Dünya cerrahları, iki kıtayı birleştiren İstanbul’da buluşuyor…

Dünyanın en ünlü cerrahları İstanbul’a geliyor…

Avrupa Cerrahi Kongresi ilk kez Türkiye’de toplanıyor…

22-24 Kasım tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek kongrenin başkanlığını Türk Cerrahi Derneği Eski Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi yapacak.

Cerrahlar, uluslararası akreditasyonlarını bu kez İstanbul’dan alacak!

Birçok ilkin yer alacağı kongrede, ilk gün robotik cerrahi ve laparoskopik kolon cerrahisi gibi bazı ameliyatlar canlı olarak izlenebilecek.

Avrupa Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi: “Türkiye’de ameliyatı yapılamayan tek bir hastalık yok”

16’ıncı Avrupa Cerrahi Kongresi bu yıl İstanbul’da toplanacak. 22-24 Kasım 2012 tarihleri arasında geniş bir katılımla gerçekleşecek kongre, dünyanın en ünlü cerrahlarına ev sahipliği yapacak. Kongreye Avrupa ülkelerinin yanı sıra aralarında Arjantin, Mısır, Azerbaycan, Pakistan, Çin, Gürcistan, Tayland ve Güney Kore’nin de bulunduğu 41 ülkeden cerrahlar katılacak. Böylece Avrupa Cerrahi Kongresi, iki kıtanın birleştiği İstanbul’da; Avrupa sınırlarını aşarak dünya cerrahlarını buluşturan bir platforma dönüşecek. Birçok ilkin yer alacağı kongrede, ameliyatların çoğu canlı olarak izlenebilecek. Cerrahlara uluslararası akreditasyon verilmesini sağlayan “Board Sınavı” da, kongre kapsamında İstanbul’da gerçekleştirilecek. Avrupa Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi “Artık Türkiye’nin hem cerrahi alanda hem de diğer alanlardaki bilgi birikimi, batıda pek çok bilim insanı tarafından anlaşılmış durumda. Türkiye’de ameliyatı yapılamayıp da, yurtdışına gönderilen tek bir hasta yok. Tam tersine bölge ülkelerinden hastalar Türkiye’ye geliyor” diye konuştu.

600 cerrah gelecek, 900 bildiri sunulacak

Harbiye’deki Askeri Müze’de yapılacak kongrenin başkanlığını geçen yıl Avrupa Cerrahi Derneği Başkanlığı’na seçilen Prof. Dr. Cem Terzi yapacak. Daha önce Doğu ve Batı Avrupa cerrahlarını buluşturan kongre, bu yıl İstanbul’la birlikte sınırlarını genişletecek. Avrupa, Amerika, Ortadoğu, Asya ve Afrika ülkelerinden cerrahları buluşturacak kongreye, yarısı yurtdışından 1000’e yakın cerrah katılacak.

Cleveland Kliniği’nden Cerrahi Bölüm Başkanı Feza Remzi ve aynı bölümden 4 bilim insanı ABD’den gelerek kongreye katkı sunacak. 30’a yakın Avrupalı konularında ünlü akademisyenin yanı sıra 60’ı aşkın Türk bilim insanı kongrede davetli konuşmacı olarak konferanslarda ya da panellerde yer alacak. Kongre boyunca, 900 bildiri sunulacak; genel cerrahinin tüm konularında paneller, konferanslar, sempozyumlar, video oturumları ve kurslar düzenlenecek.

 Ameliyatlar canlı olarak izlenebilecek

Kongrede genç cerrahlara deneyim kazandırmak için “kurs” bölümü de olacak. Çoğunluğu Türk cerrahlar tarafından verilecek kurslarda bazı ameliyatlar canlı olarak izlenebilecek. Bu kapsamda, cerrahinin gelecekteki en önemli uygulama alanlarından biri olarak görülen robotik cerrahi alanında kurs verilecek. Hastane ortamında bir hastaya robotik cerrahi yöntemi ile yapılacak ameliyat, kurs katılımcıları tarafından canlı olarak izlenebilecek.

