ULUSAL BASIN GÖYNÜK’TE…
CENNET KÖŞESİ GÖYNÜK GAZETECİLERLE BULUŞTU…
Göynük Belediye Başkanı Kemal Kazan’ın davetlisi olarak, NeSS İletişim Danışmanlık organizasyonuyla basın gezisi gerçekleştirildi. Ulusal Basından bir çok ismin katıldığı ve 22-23 Ekim tarihlerinde gerçekleşen organizasyonda ilçenin tanıtımı yapıldı.
Basın Gezisine NTV’den Ahmet Ergen, Anadolu Ajansı’ndan Özcan Yıldırım, Dünya Gazetesi’nden Özüm Örs, Hürriyet Gazetesi’nden Erdinç Çelikkan, Hürriyet Ankara’dan Fatih Aktimur, TRT’den İlhami Çetin, Radikal Gazetesi’nden Hacer Boyacıoğlu, Neşe Karanfil, Yeni Şafak Gazetesi’nden Cahit Saraçoğlu, Cihan Haber Ajansı’ndan Murat Karatekin, Bolu Detay Gazetesi’nden Zeki Ercivan ve TRT Türk’ten Ayşegül’ün Notları Program ekibi (Ayşegül Dilekçi, Tuğçe Tevetoğlu, İsmail Dostoğlu) katıldı.
Basın Gezisine katılan gazetecilere Belediye binasında bir brifing veren Göynük Belediye Başkanı Kemal Kazan, Göynük’ün turizm potansiyelinin çok güçlü olduğunu ve bu potansiyeli turizmde daha güçlü değerlendirilebilmesi için çalışma yaptıklarını söyledi.
Belediye Başkanlığı döneminde öncelikle alt yapıya önem verdiklerini ifade eden Kazan, son 2,5 yılda Göynük’te yapılanlarla ilgili bilgi verdi. Kazan; “Göynük, herkesin keşfetmesi gereken bir cennet köşesi. Müthiş bir turizm potansiyelimiz var. Bu potansiyelin değerlendirilmesi için bir çalışma başlattık. Alt yapıyı güçlendirmek öncelikli hedefimiz. Çünkü alt yapı sağlam olmadan üst yapıya geçemeyeceğimizi biliyoruz. Göynük’ü marka şehir yapmak, bir cazibe merkezi haline getirmek en temel hedefimiz.. Sizleri Göynük’e davet ederek bu güzel Osmanlı kentini, var olan güzelliklerimizi gözlerinizle görmenizi ve tüm Türkiye ile bu güzellikleri paylaşmanızı istedik” şeklinde konuştu.
Göynük’ün tanıtılması için çalışmalarına devam edeceklerini belirten Kazan, yapılan çalışmalardan Göynük halkının kazançlı çıkmasını, Göynük’ün hak ettiği yerde olmasını hedeflediklerini kaydetti.
Kemal Kazan’ın brifinginin ardından Göynük’ün tüm güzel köşeleri, ilginç detayları ile ulusal basın temsilcilerine aktarıldı.
Göynük gezisinde, Göynük konakları, Akşemseddin Hazretleri Türbesi, Süleyman Paşa Cami ve Hamamı, El İşleri Atölyesi, tarihi Zafer Kulesi, Çubuk gölü, Sünnet gölü ziyaret edildi ve Göynük’ün yöresel yemekleri 2 gün boyunca tadıldı.
Basın Gezisine katılan ulusal basın temsilcilerinin Göynük’ün turizm potansiyelinden oldukça etkilendiği gözlendi.
“Masallar Diyarı Göynük”, “Sarayın Arka Bahçesi Göynük”, “Zamanın durduğu kent Göynük” tanımlamalarıyla ifade edilen Göynük, artık tüm Türkiye’ye güzelliklerini yansıtmaya hazırlanıyor.
Cennet Köşesi Göynük
Bolu’nun Göynük ilçesi, tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle ilgi çekiyor Otantik Osmanlı mimarisine sahip olmasından dolayı kentsel sit alanı ilan edilen, 127 tescilli yapının bulunduğu Göynük, doğa harikası gölleriyle de eşsiz güzellikler sunuyor. Fatih Sultan Mehmet’in hocası Akşemseddin’in Türbesinin de bulunduğu ilçe, Sakarya Muharebesi’nin kazanılmasının ardından inşa edilen Zafer Kulesi’yle de özdeşleşmiş durumda.
Ormanların arasından geçip tepeden baktığınızda, yeşille beyazın hakim olduğu Göynük tablosuyla karşı karşıya olduğunuzu hissediyorsunuz ilk başta. Tarihi evlerin dibinden kıvrılan yoldan ilçeye indiğinizde ise adeta zamanın durduğunu fark ediyorsunuz.
Dar sokakları, Arnavut kaldırımları, tarihi eserleri ve ahşap cumbalı evleri ile yemyeşil bir vadide yer alan ‘yaşayan tarihi kent’ Göynük, eskiyi eskitmeden günümüze kadar gelen ender şehirlerden.
