Çocuklar Kendi Hakları İçin Yürüdü…

TED Rönesans Koleji öğrencileri, “Çocuk Hakları Günü”nde, “Çocuğum, Haklarım Var!” diyerek Kozzy AVM’de yetişkinlere çağrıda bulundu.

Kolej, yıl boyunca sürecek çocuk hakları konulu “Toplum Hizmetleri” projesinde Kamboçya’daki bir yetimhanede AIDS Hastası çocuklarla eğitim köprüsü kuracak.

TED Rönesans Koleji, “Toplum Hizmetleri” projesi kapsamında 2014-2015 eğitim yılı boyunca sürdüreceği çalışmaların ana temasını “Çocuk Hakları” olarak belirledi. Kolej, projeye 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde ‘’Çocuğum, Haklarım Var’’ yürüyüşüyle start verdi.

 

“Dünya Çocuk Hakları Günü” 1989 yılından bu yana Birleşmiş Milletler tarafından dünya genelinde çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini gündeme taşımak amacıyla kutlanıyor. TED Rönesans Koleji de bu günü, öğrencilerini, eğitim yılı boyunca ulusal ve uluslararası düzeyde çocuk haklarını bir toplum hizmeti çalışması kapsamında ele alma ve bilinçlendirme hedefinin başlangıcı olarak belirledi.

Öğretmenlerinin gözetiminde TED Rönesans Koleji’nden Kozzy AVM’ye gelen okulun anasınıfında öğrenim gören 44 öğrenci, “Çocuğum, Haklarım Var!” sloganı eşliğindeki etkinlikleriyle, yetişkinlerin takdirini kazandılar. Kolej öğrencileri, bu özel günde yetişkinleri, çocuk haklarına saygı göstermeye çağırdılar. Okullarında kendilerinin hazırladıkları pankartlarla Kozzy Alışveriş Merkezi’nde yürüyerek anne ve babalara seslenen çocuklar, AVM’de alışveriş yapanların ve çalışanların alkışlarıyla karşılandılar. Kolejin minik öğrencilerine eşlik eden 5. ve 6. sınıftan iki öğrenci de ‘’Çocuk Hakları’’ konusunda Türkçe ve İngilizce birer metin okudular.

TED Rönesans Koleji öğrencilerinin sosyal duyarlılıklarının geliştirilmesinin hedeflendiği projede, miniklerin farkındalıklarının artırılmasına çalışılıyor.

“Oyun Oynamak Haktır” Pankartı

Kozzy AVM’deki yürüyüş sırasında, çocukların ellerindeki pankartlarda yer verdikleri sloganlar da çevredekilerin ilgisini çekti. TED Rönesans Koleji öğrencilerinin pankartlarındaki, “Çocuğum, Sağlıklı Büyümeliyim”, “İyi Bir Eğitim Almak Benim de Hakkım”, “Çocukların Okula Gitme Hakkı Vardır”, “Oyun Oynamak Bir Haktır”, “Ailemizle Birlikte Büyümek Bir Haktır”, “Haklarımızdan Biri: Dengeli Beslenmek”, “Kendimi Güvende Hissettiğim Bir Evde Yaşama Hakkım Var” şeklindeki sloganlar AVM ziyaretçilerinin takdiriyle karşılandı.

Gönüllü olarak yürüttükleri “TED Rönesans Koleji Toplum Hizmetleri Projesi” kapsamında “Çocuk Hakları”na dikkati çekmeyi amaçlayan Kolej, okulda çeşitli etkinlikler düzenlemeye devam ediyor. “Çocuk Hakları Günü”ne ilişkin olarak afiş, rozet tasarımı, sunum yayınlanması, İngilizce panolar hazırlanmasının yanı sıra iki öğrenci tarafından da “Çocuk Hakları Beyannamesi”ndeki maddeler Türkçe ve İngilizce olarak anons sistemiyle tüm okula okundu. Dünyada ve Türkiye’de çalışan çocukların durumlarına ilişkin öğrencileri bilgilendiren kolej öğretmenleri, Fen Bilimleri Dersi’nde ise öğrencilerle birlikte her çocuğun sağlıklı ve dengeli beslenme hakkına sahip olması doğrultusunda hazırlanan yemek menülerinden panolar oluşturdular. Çocuk Hakları konulu çizgi film gösterimi ile Çocuk Hakları Bildirgesi konusunda resim yapılması da faaliyetler arasında yer alıyor.

Kamboçyalı Yetimlerle “Eğitim Köprüsü”

Çocuk Hakları konulu “TED Rönesans Koleji Toplum Hizmetleri Projesi”nin uluslararası düzeye de farklı bir yaklaşımla taşınması planlanıyor. Bu kapsamda Kolej öğrencileri, Kamboçya’da AIDS hastası çocukların kaldığı bir yetimhaneye “her çocuğun eğitim hakkı vardır” düşüncesiyle sembolik anlam taşıyan kurşun kalemler gönderecekler. İlerleyen günlerde de aynı yetimhanedeki çocuklar ve TED Rönesans Koleji öğrencileri internet üzerinden görüntülü olarak birlikte İngilizce ders yapacaklar.

