Ekonomi Bakanlığı deri sektörünün taleplerine kulak verdi ve ham deri ihracatına sınırlama getirdi.
TÜDİS Başkanı Burak Uyguner uyardı…
“ Sektör çok ciddi tehdit altında”
“Türkiye Derideki Katma Değerini Rakiplerine Hediye Ediyor”
“Marka hedefi varken ham deri ihracatını artırmak, sektörün sonunu getirebilir”
Türkiye’nin deri sektörünün ciddi bir tehditle karşı karşıya olduğunu belirten Türkiye Deri Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜDİS) Başkanı Bekir Burak Uyguner, “Marka hedefi varken, ham deri ihracatını artırmak, sektörün sonunu getirebilir” dedi. Bu konuda önlem alınması için Ekonomi Bakanlığı’na başvurduklarını ifade eden Uyguner, Bayramdan sonra sorunun çözümü için adım atılmasını beklediklerini söyledi.
Türkiye’nin ham deriyi kromlayıp yarı mamul halinde yurtdışına sattığına dikkati çeken TÜDİS Başkanı ve Uyguner Deri Pazarlama Yönetim Kurulu Başkanı Burak Uyguner, bu nedenle Türkiye’nin derideki katma değerini rakiplerine hediye ettiğini savundu. Dünyada deri fiyatlarının yükseldiğini vurgulayan Burak Uyguner şunları söyledi:
“Küresel fiyatlar yükselince de yan mamul deri ihracatı başladı. Çin yarı mamul Türk derisine göz dikince fiyat kilo başına 4 liradan 5.30 liraya çıktı. Sektörde bu tehditi görmeyen, işi bilmeyenler, wet-blue olarak yani mavi ıslak, tüyü dökülmüş, kromlanması yapılmış sığır derisini, yurtdışına satmaya başladı. Biz yerli malzememizi kromlayıp yurtdışına satıyoruz ki, bu sistemin devamı, sektörü giderek zayıflatacaktır. Türk Derisinin markalaşması için bu kadar çaba gösterirken, böyle bir politikanın sürmesini kabul etmek mümkün değil”
“Birçok ülkede ham deri ihracatı yasak”
Dünyadaki birçok ülkede ham derinin yurtdışına ihracatının yasak olduğunu hatırlatan Uyguner, “Bunlardan biri de Hindistan’dandır. Hindistan’da derinin ham ya da yarı mamul olarak ihracatı yasaktır. Türkiye de Hindistan’ı örnek almalıdır” diye konuştu. Mevcut sistemle ilgili bilgi veren Uyguner, Türkiye’de ham derinin işlenmeden çıkışının fona tabi olduğunu, ancak bu koşullarda sadece bu önlemin yeterli olmadığını bildirdi.
Rakiplere hediye!
Hammadde yetersizliğinin ciddi bir sorun olduğunu, bu yüzden, deriyi yeterince işlemeden satmanın ‘rakiplere hediye’ anlamına geldiğini anlatan Uyguner, şu değerlendirmede bulundu:
“Bu sakıncaların yanı sıra atık maddelerin ülkemizde kalması da ayrı bir sorun. Kromlama işleminden kullanılan malzemeler eğer gerekli işlemlerden geçmeden çevreye verilirse tehlikeli olabiliyor. Yani çevreyi de kirletiyorlar. Bir an önce yetkililer önlem alıp, yarı işlenmiş deri ihracatına bir sınırlama getirmezse derimizi Uzakdoğu’ya kaptırabiliriz. Sektörümüz başta olmak üzere Türk ekonomisi de bu durumdan çok ciddi bir biçimde etkilenir. Konuyla ilgili girişimde bulunduk. Bunu önlemek için imza topladık. Sorunu Ekonomi Bakanlığına taşıdık. Bakanımız Zafer Çağlayan bu konuda çok hassas. Ama henüz ihracat kapanmış değil. Bayramdan sonra çözüm yönünde bir adım atılmasını bekliyoruz. Çünkü bu Türkiye’nin kaynakların kötüye kullanmaktır”
“Sektördeki cari açık çok büyük”
Sektörde büyük bir cari açık olduğuna işaret eden Burak Uyguner’in verdiği bilgilere göre geçen yıl 2.1 milyar dolar ithalata karşın ancak 1.5 milyar dolar ihracat yapıldı. Sadece ayakkabı ithalatı 800 milyon dolar civarında… Dünyada ki 150 milyar dolarlık deri pazarında Türkiye’nin payı ise sadece yüzde 1. “Türkiye, deri için bir hammadde ülkesi değil. Deri sanayii, kesilen hayvan sayısına göre o kadar büyük ki; gerek büyükbaşta gerek küçükbaşta Türkiye, hammadde açısından yurtdışına bağımlı” diyen Uyguner, bu tabloda deriyi ham ya da yarı mamul bir şekilde ihraç etmenin kabul edilebilir bir durum olmadığını savundu.
TÜDİS – TÜRKİYE DERİ SANAYİİ İŞVERENLERİ SENDİKASI
Sektör: İş Örgütleri / Link: http://www.tudis.org.tr