Akşemseddin’in Diyarı
İstanbul’un manevi fatihi Akşemsettin Hazretleri’nin Türbesi, ayrıca dikkat çekiyor. Başta İslami bilimler olmak üzere tıp, astronomi, biyoloji ve matematikte zamanın ünlülerinden olan Akşemsettin Hazretleri, 15’inci Yüzyılın en büyük sufilerinden biri ve çok yönlü Türk bilim adamı. “Hastalıklar insandan insana gözle görülmeyecek kadar küçük tohumlar vasıtasıyla geçer” cümlesi ile mikrobu ilk tanımlayan kişi olan Akşemsettin Hazretleri mikrobiyolojinin babası olarak kabul ediliyor. Akşemsettin Hazretleri ayrıca bu alandan kesin bilgiler veren İtalyan hekim Fracastor’dan yüz yıl önce bu konuya temas eden tabip…
Göynük Belediye Başkanı Kemal Kazan, 1988 yılından bu yana her yıl Mayıs ayının son haftası Akşemsettin Hazretlerini anma etkinlikleri düzenlediklerini belirterek, Göynük’te bulanan türbeyi yılda 50 bin kişinin ziyaret ettiğini söylüyor.
El Sanatları Hala Canlı
Tokalı örtü, pala bezi kilimler gibi yok olmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatları da Göynük kurulan atölye ile gelecek nesillere aktarılıyor. Ayrıca, peşkir saçaklı örtü, kabak örtü, karaboyalı örtü ve göynük bezi de diğer el dokuma ürünleri yer alıyor.
Babadan oğula geçen şimşir kaşık oymacılığı ise ilçede İbrahim Usta’nın ellerinden çıkıyor. İbrahim Usta, maharetini Göynük sokaklarında ziyaretçilerin dikkatli bakışları arasında gerçekleştirmekten keyif alıyor. İlçedeki son ustanın ellerinde hayat bulan ağaçlar farklı figürlerde şekilleniyor. Yöresel oyunlarda ve sofralarda kullanılan kaşıklar üretiliyor. Ziyaretçiler bu kaşıkları hediyelik eşya dükkânlarından temin edebiliyor.
Uçurumun Kenarındaki İnci; Zafer Kulesi
İki vadi ve beş tepe üzerine kurulan Göynük’te en dikkat çekici yapı ise Sakarya Muharebesi’nin kazanılmasının ardından inşa edilen Zafer Kulesi. Bu özelliğinden dolayı da anıt olma özelliğini taşıyor Zafer Kulesi. İlçeye en hakim tepede bulunan kule, heybetli duruşuyla yorulmaksızın Göynük’e gelenleri selamlıyor. Gece ve gündüz iki ayrı güzelliği mevcut kulenin. Özellikle gece ışıklandırmasıyla karanlıkları yaran bir ışık şekline bürünüyor.
Yöresel Yemekleri Unutulmuyor
Otantikliğini korutarak Tarihi Kentler Birliğine üye olan ve ”sakin şehir” unvanı için de girişimlere başlayan Göynük, zengin kültürünün yanında mutfağıyla da fark yaratıyor.
Ziyaretçilerinin hem karnını hem de gözünü doyuran Göynük mutfağının namı yüzyıllar ötesine dayanıyor. Tavuk başta olmak üzere sarayın sebze ihtiyacının karşılandığı ilçe, saraya çok sayıda aşçı ve hizmetli de yetiştirmiş.
Okla tatlısı, küllü çörek, kabaklı gözleme farkı tatlar sunarken, sakız bakla çorbası, kaşık sapı, palize, paşa pilavı ve kedi batmaz ilçeye özgü diğer yemekler.
Doğa İle İç İçe
Tarihi dokusu ve zengin kültürü kadar doğal güzellikleriyle de keşfedilmeyi bekleyen Göynük, yanı başındaki Çubuk ve Sünnet gölleriyle misafirlerine eşsiz güzellikler sunuyor. Erenler ve Kurudal arasındaki dar vadinin heyelan sonucu kapanması ile oluşan göller modern tesisleri ve oksijen deposu ormanları ile tatilcilerin gözde mekânları arasında yer alıyor.
Gölün çevresinde bulunan piknik alanları, doğa yürüyüş alanları, balık avcılığı ile traking tatilcilerin tercihleri arasında. Çubuk Gölü ise özellikle film yönetmeleri tarafından tercih edilen mekânlardan biri. Bunun başlıca nedeni de Çubuk Gölündeki yel değirmenleri. Film için inşa edilen yel değirmenleri doğa ile tam bir uyum içinde.
Marka Şehir Göynük
Belediye Başkanı Kemal Kazan, hedeflerinin Göynük’ü önümüzdeki 5 yıl içinde dünyanın her tarafında tanınabilen bir marka şehir yapmak olduğunu söyledi. Göynük’ün turizm potansiyelinin yüksek olduğunu kaydeden Kazan, bu potansiyeli tanıtabilmek için önce alt yapıyı güçlendirmeye çalıştıklarını söylüyor.
Başkan Kazan, Göynük’ü ziyaret edeceklerin karşılaşacakları doğa, tarih ve manevi iklimi ise şöyle özetliyor:
“Göynük, manevi havanın bütün benliği sardığı bir kent. Sakin bir şehir, huzur ve dinlenme şehri. Göynük’e gelenler, tarihi evlerimiz ve konaklarımızda konaklayacaklar. Şehir gürültüsünden uzak beton yığınlarının içerisinden kurtulup ahşap evlerde huzur bulacak, muhteşem doğa atmosferi ile baş başa kalabilecekler.
Göynük’ün yöresel lezzetlerini de tatma imkanı bulacaklar. Ayrıca, Göynük’e has dokuma ve el sanatları atölyemiz var. Burayı ziyaret ederek buradaki ürünlerimizi bulabilirler. Tamamen doğal ürünlerden üretilen Göynük yöresine ait tokalı örtümüz var. Bunları görme ve alma imkanı bulabilirler. Ayrıca, orman içerisinde bir yerde konaklamak isterlerse çubuk ve sünnet gölünde konaklayabilirler.”