gençlerin satranç öğrenmesini sağlıklı nesiller için çok önemsiyorum.”

Müzenin, Başkentte renkli etkinliklerin de adresi haline geldiğini vurgulayan Gökyay, sözlerine şöyle devam etti:

“Ziyaretçilerimizin kapıdan adım attığı andan itibaren yaşadıkları şaşkınlık, özellikle çocukların mutlulukları yıllar süren çabamın boşa gitmediğini gösteriyor. Müzemiz, satranç severlerin ve renkli etkinliklerin adresi oldu. Bundan büyük mutluluk yok.”