Aydın Menderes’in diş tedavisi, engellilere tedavi merkezi için harekete geçirdi. Mayıs ayında tamamlanması planlanan merkezde, beyinsel engellileri anesteziyle tedaviden işaret dili bilen personel istihdamına kadar engelli ve yaşlıların ihtiyaç duyduğu her türlü hizmetin karşılanması amaçlanıyor. Dekan Prof. Dr. Yılmaz: ”Sosyal güvencesi olan herkes merkezden yararlanabilecek. Türkiye’nin ilk çok kapsamlı Engellilere ve geriatrik hastalara yönelik bir diş tedavi merkezi olacak” şeklinde konuştu.
Dünyada da sayılı örneği bulunan Türkiye’nin ilk engelli ve geriatri diş tedavi merkezi, Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde kuruluyor.
Fakülte Dekanı Prof. Dr. Derviş Yılmaz, yaptığı açıklamada, böyle bir merkez kurma fikrinin, yaklaşık bir yıl kadar önce merhum Aydın Menderes’in diş tedavisi için Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine gelmesiyle ortaya çıktığını söyledi. Menderes’in sosyal statüsü ve imkanlarına rağmen yaşanan sıkıntıların kendisini etkilediğini ve konu üzerinde çalışma başlattığını kaydeden Yılmaz, süreci şöyle anlattı:
”Önce rahmetli Aydın Menderes’in arabasının geçebileceği şekilde mevcut rampaların eğimini, genişliğini düzenledik. Ancak bununla bitmedi röntgen çekmemiz gerekti, arabayı indirmek, işlem yapmak sorun oldu. Tedavi sürecinde alan darlığı sıkıntı yarattı, yani hakikaten ızdırap. Düşündüm Aydın Bey’in sosyal imkanı var, ulaşabiliyor, buna rağmen sağlıklı bir tedavi alamıyor. O zaman demek ki burada bir eksikliğimiz var, sosyal sorumluluk gereği bir devletin herkesi kapsaması gerektiğine inandım. Konuyu araştırdık, baktık ki önümüze çıkan rakamlar çok büyük. Toplumumuzun yaklaşık 8,5 milyonun engelli olduğunu gördük. Hekimle iletişim kuramayan beyinsel engellilerin sayısı azımsanamayacak kadar, yaklaşık 400 bin. O zaman bizim sorumluluğumuz gereği, bu insanlarımıza da istediği şartlarda tedavi olabilme imkanını sunmamız gerekir.”
Engelliler için ağız sağlığı ciddi problem
Yılmaz, engellilerin günlük diş bakımının yetersizliği, kullanılan ilaçlar, ailelerin bilinçsizliği ve koşulların uygun olmayışı gibi nedenlerle ağız sağlığı açısından ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti. Engellilerin diş tedavisinin özel bir özen ve ekstra zaman gerektirdiğini anlatan Yılmaz, merkezde, engel gruplarına göre her türlü tedavi imkanının sağlanacağını söyledi.
Yılmaz, lokal ve tam teşekküllü genel ameliyathanesi ile sedasyon ve genel anestezi altında engelli hastalara hizmet verilebileceğini, durumu ağır hastalar için de 10 kişilik yataklı bölümün bulunacağını belirtti. Merkezde hastaların diş tedavilerinin her biri kendi alanlarında uzman hekim ve akademik bir kadroyla yürütüleceğinin altını çizen Yılmaz, özellikle çocuk hastaların diş tedavilerinin pedodontistlerce yapılacağını kaydetti.
Yılmaz, merkezin baştan sona engelsiz tasarıma sahip olacağına da vurgu yaparak, engellilerin tek başlarına işlemlerini yapabilmelerine olanak sağlanacak braille alfabeli formlar, işaret dili bilen personel istihdamı, sesli asansörler gibi gereken her türlü altyapı hazırlayacaklarını söyledi. Yılmaz, ”Hangi tip engelli olursa olsun, herhangi bir kişinin desteği olmadan buradan diş sağlığı hizmeti alabilmesini hedefliyoruz” dedi.
