Uzakdoğu hastalığı olarak bilinen NMO Türkiye’de de görülüyor.
Daha çok genç kadınları vuran NMO, görme kaybına ve felçlere neden oluyor.
Daha önce MS ile karıştırılan ancak daha sonra ayrı bir hastalık olduğu ortaya çıkan NMO için 24 saati aşan görme ve duyu kayıplarına dikkat etmek gerekiyor.
Türk Nöroloji Derneği Nöroimmünoloji Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Ayşe Altıntaş, erken teşhis edilirse tedavinin daha yüz güldürücü olabildiğini belirterek, “ Kortizon tedavisinin yanı sıra, hastaların kanlarının plazma değişimi tedavisi ile antikorlardan arındırılabildiğini” söyledi.
Altıntaş, hastaların ve yakınlarının enfeksiyonlardan uzak olmasının hayati önem taşıdığını belirterek, sigaranın da bu tür hastalıklarda atakları tetiklediğini söyledi.
Türk Nöroloji Derneği Nöroimmünoloji Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Ayşe Altıntaş, bağışıklık sisteminin ‘kafasının karışmasıyla’ ortaya çıkan nöroimmünolojik hastalıklar için en önemli konunun erken teşhis olduğunu belirterek, son yıllarda anlaşılmaya başlayan NMO hastalığı için 24 saati aşan görme ve duyu kayıplarına özellikle dikkat etmek gerektiğini söyledi. Kortizon tedavisi yanında hastaların kanının vücudun dışında antikorlardan temizlenmesiyle yürütülen plazma değişimi tedavisinin olumlu sonuçlar verdiğini anlatan Altıntaş, “Bu hastalık en çok gençlerde ve kadınlarda görülüyor. Hastaların enfeksiyonlardan uzak olması hayati önem taşıyor” dedi.
Türk Nöroloji Derneği Nöroimmünoloji Çalışma Grubu ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Altıntaş, nöroimmünolojik hastalıkların bağışıklık sistemindeki bir bozukluk sonrası oluşabilen nörolojik hastalıklar olduğunu ifade ederek, , MS (Multipl Skleroz), Miyastenia Gravis (MG) Guillain-Barre sendromunun bu gruba girdiğini söyledi.
Uzakdoğu hastalığı ama Türkiye’de de görülüyor
Son yıllarda daha iyi anlaşılmaya başlanan hastalığın ise Nöromiyelitis Optika yada NMO olarak adlandırılan hastalık olduğunu anlatan Altıntaş, şu bilgileri verdi:
“En çok gençlerde ve kadınlarda görülen bu hastalığın en önemli sonuçları görme kaybı ve felç olduğu için çok ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Beyindeki kan damarlarına komşu yerleşen astrosit hücrelerindeki su kanallarına karşı antikor oluşumuyla ortaya çıkan hastalık, Uzakdoğu ülkelerinin hastalığı olarak bilinirdi ancak artık biliyoruz ki Avrupa ve Amerika’da ve Türkiye’de de görülmektedir. “Göz siniri ve omuriliği tutan hastalığın en önemli sonuçları görme kaybı ve felçlerdir. Ataklar sırasında hastalığın ağır seyretmesi nedeniyle erken teşhis ve erken tedavi çok büyük önem taşır”
Enfeksiyondan uzak durmalı
2004 yılına kadar MS ile karıştırılan ancak antikorlar tanınınca MS’ den ayrı bir hastalık olduğu anlaşılan NMO hastalığında hastaların ve yakınlarının mutlaka enfeksiyonlardan uzak durmaları gerektiğini anlatan Altıntaş, “Enfeksiyon ve ateşli tablolar hastalığın gidişi ya da tedavinin düzenlenmesini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Yanı sıra sigara bu tür hastalıklarda hastalığın seyrini olumsuz etkilemektedir. Sigaradan uzak durmak ve düzenli egzersiz, düzenli bir yaşam tedavi sürecinin olmazsa olmazlarıdır” diye konuştu.
Kan süzgeçten geçerse!
Kişilerin 24 saati aşan bulanık görme ya da kuvvet kaybı karşısında hızla bir hekime gitmeleri gerektiğini kaydeden Altıntaş, tedavi yöntemleri konusunda şunları söyledi:
“En sık kullanılan tedavi yöntemi damar yoluyla uygulanan yüksek doz kortizon şeklindeki seçenektir. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemini baskılayan ya da anormal fonksiyonları normale dönüştürmeyi amaçlayan tedavi ajanları da mevcuttur. Ayrıca ‘plazma değişim tedavisi’ ile vücuttaki antikorları uzaklaştıran bir seçenekte mevcuttur. Bu yöntemde, hastanın kanı vücudun dışına çıkarılmakta ve antikorlardan arındırılarak, hastaya geri verilmektedir. Bir başka deyimle hastanın kanı süzgeçten geçirilmektedir. Akılda tutulması gereken en önemli unsur, erken teşhis ve tedavi yanında hastalık süreciyle ilgili hekim tavsiyelerinin bire bir dinlenmesidir”