Kanser teşhis ve tedavi yöntemlerindeki son gelişmeler de, kurslarda ele alınacak. Bu kapsamda karın bölgesi kanserlerinde giderek yaygınlaşan sıcak kemoterapi tedavisi, cerrahlar için tiroid ultrasonografisi, meme kanserinde tanısal yöntemler, aşırı şişmanlık cerrahisi, hemoroid,  yara iyileşmesi gibi konularda son gelişmeler örneklerle anlatılacak.

Cerrahlar uluslararası akreditasyonlarını İstanbul’da alacak

Kongre kapsamında “mesleki yeterlilik sınavı” olarak bilinen AB Cerrahi Board Sınavı, ilk kez İstanbul’da yapılacak. Bu sınavdan geçerli not alan cerrahlar uluslararası akredite imkanına kavuşacak. Yurtdışından gelen meslektaşlarıyla birlikte sınava girecek olan Türk cerrahlar; ülke dışına çıkmadan, uluslararası akreditasyonu İstanbul’da alabilecekler.

Kongrede yaşanacak bir başka ilk de tıp eğitimi puanı konusunda… Avrupa Birliği Uzmanlar Kurulu tarafından akredite edilen Avrupa Cerrahi Kongresi’ne katılanlar sürekli tıp eğitimi puanı alma şansına kavuşacaklar. Türkiye’den bu kongreye katılan cerrahlar,  aldıkları bu Avrupa puanlarını Türk Tabipler Birliği’ne bildirecekler. Böylece ilk defa bu puan Türkiye’de de geçerli hale gelecek.

“Geldiğimiz seviye ile gurur duyuyoruz”

Avrupa Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Cem Terzi, yapılacak kongrenin cerrahide Türkiye’nin geldiği yer açısından önemli bir gösterge olduğunu söyledi. Daha önce bu tür kongrelerin Türkiye’ye kolay kolay gelmediğini ancak, son yıllarda özellikle batılı cerrahların Türk cerrahlarla iş yapma isteğinde çok önemli artışlar olduğunu kaydeden Terzi, şu bilgileri verdi: “Artık Türkiye’nin hem cerrahi alanda hem de diğer alanlardaki bilgi birikimi batıda pek çok bilim insanı tarafından anlaşılmış durumda. Sadece kurs programı bile Türkiye’de cerrahinin geldiği noktayı gösteriyor. Bununla gurur duyuyoruz. Bu gelişme cerrahi camiasına da büyük moral verecektir. Özellikle genç doktorların ve toplumun güven duygusunun artmasına yardımcı olacaktır.”

“Türkiye’de yapılamayan tek bir ameliyat yok”

Laporoskopik diye adlandırılan kapalı ameliyatları tek bir delikten yapmanın cerrahi alanda en önemli yenilik olduğunu belirten Prof. Dr. Terzi, bu alanın kongrede tartışılacak önemli konular arasında bulunduğunu söyledi. “Cerrahlar tüm sınırları zorluyorlar” diyen Terzi, Türk cerrahların da bu açıdan bir role sahip olduğunu söyledi. “Biz sadece öğrenen değil bilgi ve deneyimlerini meslektaşlarına aktarmak üzere; paylaşan konumuna geldik” diyen Terzi, “Türkiye’de ameliyatı yapılamayıp da yurtdışına gönderilen tek bir hasta yok. Tam tersine bölge ülkelerinden hastalar Türkiye’ye geliyor. Robotik ameliyatlarda bile Türkiye ön sıralarda. Burada önemli olan sağlığın ticarileştirilmesi… Bu sistemin hem hekimlere hem de hastalara yönelik etkileri var. Sağlıkta dönüşüm politikaları bağlamında uygulanan sağlığın ticarileştirilmesi ile sağlığa ulaşmayı paraya bağımlı hale getiriyor. Bu yüzden ben kongre başkanı olarak kongrede bu konuya dikkat çekeceğim” diye konuştu.