Yaşlılar ve bakıma muhtaç olanlar da özel hizmetten yararlanacak
Engelliler gibi bakıma muhtaç durumda olanların ve yaşlıların da dezavantajlı gruba girdiğini ve onlar açısından da koşulların pek parlak olmadığını ifade eden Yılmaz, oluşturulacak merkezde engellilerle birlikte 65 yaş üstüne de hizmet verileceğini bildirdi.
Yılmaz, fiziksel kısıtların yanı sıra sistemik hastalıklar ve kullanılan ilaçların, yaşlıların ağız sağlığıyla ilgili koşullarını zorlaştırdığını ifade ederek, özel yürüme bantları, tutunma şeritleri gibi yaşlılara özel fiziki düzenlemelerin ve özel bakım hizmetlerinin de merkezde hayata geçirileceğini söyledi.
Türkiye’de yaklaşık 10 milyon yaşlının bulunduğunu, ülkenin sayısal olarak değil, ancak yaşlanma hızı açısından Güney Kore’nin ardından dünyada ikinci sırada geldiğini kaydeden Yılmaz, ”Türkiye’de bugün 250 bin Alzheimer hastası olduğu tahmin ediliyor. Bu kişilerde ağız sağlığı, fizyolojik ve fonksiyonel olarak iyi hissetmeleri, yaşam kaliteleri açısından çok önemli” dedi.
Ağır hastalar için yataklı bölüm bulunacak
Yılmaz, Engelli ve Yaşlı Diş Tedavi Merkezi için Diş Hekimliği Fakültesinin yanında yer alan eski hukuk fakültesi binasının 4 katının kendilerine tahsis edildiğini ve kamudan 3,5 milyon lira kaynak sağlandığını bildirdi. İnşaat ihalesini tamamladıklarını ve geçtiğimiz günlerde çalışmalara başlandığını belirten Yılmaz, mayıs ayına kadar merkezin bitirilmesini hedeflediklerini kaydetti. Merkezle ilgili ikinci ihalenin de tıbbi cihazlar-malzemelerle ilgili olduğunu, bunun da önümüzdeki günlerde tamamlanacağını ifade eden Yılmaz, ellerindeki ödeneğin süreç için yeterli olmayacağını, ek ödenek ve sponsorluğa ihtiyaç duyduklarını da söyledi. Yılmaz, sponsor olacakların katkıları ölçüsünde isimlerini merkezde kullanmayı düşündüklerini de dile getirdi.
Ambulansla hastalar evlerinden alınabilecek
Merkezden, tüm engellilerin ve 65 yaş üstü kesimin yararlanabileceğini belirten Yılmaz, ”Yani TC kimlik numarası olan herkese açık olacak. Sosyal güvencesi olan herkes merkezden yararlanabilecek. Randevu sistemiyle çalışacağız. Ambulanslarla ihtiyacı olan vatandaşlarımızı evden alabileceğiz. Türkiye’nin ilk çok kapsamlı Engellilere ve geriatrik hastalara yönelik bir diş tedavi merkezi olacak ” dedi. Böyle bir hizmetin Türkiye’de ilk kez sağlanacağını, bunun için heyecan duyduklarını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
”Bu tür merkezlerin ABD’de birkaç uygulaması var. Avrupa ve Ortadoğu’yu inceledik, bizim düşündüğümüz büyüklükte böyle bir merkez yok. Avrupa’da bazı küçük merkezler var ama bizim yapacağımız gibi normal tedavi, lokal anestezi, sedasyon, genel anestezi, yataklı servisi aynı alanda hepsini kapsayan bir merkez, araştırma sırasında bulamadım.”
Çalışmaya büyük önem verdiklerini, önemli bir açığı kapatacağına inandıklarını belirten Yılmaz, herkesi empati kurarak, projeye katkı sağlamaya çağırdı.