Cari Açığa Çözüm Özgür Yazılım

CARİ AÇIĞA ÇÖZÜM ÖZGÜR YAZILIM

GELECEĞİN YAZILIMCILARI BOLU’DA BULUŞTU

BOLU BELEDİYE BAŞKANI ALAADDİN YILMAZ:

“BİLİŞİM VE İLETİŞİM ÇAĞINDA ÜRETİCİ OLARAK YER ALMALIYIZ”

TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ BAŞKANI İLKER TABAK:

 “YERLİ YAZILIMI OLMAYAN ÜLKELER TEHDİT ALTINDA YAŞAMAYA MAHKUMDUR”

Linux Kullanıcıları Derneği (LKD) ve İnternet Teknolojileri Derneği (INETD) iş birliği ile bu yıl 7’incisi düzenlenen Linux Yaz Kampı’na Bolu ev sahipliği yaptı.  Bolu Belediye’si ve Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) destek verdiği yaz kampında, gelecekte siber saldırılara müdahale edebilecek donanımdaki 400 genç ‘özgür yazılım’ için buluştu. Türkiye’nin bilişim ve iletişim çağında sadece tüketici olarak değil üretici olarak da yer almamız gerektiğini söyleyen Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Türkiye’nin 30 milyar dolara yaklaşan cari açığı milli ve özgür yazılım ile kapanabilir’ dedi. Türkiye Bilişim Derneği Başkanı İlker Tabak ise siber güvenliğin önemine dikkat çekerek, “Yerli yazılımı olmayan ülkeler tehdit altında yaşamaya mahkumdur’ diye konuştu.

Linux’un yerli ve milli projesi olan Pardus’u kurumsal olarak kullanabilecek bilişim personeli yetiştirilmesini de hedefleyen Linux Yaz Kampı’nın kapanış törenine, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Türkiye Bilişim Derneği Başkanı İlker Tabak, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Genel Sekreteri Halim Fidan, Linux Kullanıcıları Derneği Başkanı Volkan Uygun, İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı Mustafa Akgül katıldı.

“BİLGİ PARADAN DAHA DEĞERLİ”

Siber güvenlik, web teknolojileri, yazılım geliştirme ve programlama dilleri gibi farklı alanlarda da kursların yer aldığı Linux Yaz Kampı’nın Bolu’da düzenlenmesinin önemine değinen Alaaddin Yılmaz kapanış töreninde yaptığı konuşmada, ‘Bilişim, yazılım günümüzün sihirli kelimeleri. Teknoloji ise baş döndüren bir hızla değişiyor. Bilginin paradan daha değerli olduğu bir ortamda bir işletim sisteminin ücretsiz ve kodlarının açık olması gerçekten çok önemlidir. Ama her şeyden önemli olan benim ülkemin gençlerinin geleceği şekillendiren bilişim ve yazılım sektöründe başarılı olmasıdır’ değerlendirmesinde bulundu.

“MİLLİ VE ÖZGÜR YAZILIM İÇİN ÇALIŞAN GENÇLERİMİZLE GURUR DUYUYORUM”

Sanayi devrimini kaçırmış bir ülke olarak Türkiye’nin, bilişim ve teknoloji çağında üretici olarak da yer almasına önemine vurgu yapan Yılmaz; şu ifadeleri kullandı:

“Bolu’da Linux Yaz Kampı’nda bir araya gelen gençlerin, PARDUS adı verilen ülkemize özgü bir özgür yazılım projesi gibi projeleri geliştirmeye, yerli ve milli özgür yazılımlar gerçekleştirmeye çalıştığını öğrendiğimde gençlerimizle gurur duydum. Ülke olarak bu konuya Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın da dikkat çektiği gibi özel önem vermemiz gerekiyor. Türkiye’nin son açıklanan verilere göre cari açığı 29 milyar 416 milyon dolar. Türkiye’nin bilişimde ise 27 milyar dolarlık pazar hacmi var. Buna karşılık sadece 1 milyar dolarlık yazılım üretimi yapabiliyoruz.  Demek ki; bugün ülke olarak kendi yazılımlarımızı üretip kullanabilseydik, cari açığımız sadece 1 ya da 2 Milyar Dolar olacaktı.   Tersinden bakarsak, Türkiye’de yazılımın milli olmaması, kamu bilgilerinin paylaşımı sorunlarına neden olurken,  10 yıl içerisinde 70 milyar dolarlık ihtiyaç, cari açığa enerji ile birlikte önemli yük oluşturacak. Genç nüfusa sahip Türkiye’nin yazılım sektöründe ihracatçı ülke konumuna geldiğini düşünürsek, cari açık veren değil fazla veren bir ülke haline geleceğiz.

