Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’den Rusya’ya Gidecek Öğrencilerile Görüştü

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, St. Petersburg Büyük Petro Politeknik Ünivertesi’nde (SPbPU) Nükleer Enerji alanında yüksek lisans öğrenimi görmek üzere Rusya’ya gidecek olan öğrencilerle buluştu.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin inşası ve işletimi için ihtiyaç duyulan insan kaynağının yetiştirilmesine yönelik eğitim programı kapsamında SPbPU’da “Isıl Güç Mühendisliği ve Isı Teknolojileri” ile “Elektrik Mühendisliği ve Elektrik Teknolojisi” alanlarında yüksek lisans öğrenimi görecek 22 Türk öğrenci ile Ankara’da toplantı düzenlendi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı uhdesindedüzenlenen toplantıya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Nükleer Enerji ve Uluslararası Proje Uygulama Genel Müdürü İbrahim Halil Dere ile Akkuyu Nükleer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Anastasia Zoteeva katıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez söz konusu toplantıda yapmış olduğu konuşmasında , “Ülkemiz maalesef elektrik üretiminde hala %40 ila %50 arasında dışa bağımlı. Birincil enerji kaynakları açısından baktığımızda ise bu oran neredeyse %75’lere kadar bağımlı olduğumuzu gösteriyor. Yerli kaynaklardan kullanacağımız enerjiyi artırmak zorundayız. Bizim için nükleer enerji güç, teknoloji, medeniyet ve gelişmişlik göstergesidir. Bu yıl ilk defa 13’ü ‘Isı Enerjisi’ 9’u ise ‘Elektrik Enerjisi’si olmak üzere toplamda 22 öğrencimizi St. Petersburg’taki Büyük Petro Politeknik Üniversitesi’nde Yüksek Lisans eğitimine göndermiş oluyoruz. Öğrencilerimiz eğitimlerini tamamladıktan sonra Ülkemize dönerek santral açılmadan önce bu büyük projede çalışmış olacaklar. Bu proje, hem Türkiye hem de Rusya için çok saygın bir projedir. Öğrencilerimiz alacakları eğitim ile , ülkemizde yeni bir yüksek teknoloji sektörünün oluşmasında büyük rol oynayacaklardır” diyerek sözlerini bitirdi.

Bakan Sayın Fatih Dönmez’in ardından söz alanAkkuyu Nükleer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, Rusya’da alınan eğitimin önemini vurgulayarak, “Yükseköğrenim, meslek hayatının sadece başlangıcını teşkil ediyor. Türkiye’yi temsil eden gençler, alacakları eğitim ile dünyada talep gören yüksek teknoloji sektörüne girme imkânı elde ediyorlar. Bu programla öğrenciler sadece sınıflarda öğrenim görmekle kalmayacak, Rusya’daki NGS’lerde staj yaparak, meslektaşlarının tecrübelerinden doğrudan faydalanacak ve en önemlisi, nükleer teknoloji alanında bilgi ve deneyim sahibi seçkin kişiler olacaklar.” dedi.

Rusya’da yüksek lisans öğrenimi görecek olan öğrenciler arasından söz alan, Çukurova Üniversitesi öğrencisi Tuğçe Kurt ise, “Nükleer enerji, enerji sektörünün en avantajlı ve hızlı gelişen alanlarından biridir. Ülkemizin değişen iklim koşullarına bağlı kalmaksızın elektrik üretebilen kaynaklara olan ihtiyacı Nükleer Enerji ile karşılanacaktır. Türkiye, nükleer enerji projelerini gerçekleştirdikçe nükleer enerji mühendisliği talep edilen bir meslek haline gelecektir. Türkiye’de Makine Mühendisliği eğitimini aldım ve bilgi birikimimi genişleterek Türkiye’nin nükleer enerji sektöründe çalışma şansı elde edebileceğim için çok mutluyum.” diyerek izlenimlerini paylaştı.

Yüksek Lisans Programına gönderilecek 22 Türk öğrenci, Akkuyu Nükleer A.Ş., SPbPÜ, Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği ve Rossotrudnichesto temsilcileri tarafından yapılan giriş sınavı ile 450 öğrenci arasından seçildiler.

Söz konusu program ile Yüksek lisans öğrencileri iki yıl boyunca, 1899 yılında kurulan ve Rusya’nın en iyi teknik üniversitelerinden biri olan St. Petersburg Politeknik Üniversitesi’nin tarihi kampüsünde eğitim görecekler. Nobel ödüllü Pyotr Kapitsa, Nikolai Semyonov ve Zhores Alferov dâhil, önde gelen Rus bilim adamlarının görev yaptığı üniversite, bilim ve teknoloji altyapısı ile ön plana çıkmaktadır.Yüksek lisans eğitim dili İngilizce olarak belirlenmiş olup, Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin talebi üzerine programa ek dersler konularak öğrencilerin Rusça öğrenmesi de sağlanacaktır.