Gebelikte Gribal Enfeksiyona Dikkat!

Op. Dr. CÜNEYT GENÇ:

“GEBELİK SIRASINDA GEÇİRİLEN GRİBAL

ENFEKSİYONLARI CİDDİYE ALMAK GEREKİYOR”

Anne adaylarının, havaların soğumasıyla birlikte artan gribal enfeksiyona karşı özellikle dikkat etmeleri gerekiyor. Gebelerin kış mevsiminde daha dikkatli olması ve özellikle kalp hastalığı, astım hastalığı, şeker hastalığı olan gebelerin grip aşılarını ihmal etmemesi gerektiğine dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Genç,“Gebelik, vücut direncinin düşük olduğu, basit enfeksiyonların bile ağır ve uzun seyrettiği bir dönemdir. O nedenle anne adaylarının soğuk kış aylarında dikkat etmeleri ve risk grubunda olanların o yıla ait grip aşısını yaptırmaları hem kendi hem de bebeklerinin sağlıkları için hayati önem taşıyor” dedi.

Kadınların hayatındaki en özel dönemlerden biri olan gebelikte, özellikle kış aylarında hastalıklara karşı daha da özenli olunması uyarısında bulunan Op. Dr. Cüneyt Genç, bu dönemde  anne ve bebeğin sağlığı açısından bazı tedbirlerin altını çiziyor. Gebelik döneminde hastalıkların daha ağır yaşandığını belirten ve gripten korunmanın en etkili yolunun da o yıla ait grip aşısının yaptırılmasını olduğunu kaydeden Cüneyt Genç şunları söyledi:

“Gebelikte geçirilen grip normal seyrinden daha ağır ve daha uzun sürer. Vücuda yayılan virüsler anne ve bebek sağlığını tehdit edebilir hatta bu süreçte zatürre, erken doğumlar daha da ilerisi risk grubu olanlarda anne ve bebek ölümlerine sebep olur. Bu nedenle grip aşıları önemsenmese de özellikle kalp, astım, diabet hastaları, bağışıklığı baskılayan ilaç kullananlar, yaşlılar ve hamileler için hayati önem taşıyabiliyor.

BEYAZ VE KIRMIZI LAHANA VÜCUT DİRENCİ İÇİN FAYDALI

Anne adaylarının gribe yakalanması halinde hastalığın daha çabuk atlatılmasında beslenmenin de önemli rol oynadığını vurgulayan Dr. Genç, anne adaylarının mutlaka dinlenmesi ve vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri alması gerektiğini ifade etti. Dr. Genç’in alınmasını tavsiye ettiği önlemler şöyle:

“Gebelikte gribal enfeksiyona yakalanılması halinde erken tedavi çok önemlidir. Anne adayları ilk iki gün evde dinlenmeli ve hastalığın diğer insanlara bulaşıp salgın haline dönüşmesini engellemelidir. Hastalık süresince fazlasıyla terleme yaşandığı için grip vücuda su kaybettirir. Bu yüzden günde en az 3 litre sıvı alınmalıdır. Sadece su olarak değil, 5 kupayı geçmemek şartı ile ıhlamur, zencefil çayları, vitamin desteği için taze meyve suları gibi sıvılar da alınabilir. Terleme aynı zamanda vücuttaki elektrolitlerin kaybedilmesine de neden olur. Bunun için anne adayları mineralli maden suları içerek kaybettikleri elektrolitleri tekrar takviye edebilirler. Kafeinli içecekler idrar söktürücü olduğu ve su kaybını arttıracağı için kesinlikle kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır.

Hem sıvı hem de antioksidan özelliği ile bulunabilirse karpuz, beyaz ve  kırmızı lahana da immün sistem güçlendirici glutamine içerdiği için vücut direnci açısından faydalıdır. Vücut direncini arttıran diğer besinlerden yani C vitamini içeren meyveler, brokoli, ıspanak, tatlı patates ve sarımsağı da tüketmekte fayda var. Yani alınacak tüm sebze, meyve ve sıvılar anne adaylarının hastalığa karşı direncini arttıracak ve grip ile mücadelede yarar sağlar.”

YÜKSEK ATEŞ DÜŞÜK RİSKİ DOĞURUYOR

Gebe bir kadın gribal enfeksiyona yakalandığında yanında ona bakabilecek birinin olması oldukça önemli. Gribe karşı önlem alınmadığı takdirde gebeliğin ilk 3 ayında 39 dereceden yüksek ateşin düşüklere neden olabildiğine işaret eden Genç, “Anne adayları yüksek ateşle karşı karşıya kaldıklarında ılık duş almalı ve alına, eklem yerlerine ıslak pansumanlar uygulamalıdır. Buna rağmen ateş düşmüyorsa parasetamol kullanmalıdır. Renkli balgam, şiddetli öksürük, göğüs ağrısı gibi şikayetler olması halinde hemen doktora başvurulmalı ve doktor kontrolünde antibiyotik alınmalıdır. Gebelikte burun tıkanıklığı çok görüldüğü için sık sık burun temizlenerek boğazdan değil burundan nefes alınmalı. Boğaz ağrıları yaşamamak için solunan havanın kuru olmasına dikkat edilmeli. Eğer boğaz ağrısı yaşanıyor ise azaltmak için boğaz pastilleri, sıkı şekerler gibi takviyeler enfeksiyona karşı savaş açarak enerji verir. Vücut direncinde gece uykularının da önemli bir payı vardır. Vücut ritminin korunması için en az 8 saat gece uykusu olmalı” diye konuştu.

HAFTADA 150 DAKİKA TEMPOLU SPOR

Anne adaylarının gündelik yaşamında uzmanların önerilerine uymaları halinde gribin yayılmasının azalacağını ve gripten korunmaları için önlemler almaları gerektiğini kaydeden Dr. Cüneyt Genç, şu uyarılarda bulundu:

“Öncelikle gebe bir kadın gribal enfeksiyona yakalandığı zaman bilinçsiz ilaç kullanmamalı ve hemen doktoruna danışmalıdır. Hastalığı taşıyan kimselerle yakın temastan kaçınmalı ve virüsü vücuda en çok taşıyan elleri sık sık yıkamalı, gözüne, ağzına ve burnuna dokunmamalıdır. Anne adayları özellikle elle temas edilen ortak kullanım alanları yani otobüs, tuvalet, telefon, kapı kollarına karşı da dikkatli olmalıdır. Çünkü virüsler buradaki yüzeylerde 2 ila 8 saat canlı kalarak enfeksiyonun yayılmasına neden oluyor. Gribe karşı vücut direncini yüksek tutmak için anne adaylarının uykularını tam almaları, sigara ve alkolden uzak durmaları ve bol bol sıvı, sebze-meyve tüketmeleri gerekiyor. Bunların yanı sıra haftada 150 dakika tempolu spor yapmaları da vücut dirençlerini arttıracaktır’’

Gebelikle ilgili daha fazla bilgi için http://gebeliktenormalmidir.com/ziyaret edilebilir.