Gençlere çok iş düşüyor. Türkiye’nin geleceği ve sorumluluğunu üstlenen gençlerin önünü açmak görevi ise bize düşüyor. Bizden isteyin ne gerekiyorsa yapalım, yetkimizin dışında ise gerekli yerlere iletelim ve önünüzdeki engelleri kaldıralım.  Ve hep birlikte büyük Türkiye’yi kuralım.”

“DIŞA BAĞIMLI SİSTEMLERİN GÜVENLİĞİ TARTIŞMA KONUSU”

15 Temmuz FETÖ/PDY darbe girişimin ilk saatlerinde Facebook, Youtube gibi sosyal medya araçlarının yavaşlatıldığına dikkat çeken Türkiye Bilişim Derneği Başkanı İlker Tabak, “Sosyal medya mecralarını yönetenlerin ülkemiz dışında konuşlandıklarını unutmayalım. Ülkemiz gelişmekte olan ülkeler arasında akıllı telefon kullanımında üçüncü sırada yer almaktadır. Bu da sosyal medya kullanımının yaygınlığı anlamına gelmektedir. Olağanüstü koşullarda dışa bağımlı sistemlerin güvenliği her zaman tartışma konusu olmuştur. Kendi işletim sistemimiz, kendi sosyal ağ ortamımız olmalıdır’ ifadesini kullandı.

“SİBER SALDIRILARA MÜDAHALE EDECEK UZMANLARA İHTİYACIMIZ VAR”

Türkiye’nin milli ve yerli iletişim altyapısının olması gerektiğine  dikkat çeken İlker Tabak şu değerlendirmelerde bulundu:

“Unutmayalım ki İnternetin anahtarı bizde değil. Pardus işletim sistemini milli sistem olarak geliştirdik. Bütün bunlar Linux ile, özgür yazılım ile, açık kaynak kodlu yazılım sistemleri ile olabilecektir. Günümüzde savaşlar şekil değiştirmektedir. Siber savaşlar gündemdedir. Bu da siber güvenliği önemli kılmaktadır. Siber güvenlik için Linux önemli bir unsurdur. Türkiye’deki siber güvenlik altyapısını %90’dan fazlasının yabancı kökenli sistemler oluşturmaktadır. Tek başına güvenlik için bile linux ve özgür yazılım önemlidir. Bu nedenle burada 7’incisi düzenlenen Linux Yaz Kampı’na katılıp eğitim alan meslektaşlarım geleceğin siber ordusunun da bir üyesi olacaktır. Kritik altyapılarda siber olaylara müdahale edebilecek uzmanlara her zaman ihtiyaç duyulmaktadır. Bu konudaki güvenliğin olmazsa olmazı ise Linux işletim sistemi ve bu platformda çalışan özgür yazılımlardır.

YERLİ YAZILIMIN GELİŞMESİ İÇİN ÖZGÜR YAZILIM ÖNEMLİDİR

TBD olarak biz de, LKD’nin ve İNETD’nin düzenlediği bu eğitimleri bu nedenle önemsiyoruz ve destekliyoruz. Yerli yazılım endüstrisinin gelişmesi için özgür yazılım önem kazanmıştır. Yerli yazılımı olmayan ülkeler dış güçlerin tehdidi altında yaşamaya mahkumdur. Falkland savaşını İngilizler roketlerin yazılımının kaynak kodunu Fransızlardan satın alarak kazanmıştır. Yalnızca üretirken değil, kullanırken de siber güvenilir olmak gerekir. Siber güvenilir kullanıcı kavramını ortaya atarken bu endişeleri gidermeyi amaçladık. Özgür yazılım ortamı işbirliğini, iş bölümünü ortaya çıkaran bir yapıya sahiptir. Açıklar birlikte kapatılır, birlikte çözüm üretilir. Ağ toplumu olabilmenin yolu da özgür yazılımdan geçmektedir. Statü, yetenek, kaliteye bağlı adil sistemler, motivasyon aracı olup üretkenliği teşvik etmektedir. İmece usulünün, işbirliğinin ortaya çıktığı bu platformlarla yetişen değerli meslektaşlarımızı bir kez daha kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.”