Dünyanın En Büyük Satranç Koleksiyonu”na sahip başarılı işadamı Akın Gökyay, hobiden tutkuya uzanan 40 yıllık satranç yolculuğunu Ankara’da müzeye dönüştürdü.
Gökyay’ın 1975 yılından bu yana 6 kıtada 103 ülkeden toplanan ve Guinness Rekorlar Kitabı’na da giren 540 satranç takımı Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde sergilenecek. Müze, Ankara’nın başkent oluşunun yıldönümü 13 Ekim’den itibaren ziyaretçileriyle buluşacak.
Ankara, başkent oluşunun 92. Yıldönümünde, farklı bir heyecana da ev sahipliği yapacak. Türkiye’nin lider mobilya üreticilerinden Nurus’unortaklarından olan başarılı işadamı Akın Gökyay, başkentlilere dünyanın en büyük satranç müzelerinden birini armağan edecek. 40 yıllık satranç hobisini tutkuya çeviren Gökyay, bu tutkunun meyvesi olan 540 nadide satranç takımını 13 Ekim’de açacağı müzeyle paylaşmaya hazırlanıyor.Dünyanın dört bir köşesinden toplanan, özellikleri ve sayısı nedeniyle Guinness Rekorlar Kitabı 2012 edisyonunda yer alan koleksiyon Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde sergilenecek. Şili’den Madagaskar’a, Amerika’dan Endonezya’ya, Tanzanya’dan Türkmenistan’a, Kırgızistan’dan İtalya’ya, Fransa’dan Yeni Zelanda’ya kadar 103 ülkeden toplanan satranç takımlarında; dünyaya yön veren olayların izdüşümünü de görmek mümkün olacak.
TUTKUYA ADANMIŞ BİR YAŞAM
1927yılında kayınpederi Nurettin Usta tarafından bir mobilya atölyesi olarak Ankara’da kurulan Nurus, Akın Gökyay ve ASO’ya kayıtlı ilk kadın sanayici, kadın hakları öncüsü, Türkiye’nin ilk halkla ilişkiler uzmanlarından biri olan eşi Birten Gökyay’ın emekleri ve geceli-gündüzlü çabalarının sonucu olarak; bugün birçok ülkeye ihracat yapan ve prestijli ödüllerin sahibi bir marka olarak faaliyet gösteriyor. Akın Gökyay’ın Nurus ve uluslararası bir sivil toplum kuruluşu üst düzey yöneticiliğindeki uluslararası görevleri nedeniyleyaptığı iş seyahatleri ise; 13 Ekim’de açılacak Türkiye’nin Guinness Rekorlar Kitabı’na giren ilk satranç müzesinin tohumlarını atmış.
İLK SATRANÇ TAKIMI İÇİN 3 GÜN BEKLEDİ
Akın Gökyay için satrancı tutkuya çeviren süreç, 1975 yılında yaptığı bir iş seyahatinde başlamış. Vitrinde gördüğü bir satranç takımını almak isteyen Gökyay, Milano’da 3 günlük bir bekleyişin ardından bu isteğini gerçekleştirebilmiş. Satranç Müzesi’nde de sergilenecek olan bu takımdan sonra Gökyay, seyahatlerinin bir bölümünü dünyanın en eski bilgelik oyunu olan satranç takımlarını toplamaya ayırmış. 2012 yılında 412 satranç takımı ile Guinness Rekorlar Kitabı’na da girme başarısı gösteren Gökyay, Guinness tarafından “dünyanın en büyük satranç koleksiyoneri” olarak tescillenmiş. 1975 yılında başlayan Gökyay’ın bu tutkusu ve heyecanı, 40 yıl içinde 6 kıtadan ve 103 ülkeden toplanan 540 parça ile bugün dünyanın en büyük satranç takımı koleksiyonuna dönüşmüş.
