“DÜNYADA 232 MİLYON İNSAN DOĞDUKLARI ÜLKEDEN FARKLI BİR ÜLKEDE YAŞIYOR”
TİSK Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kiresepi:
“Küresel Göç ve Kalkınma Forumu’nda ‘İşveren Danışma Grubu’ oluşturulacak”
“Ekonomi ve göç konularında her yıl ‘İşverenler Toplantısı’ düzenlenecek”
“Göç eden insan sayısı 15 yılda yüzde 33 arttı”
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol Kiresepi, 2015 yılı dönem başkanlığını Türkiye’nin üstlendiği Küresel Göç ve Kalkınma Forumu (GFMD) Zirvesi’nde, dünya işverenlerinin “göç” konusunu masaya yatırdıklarını ve işveren kesiminin bundan sonra göç ve göçmenler sorununa daha kurumsal yaklaşacağını bildirdi.
“Dünyada yaklaşık 232 milyon insan, doğdukları ülkeden farklı bir ülkede yaşıyorlar” diyen Kiresepi, “Türkiye gibi göçte kaynak, hedef veya transit konumunda olan tüm ülkeler uluslararası göçten etkileniyor. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 3’ü, yani yaklaşık 232 milyon insan, doğdukları ülkeden farklı bir ülkede yaşıyorlar. Bu rakam 2000 yılında 174,5 milyondu. Yani göç eden insan sayısı 15 yılda yüzde 33 ya da başka bir deyişle üçte bir oranında arttı. Bu sorunu işverenler olarak göz ardı edemeyiz” dedi.
Uluslararası göçün küresel ekonomideki önemini artırdığına dikkat çeken TİSK Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol Kiresepi, geçtiğimiz hafta İstanbul’da gerçekleşen 2015 dönem başkanlığını Türkiye’nin üstlendiği Küresel Göç ve Kalkınma Forumu (GFMD) Zirvesi’nde işverenlerin GFMD sürecine katılımının daha kurumsal bir statüye kavuşturulması için hükümet yetkilileri ile işverenlerin olası projeleri değerlendirdiklerini kaydetti.
300 STK’DAN HÜKÜMETLERE TAVSİYELER
Zirvede ele alınan konulara ve işverenlerin sürece aktif katılımı konusunda bir değerlendirme yapan Kiresepi, zirvenin ilk iki gününde düzenlenen ‘Sivil Toplum Günleri’nde, 300’ü aşkın sivil toplum kuruluşunun göç ve kalkınma konularında hükümetlere sunulacak tavsiyeleri belirlediğini söyledi. Kiresepi, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açılışını yaptığı ‘Ortak Alan Toplantısı’ kapsamında gerçekleşen ve oturum başkanlığını yaptığı ‘Göçmen İşçilerin İstihdamı Konusunda Ortaklıklar ve Eylemler’ başlıklı oturumda da hükümet, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin işgücü piyasasındaki hareketlilik konularındaki görüşlerini dile getirdiğini aktardı.
HER YIL “İŞVERENLER TOPLANTISI” DÜZENLENECEK
Zirve kapsamında işveren kesiminin GFMD sürecine katılımının kurumsal bir statüye kavuşturulması amacıyla bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Kiresepi, “Türk İşverenlerini toplantıda TİSK temsil etti. TİSK adına katıldığım toplantıda, Uluslararası İşveren Örgütü (IOE) Kıdemli Danışmanı Frederick Muia, IOE Stratejik Ortağı Fragomen Şirketi Temsilcisi Ellen Yost ve Oracle Başkan Vekili Karl Cox gibi değerli isimler yer aldı. Beceri hareketliliği, beceri uyumluluğu konusunda inovatif politikalar ortaya konulması, işe alım süreçleri ve bilgi teknolojileri ile gıda, içecek ve turizm sektörleri açısından göçmen işçiler hakkındaki yasal mevzuat konularını ele aldık. İşverenlerin sürece aktif ve kurumsal düzeyde katılımı için bazı kararlara imza attık” dedi.
“Göç ve göçmen sorunu artık küresel bir sorun. Bu sorunun küresel ekonomideki önemi her geçen gün artıyor. Rakamlar çok çarpıcı. Dünyada göç eden insan sayısı son 15 yılda yüzde 33 artarak 232 milyona ulaştı. Göç ve kalkınma konusunda Avrupa’nın ve dünyanın iş birliği içinde olması ve ortak akılla hareket etmesi gerekiyor” şeklinde konuşan TİSK Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erol Kiresepi, zirvede işveren kesiminin sürece kurumsal katılımı için yapılan toplantıda alınan kararları ise şöyle anlattı:
“Toplantıda, işveren temsilcilerinden oluşan “GFMD İşveren Danışma Grubu” oluşturulmasına karar verildi. Her yıl ekonomi ve göç politikaları konularında belirlenecek bir tema çerçevesinde “GFMD İşverenler Toplantısı” düzenleyerek, konuyu tekrar dünya gündemine taşıyacağız. GFMD Zirvelerinde işveren kesiminin ev sahipliğinde düzenlenecek oturumların düzenleyerek, durumu analiz edeceğiz ve yeni politikalar, uygulamalar geliştirilmesi için çalışacağız. Ayrıca toplantıda sürecin daha etkili yönetiminin sağlanması için GFMD nezdinde işveren temsilinin IOE koordinatörlüğünde sağlanması kararı da alındı.”
TİSK – TÜRKİYE İŞVEREN SENDİKALARI KONFEDERASYONU
Sektör: İş Örgütleri / Link: http://www.tisk.org.tr