Genç Mühendisler Türkiye Eğitim Şantiyesinde…

İNTES BAŞKANI ŞÜKRÜ KOÇOĞLU: “GÜVENİLİR BİR İNŞAAT SİSTEMİ İÇİN TEORİ İLE PRATİK BİRLEŞTİRİLMELİ”…

İşçi ve işveren sendikası ortaklığında yürütülen, “Türkiye’nin ilk ve tek projesi” olan Türkiye Eğitim Şantiyesi,  Anadolu Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği son sınıf öğrencilerini konuk etti…

İnşaat sektöründeki mesleki eğitimin yaygınlaştırılması için çalışmalarını sürdüren İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES), bu kez de sektörün geleceğini oluşturan genç mühendis adaylarını,  inşaat sektörünün ilk ve tek eğitim atölyesi niteliğinde bulunan “Türkiye Eğitim Şantiyesi”nde ağırladı. İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, “Sektörün ihtiyacı olan teorik ve pratik eğitimin bir araya getirilmesi ve bu iki alanın birbirinden beslenmesi. Biz işçi ve işveren ortaklığında kurduğumuz Türkiye Eğitim Şantiyesi’nde binlerce işçimize hem teknik, hem teorik eğitim sağladık. Bugün de, sektörümüzün geleceği olan genç mühendislerimize kapılarımızı açtık. Umut ediyorum ki, bu pırıl pırıl gençlerimiz ve sektöre alın terlerini, yıllarını veren emektarlarımızla inşaat sektörümüz hak ettiği noktaya ulaşacak” diye konuştu.

2005 yılında hizmete giren, inşaat sektörüne eğitimli, birikimli iş gücü sağlanması çalışmalarını yürüten İNTES-Yol-İş ortaklığındaki Türkiye Eğitim Şantiyesi’nin (TES) son  konukları Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümü 4.sınıf öğrencileri oldu. Bugüne kadar gerek yurtiçinden, gerekse yurtdışından birçok ismi ağırlayan merkezi ziyaret eden öğrenciler; 10 eğitim atölyesi bulunan ve betonarmeden, boyaya kadar birçok alanda eğitimlerin verildiği şantiyeyi dolaşarak bilgi edindi ve eğitimleri yerinde görme fırsatını elde etti. Öğrencilere, inşaat sektörü için hayati nitelikte bulunan mesleki yeterlilik sistemi ve mesleki yeterlilik belgesi vermede tek yetkili kurum olan İNTES’in bu alandaki çalışmaları hakkında da bilgi aktarıldı.

“Öğrencilerimiz vizyon kazansın istedik”

Türkiye Eğitim Şantiyesi ziyaretine katılan Anadolu Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Gökhan Arslan, öğrencilerine vizyon kazandırmak için böyle bir gezi düzenlediklerini belirtti. Eğitimin şart olduğunu, ancak teorik ve pratiğin bir araya getirilmesinin de önemli olduğunu vurgulayan Arslan, “Bu alandaki çalışmalarıyla sektörde öncülük rolünü üstlenen ve mesleki eğitimi sürekli gündemde tutan İNTES’in ve bu eğitim şantiyesinin öğrenciler tarafından tanınmasını istedik. Sık sık yaşanan iş kazalarıyla gündeme gelen iş güvenliğini sağlamanın temel unsurunun eğitim olduğunun altının kalın çizgilerle çizildiği bu dönemde, öğrencilerimiz inşaattaki mesleki eğitimin kalbi niteliğindeki bu şantiyede çalışmaları birebir gözlemleme şansı yakaladı” diye konuştu.

“Daha uzun süreli kalma şansımız olsa…”

Türkiye Eğitim Şantiyesi gezisine katılan öğrencilerden İnşaat Mühendisi adayı Fatih Cüceoğlu, bu kısa gezinin kendisine kazandırdıklarını “Yaptığımız stajlarda eksiklikler olabiliyor. Bu tür uygulamalı eğitimler ise, bize iş hayatına katıldığında dikkat etmemiz gereken hususları gösteriyor, pratik eğitim eksikliğimizi kısmen de olsa gideriyor” sözleriyle anlattı. Eğitim şantiyesinde gördüklerinin daha özenli çalışmalar yapabilmesi için önemli bir tecrübe olduğunu ifade eden Cüceoğlu, “Eğitim Şantiyesi’nde konaklamalı olarak kalarak, işin ince detaylarını daha yakından öğrenme şansımız olmasını çok isterim” dedi.

 

“Farkındalığım arttı”

Türk Eğitim Şantiyesi’ne konuk olan Anadolu Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümü 4. sınıf öğrencisi Yasemin Vardar ise, bu kısa gezi sayesinde farkındalığının arttığını belirtti.  Eğitimin inşaat sektörü için çok önemli olduğunun altını çizen Vardar, “Burada hem teknik, hem de pratik eğitim veriliyor. Bir başka deyişle bu merkez, sektörün en temel ihtiyacını ‘eğitimli işgücü’ ihtiyacını karşılıyor” dedi. Vardar’ın İNTES’le ilgili farkındalığı ise, eğitim şantiyesine yapılan geziden önce başlamış. İNTES’in proje ortağı olduğu iş güvenliği ve iş kazalarıyla ilgili kısa film yarışmasına katıldığını ifade eden Vardar, bu yarışmanın kendisine kazandırdıklarını “İş güvenliği ve iş kazalarının sanıldığından daha da önemli olduğunu, katıldığım bu yarışma sayesinde anladım”  sözleriyle ifade etti.

Koçoğlu’ndan genç mühendis adaylarına çağrı: “Gelin bu işin mutfağını da görün”

İNTES Yönetim Kurulu Başkanı M. Şükrü Koçoğlu ise, Anadolu Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi öğrencilerinin Türk Eğitim Şantiyesi’ni (TES) ziyaretini şu sözlerle değerlendirdi:

“Eğitimli, birikimli, mesleki yeterlilik sahibi çalışanlar inşaat sektörünün geleceği için çok önemli. Bu kapsamda üniversitelerimizle yürüttüğümüz projeleri çok önemsiyoruz. Genç mühendislerimizin mesleki donanımlarını artırmak için, sektörün kalitesini artırmak için her alanda teori ile pratiği bütünleştirmemiz şart.  Hizmet içi eğitim çok önemli.  Gerçek bir şantiye niteliğinde olan Türkiye Eğitim Şantiyesi’nin  kapıları tüm üniversite öğrencilerine açık. Bu merkezde, 10 atölyemizle, bilgisayar donanımlı  sınıflarda; hem teorik, hem de uygulamalı eğitimle, bize başvuranları sektöre hazırlıyoruz.  Tüm bu çabalar daha güvenilir bir inşaat sistemi kurmak için. İNTES olarak, Türkiye’de şantiyeleri mesleki yeterlilik belgeli ustalarla doldurmayı hedefliyoruz. Sahaya çıkacak genç mühendislerin, işi mutfağında yani şantiye ortamında görmelerinin de sektörel gelişim için büyük bir farkındalık oluşturacağına inanıyoruz. Biz işçi ve işveren ortaklığında kurduğumuz Türkiye Eğitim Şantiyesi’nde binlerce işçimize hem teknik, hem teorik eğitim sağladık. Bugün de, sektörümüzün geleceği olan genç mühendislerimize kapılarımızı açtık. Umut ediyorum ki, bu pırıl pırıl gençlerimiz ve sektöre alın terlerini, yıllarını veren emektarlarımızla inşaat sektörümüz hak ettiği noktaya ulaşacak ve hepimizin gurur kaynağı olacak.”