4 MİLYON LİRALIK BİR HAZİNE
Halen seyahat ederek satranç takımlarını çoğaltmaya devam eden 75 yaşındaki Gökyay’ın koleksiyonu değeri 4 milyon TL’ye ulaşan bir hazine niteliğinde. Ülkelere özgü madenden, taştan, ağaçtan, metalden, balık kemiğinden, mermerden, sabun taşından, keçeden, kristalden, camdan, mermer tozu ile polyesterin karışımından yapılan döküm satrançlar alındıkları bölgelerin kültürlerini yansıtıyor. Uçakla ya da zarar görmemeleri için daha çok gemi yolculuklarıyla Türkiye’ye getirilen satranç takımları arasında herkesin ilgisini çekecek parçalar var:
11 Eylül’ü anlatan; bir tarafta Saddam’ın piyon olarak tasvir edildiği Ahmedinecad, Beşer Esad, Bin Ladin’li takıma karşı Bush’un da piyon olarak tasvir edildiği Blair, Rumsfield, Condelaza Rice’ın takımının yer aldığı satranç takımı. Çanakkale Zaferi’ni anlatan Satranç seti; doğum tarihi 18 Mart olan Akın Gökyay için bu koleksiyon ayrı bir anlam taşıyor. Türklerin Ergenekon’dan çıkışını anlatan Kazakistan’dan alınmış satranç takımı. Tanzanya, Kenya, Mozambik, Güney Afrika Cumhuriyeti gibi Afrika kıtasındaki pek çok ülkeden alınmış el yapımı ve yerel özellikleri taşıyan rengarenk satranç takımları. Türk dünyasından, Türklerin izi olan ülkelerden alınmış satranç takımları. Aslı Topkapı Sarayı’nda sergilenen ve Osmanlı Padişahlarının oynadığı satranç takımının az sayıdaki replikasından biri. LasVegas’tan alınmış kumar aletlerinin minyatürlerinden oluşan satranç takımı. Harry Potter, Şirinler, Red Kit, Yüzüklerin Efendisi karakterlerinden oluşan satranç takımları. Üfleme tekniğiyle yapılmış cam satranç takımları. Reagan, Kennedy gibi Amerika Başkanları ile Gorbaçov, Yeltsin gibi Rusya Devlet Başkanlarının yer aldığıDevlet Başkanlarının figürlerinden oluşan satranç takımları. Bangkok’tan alınmış değerli taşlardan yapılmış satranç takımı. Osmanlıların, Selçukluların zamanında yapılan savaşları konu alan satranç takımları. Hırvatistan bayrağındaki satranç tahtası sembolünden yola çıkarak, Dubrovnik’ten çok zor edinilen bir parça… Çek Cumhuriyeti’nde Atatürk’ün tedavi gördüğü kaplıcası ile ünlü Karlsbad(Karlovy Vary)’dan alınmış koleksiyonun en büyük parçasını oluşturan satranç takımı…
MÜZEYE GİRİŞLER YILBAŞINA KADAR ÜCRETSİZ
Bir ömrü kaplayan bu tutkunun eseri olan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, Türkiye’de ilk, dünyada ise az sayıdaki örneklerden biri olacak. Ankara’da Hamamönü’nde müzeler bölgesinde geleneksel “Ankara Evi”ne kurulan müze, Rotterdam, Amsterdam, Moskova, Stolberg’deki satranç müzelerinden daha kapsamlı içeriğiyle satranç severlerle buluşacak. Engelli dostu bir mimariyle tasarlanan Müzeye girişler 1 Ocak 2016 tarihine kadar ücretsiz olacak ve pazartesi günleri dışında hafta sonları da dahil gezilebilecek.
SATRANCA DAİR HERŞEY BURADA
Ankara’nın başkent oluşunun 92. Yıldönümünde kapılarını açacak olan müzede, satranç kültürü tüm yönleriyle hayat bulacak. Temel eğitim programlarıyla satranç kültürünü daha çok kişiye ulaştırmayı hedefleyen Gökyay Vakfı’nda, satranç turnuvaları da düzenlenecek. Çocukların kendi satranç takımlarını oluşturabilmeleri için bünyesinde bir atölyede bulunan Müze’nin mağazasındaki hediyelik eşyalar ise, 7’den 70’e herkese satranç sevgisini aşılamaya yönelik olacak.
“POLİTİKACILARIN, İŞ ADAMLARININ SATRANÇ ÖĞRENMESİ LAZIM”
Akın Gökyay, “Neden satranç?” sorusuna “Satranç strateji oyunudur, analitik düşünebilmek demektir. Analitik düşünebilen, iyi bir stratejiye sahip olanlar bugünü ve geleceği doğru planlayabilir. Özellikle politikacılara ve iş adamlarına satranç öğrenmeyi tavsiye ediyorum. Çünkü satranç başarının anahtarıdır” yanıtını veriyor. Satranç kültürünü daha çok insana ulaştırmak için bir vakıf da kurduğunu anlatan Gökyay devam ediyor:
“14 Ocak 2013 tarihinde Gökay Satranç Spor ve Kültür Vakfı’nı kurarken de; bu nitelikli oyunun daha çok insana ulaşmasını hedefledim. Vakıf, çok yönlü düşünmeyi sağlayan bu sporun gençler arasında yayılmasını, ülkelerin kültür ve tarihini yansıtan bir enstrüman olduğunun anlatılmasını, bu anlayışla dünya barışına katkıda bulunmayı, satrancı sevdirmeyi, katılımı artırmayı ve bu sporun sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlıyor. Aynı dilde konuşmasanız da satranç oynayabilirsiniz. Satranç milletlerin birbirlerini daha yakından tanıması, kültürel kaynaşmayı sağlaması bakımından dünya barışına katkıdır. Satranç, savaşı simgeleyen bir spordan çok barışın ifadesidir. Satranç, ülkemizde ve dünyada şu an en çok ihtiyacımız olan barışın simgesidir.”