Türkiye BM Sözleşmesi’ni 1990’da imzaladı

Özellikle savaş ve yoksulluğun hüküm sürdüğü coğrafyalarda yaşam mücadelesi veren çocukları korumak ve koşullarını iyileştirmek için 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu “Çocuk Haklarına Dair Sözleşme”yi imzalamıştır ve o tarihten bugüne 20 Kasım “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak kutlanmaktadır.

Çocuk hakları, dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu eğitim, sağlık, barınma, fiziksel veya psikolojik korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel bir kavram.

Cenevre Çocuk Hakları Bildirisi, çocukların erişkinlerden farklı fiziksel, fizyolojik, davranış ve psikolojik özellikler taşıdığı, sürekli büyüme ve gelişme gösterdiği bilincinin yerleşmesi, çocukların bakımının bir toplum sorunu olduğu ve herkesin bu sorumluluğu yüklenmesi gerektiği düşüncesiyle şekillendi. 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen ve 193 ülke tarafından onaylanan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’yi Türkiye, 1990 yılında imzaladı. Bu sözleşme toplam 54 maddeden oluşuyor.

Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’de yer alan haklardan bazıları şöyle:

  • Her çocuk temel yaşama hakkına sahiptir. Devlet, yaşama hakkını güvence altına almak ve geliştirmekle yükümlüdür.
  • Bütün çocuklar eşit haklara sahiptir. Hiçbir çocuk ayrıma tabi tutulamaz.
  • Çocuğun yetiştirilmesinden sorumlu olanlar, haklarını çocuklara zarar verecek şekilde kullanamazlar.
  • Her çocuk eğitim hakkına sahiptir. Devletin görevi, ilköğretimin zorunlu ve parasız olmasını sağlamak, her çocuğu yararlanabileceği çeşitli orta ve yüksek eğitim imkânlarına kavuşturmaktır. Okul disiplini, çocuğun haklarına ve saygınlığına uyumlu olmalıdır.
  • Her çocuk isteklerini ve düşüncelerini seçtiği bir yolla özgürce açıklama hakkına sahiptir.
  • Her çocuk dinlenme, boş zaman değerlendirme, oyun oynama, kültürel ve sanatsal etkinliklere katılma hakkına sahiptir.
  • Çocuklar şiddet, sömürü ve istismardan korunma hakkına sahiptir.
  • Engelli çocuklar yaşama aktif olarak katılmak için özel bakım, destek ve eğitim alma hakkına sahiptir.
  • Her çocuk cinsler, dinler, ırklar ve etnik kökenler arası eşitlik, barış ve hoşgörü anlayışı ile insan haklarına ve temel özgürlüklere farklı kültür ve değerlere saygılı bir eğitim görme hakkına sahiptir.

TED Rönesans Koleji Hakkında:

Rönesans Holding ve Rönesans Eğitim Vakfı tarafından Türk Eğitim Derneği işbirliğiyle kurulan TED Rönesans Koleji, 2014-2015 eğitim öğretim yılında İstanbul Küçükyalı’da faaliyete geçti. Rönesans Eğitim Vakfı iştiraki olan okuldan elde edilen gelir yine eğitime aktarılacak.

TED Rönesans Koleji, anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise düzeylerinde, deneyimli Türk ve yabancı öğretmenleriyle eğitim verecek. 2014-2015 yılı için anaokulundan itibaren 6. sınıf dahil olmak üzere öğrenci alan kolejde; İngilizce birinci yabancı dil, İspanyolca, Almanca, Fransızca ve Rusça ise ikinci yabancı dil olarak öğretiliyor.

Toplam 20.000 metrekarelik alanda 1.200 öğrenciye eğitim verecek TED Rönesans Koleji, 38 milyon TL yatırımla kuruldu. Okul; kapalı spor salonu, çok amaçlı salon, sanat atölyeleri, hobi ve etkinlik alanlarını içeriyor. Yaklaşık 8.000 metrekarelik açık alanda ise 3 basketbol sahası, etkinlik alanı, oyun terası ve bahçeler bulunuyor. Amerikan Yeşil Bina Konseyi (USGBC) tarafından geliştirilen ve Dünyanın en önemli gönüllü sertifikalarından biri olan Leed Altın Sertifika’yı almaya hak kazanan ilk kolej olan TED Rönesans binası, tamamen çevreci bir yaklaşımla tasarlandı.

Koleje Cambridge Sertifikası

Dünya vatandaşları yetiştirme amacıyla yola çıkan TED Rönesans Koleji, bu çerçevede önemli bir uygulamaya da imza attı. Kolej, Kasım 2014 itibariyle “Cambridge Eğitim Programlarını Uygulama ve Değerlendirme” yetkisine sahip uluslararası okul olma statüsü kazandı. Yabancı dil eğitiminde dünyaca kabul gören bu sertifika kapsamında, eğitime öğrenciden değil öğretmenden başlanıyor. Eğitim alan öğretmenler de, öğrencilere farklı düşünme, üretici gelişim, düşünebilme yetisi, analiz becerisi, üretme, sentezleme amaçlarını da içeren eğitimler veriyor.