Rusya Atom Enerjisi Kurumu Rosatom tarafından düzenlenen Uluslararası Nükleer Enerji Forumu ATOMEXPO-2019 kapsamında düzenlenen ikinci Atomexpo Ödülleri’nin töreni Soçi’de gerçekleştirildi. Bu uluslararası mesleki ödül, nükleer teknolojilerin insanlığın yararına geliştirilmesi ve kullanımına katkı sağlamak için düzenleniyor.
“Kamu iletişimi” kategorisinin başkanlığını Avrupa Nükleer Derneği Genel Sekreteri Fernando Naredo yaptı. Kategoride uluslararası jüri, finalistlerden ‘Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “Türkiye nükleer güç istiyor” kampanyasını değerlendirdi.
Bu yıl toplam 14 proje ‘Kamu İletişimi’ kategorisine başvuru yaptı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ülkede olumlu nükleer güç algısı oluşturmada başarılı olan yaratıcı kampanyası ile ‘Mükemmeliyet Belgesi’ aldı.
2018 yılında başlayan kampanya, Nobel ödüllü Prof. Aziz Sancar ve UNESCO ödüllü bilim insanı Prof. Bilge Demirköz’ün rol aldığı Akkuyu Nükleer Enerji Santrali’nin hedeflerini ve Türkiye için önemini anlatan özel bir televizyon reklamı niteliğini taşıyor.
Kampanya, nükleer enerjinin faydalarını ve enerji üretiminin yanında, tıp, bilim ve diğer alanlara kattığı fırsatları açıklayan infografik filmleri de kapsıyor. Tüm ulusal televizyon kanallarında yayınlanan ve sosyal medyada da yer alan film, yaklaşık 1 milyon kişilik izleyici kitlesine ulaştı. Kampanya, Dreambox Visual Communications şirketi tarafından yönetildi ve yaratıldı.
‘Kamu Kabulü’ kategorisinin jüri üyesi olan, Dünya Nükleer Birliği Kıdemli İletişim Müdürü Dr. Jonathan Cobb, “Kamu desteği, yeni gelen ülkelerdeki yeni nükleer projelerinin başarısı için büyük önem taşıyor. Bir kampanyanın başarılı olması için, geniş bir kitleyi çekmesi gerekiyor. ‘Türkiye Nükleer Güç İstiyor’ filminin saygın bilim insanlarının yanında, halktan erkekler, kadınlar ve çocukları içererek, geniş bir kitleye ses veriyor ve nükleer teknolojilerin yararlarından birçoğunu gösteriyor” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Nükleer Enerji Genel Müdürü İbrahim Halil Dere ise şöyle konuştu:
“Atomexpo Ödülleri jürisine, projemizi tanıttığı için teşekkür ederiz. Bu, bizim için çok önemli. Nükleer enerjinin faydaları ve ülkemize sağlayabileceği ve hâlihazırda sağladığı tüm fırsatlar konusunda insanları bilgilendirmeye ve halkın bu konudaki farkındalığını artırmaya özellikle dikkat ediyoruz. Bu jestin Türkiye’deki nükleer projelere güvenen ve bunları destekleyen insanları yüreklendireceğine olan inancım tam. Bakanlık olarak, halkın nükleer enerjiyi kabulünü artırma alanındaki faaliyetlerini uygulamaya devam ediyoruz.”
Uluslararası bir mesleki ödül olan ‘Atomexpo Awards-Ödülleri’, nükleer endüstrisinin gelişimine ve nükleer enerjinin insanların yararına önemli katkılar sunan kurumlara üstün başarıları için veriliyor. Birinci tören, 10’uncu Uluslararası Forum ATOMEXPO 2018 sırasında gerçekleştirildi. Bu sene, 25 ülkeden toplam 52 proje yarışmaya sunuldu.
Ödül yarışması, beş kategoride gerçekleştirildi:
“Nükleer teknolojiler: Yaşam kalitesini artırmak” (nükleer teknolojilerin enerji dışı uygulanması alanındaki projeler),
“Gelecek için yenilikler” (en çığır açıcı ve yenilikçi teknoloji projeleri),
“En iyi başlangıç” (nükleer enerji alanında ulusal programın başlamasıyla ilgili projeler),
“Kamu tarafından kabul edilebilirlik” (en etkili iletişim projeleri),
“İnsan sermayesini geliştirme” (insan kaynaklarını geliştirme alanındaki en iyi projeler).
Atomexpo Ödülleri’nde Türkiye, Arjantin, Bangladeş, Bolivya, Çin, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Mısır, Fransa, Almanya, Macaristan, Hindistan, Endonesya, Japonya, Kenya, Moğolistan, Fas, Filipinler, Kore Cumhuriyeti, Rusya, İspanya, Amerika Birleşik Devletleri, Özbekistan ve Zambiya’nın aralarında bulunduğu 25 ülkeden 52 proje yarıştı.
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (IAEA) projeleri ve bölgeler arası projeler de Atomexpo Awards’da yarıştı. Nükleer enerji alanındaki uzmanlardan oluşan bağımsız bir uluslararası ödül paneli, her projeyi profesyonel bir bakış açısından değerlendirerek 17 aday belirledi. Bu adaylar arasından da beşi, forumdan önceki toplantı sırasında en iyi projeler olarak seçildi.
Kazananların ödülleri, her kategorinin panel başkanı tarafından sunuldu: Akkuyu Nükleer A.Ş. ve Fennovoima Ltd. Yönetim Kurulu Üyesi Henri Proglio, Avrupa Nükleer Derneği (ENS) Genel Sekreteri Fernando Naredo, Japon Atom Endüstrisi Forumu (JAIF) Danışmanı Takuya Hattori, Avrupa Nükleer Eğitim Ağı (ENEN) Yönetici Müdürü Pedro Porras ve Ingeniero Industrial danışmanı Luis Echávarri.