Bu Müze Sizi Dünya Yolculuğuna Çıkarıyor Satranç Severlerin Buluşma Noktası Olacak

“Dünyanın En Büyük Satranç Koleksiyonu”na sahipişadamı Akın Gökyay, hobiden tutkuya uzanan 40 yıllık satranç yolculuğunun ürünü olan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’ne ilgi büyük…

Gökyay’ın 1975 yılından bu yana 6 kıtada 103 ülkeden toplanan ve Guinness Rekorlar Kitabı’na da giren 412 satranç takımı ile birlikte toplam 540 satranç takımın sergilendiğimüze, gezenleri dünya yolculuğuna çıkarırken, satranç kurslarına, eğlenceli buluşmalara da ev sahipliği yapıyor.

 İşadamı Akın Gökyay’ın Ankara’nın başkent oluşunun 92. Yıldönümünde başkentlilere hediye ettiği Gökyay Vakfı Satranç Müzesi,satranç severleri dünya yolculuğuna çıkarıyor.Kısa bir süre önce kapılarını açan müzeye ilgi büyük. “Dünyanın En Büyük Satranç Koleksiyonu”na sahip işadamı Akın Gökyay’ın 40 yıldır biriktirdiği 549 özel satranç takımının yer aldığı müze satranç severlerin ve özel organizasyonların da buluşma noktası olmaya aday.

Guinness 2012 edisyonunda 412 satranç takımı ile yer alan ve halen “dünyanın en büyük satranç koleksiyonu”nun sahibi olan Gökyay, Guinness’e tekrar başvuracağını belirterek,“Koleksiyonum şu anda 540’a ulaştı ve her geçen gün artmaya devam ediyor. Guinness’e tekrar başvuracağım. Bu rekoru kimseye bırakmama niyetindeyim” dedi.

“Müzemizin muhteşem bir atmosferi var. Bambaşka dünyalara yolculuk için herkesi müzemize bekliyoruz. Sunduğumuz hizmetlerle Ankara’da müzeciliğe yeni bir soluk getiriyoruz” şeklinde konuşan Gökyay Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Akın Gökyay, “Çok kısa bir süre önce açılan müzemize ilgi çok büyük. Kamuoyunun çok yakından tanıdığı sayısız isim de ziyaretçilerimiz arasında. Ziyaretçilerimizin kapıdan adım attığı andan itibaren yaşadıkları şaşkınlık özellikle çocukların mutlulukları yıllar süren çabamın boşa gitmediğini gösteriyor. Müzemiz satranç severlerin ve renkli etkinliklerin adresi olacak” değerlendirmesinde bulundu.

SATRANÇ ÖĞRENME FIRSATI

Bir ömrü kaplayan tutkunun eseri olan ve başkentin tarihi semtlerinden Hamamönü’nde yer alan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, Türkiye’de ilk, dünyada ise az sayıdaki örneklerden biri. Bünyesinde bir eğitim merkezi de yer alan müzede, temel, orta ve ileri seviyede eğitim kursları da yılbaşından itibaren başlayacak.Hafta sonu ve hafta içi 10 kişi ve üzeri özel gruplara özel satranç dersleri de verilecek. Müzede Türkiye Satranç Federasyonu’nun desteğiyle gerçekleşecek eğitim programlarının yanı sıraantrenörlük kursları da satranç meraklılarına sunulan hizmetler arasında. Satranç severler ayrıca Aralık ayından itibaren her ay “Gökyay Satranç Müze’sinde “Büyük Ustalarla Satranç” workshopları ile bir Grand Master’la da bir araya gelme fırsatı bulacaklar.

Çocukların kendi satranç takımlarını oluşturabilmeleri için bünyesinde bir atölye de bulunan müzenin mağazasında 7’den 70’e herkese satranç sevgisini aşılamaya yönelik satranç temalı farklı sürprizler, hediyelik eşyalar da yer alıyor. Engelli dostu bir mimariyle tasarlanan müze pazartesi günleri dışında hafta sonları dahil her gün gezilebiliyor. Girişlerin 1 Ocak 2016 tarihine kadar ücretsiz olduğu müzede kısa bir süre sonra Gökyay Satranç Kulübü de kurulması planlanıyor.

İŞ DÜNYASI İÇİN ÖZEL PROGRAMLAR

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde şirketlere, kurumlara kurum içi iletişim, hizmet içi eğitim kapsamında özel içerikli organizasyonlar da hazırlanabiliyor. Özellikle iş dünyasına yönelik orta ve üst yönetimden oluşan ekiplere “Strateji Oyunu Olarak Satranç” eğitimleri, motivasyon, ekip ruhu oluşturma, stratejik düşünce içerikli renkli programlar oluşturulabiliyor. Müzede, sergilerden dinletilere kadar farklı konseptlerdeçeşitli kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapılması hedefleniyor.

EV SICAKLIĞINDA KAFE KEYFİ

‘Tarihi Ankara Evi’ konseptli mimarisiyle dikkat çeken müzede ‘Chaturanga’ adlı bir kafe deyer alıyor. İsmini Hindistan’da bulunan satrançla ilgili ilk yazılı belgelerdeki ilk isminden alan ‘Chaturanga Cafe’müzenin büyülü havasının yanında ev sıcaklığında bir konfor sunuyor. Taze kahve kokusu eşliğinde satranç oynamanın dışında kitap da okunabilecek bir alan olan Chaturanga’da grup toplantıları, brunch organizasyonları ve keyifli yemekli buluşmalar da gerçekleştirilebiliyor.

TUTKUDAN MÜZEYE UZANAN YOLCULUK

Akın Gökyay için satrancı tutkuya çeviren süreç,  1975 yılında yaptığı bir iş seyahatinde başlamış. Vitrinde gördüğü bir satranç takımını almak isteyen Gökyay,  Milano’da 3 günlük bir bekleyişin ardından bu isteğini gerçekleştirebilmiş. Satranç Müzesi’nde sergilenenhobiden tutkuya uzanan yolculuğun ilk adımı olan bu takımdan sonra Gökyay, seyahatlerinin bir bölümünü dünyanın en eski bilgelik oyunu olan satranç takımlarını toplamaya ayırmış. 2012 yılında 412 satranç takımı ile Guinness Rekorlar Kitabı’na da girme başarısı gösteren Gökyay, Guinness tarafından “dünyanın en büyük satranç koleksiyoneri” olarak tescillenmiş. 1975 yılında başlayan Gökyay’ın bu tutkusu ve heyecanı, 40 yıl içinde 6 kıtadan ve 103 ülkeden toplanan 549 parça ile bugün dünyanın en büyük satranç takımı koleksiyonuna dönüşmüş durumda.

HAZİNE DEĞERİNDEKİ MÜZEDE YOK YOK

Halen seyahat ederek satranç takımlarını çoğaltmaya devam eden 75 yaşındaki Gökyay’ın koleksiyonu değeri4 milyon TL’ye ulaşan bir hazine niteliğinde. Ülkelere özgü madenden, taştan, ağaçtan, metalden, balık kemiğinden, mermerden, sabuntaşından, keçeden, kristalden, camdan, mermer tozu ile polyesterin karışımından yapılan döküm satrançlar alındıkları bölgelerin kültürlerini yansıtıyor. Uçakla ya da zarar görmemeleri için daha çok gemi yolculuklarıyla Türkiye’ye getirilen satranç takımları arasında herkesin ilgisini çekecek parçalar yer alıyor.

11 Eylül’den Çanakkale Zaferi’ne,  Türklerin Ergenekon’dan çıkışını anlatan Kazakistan’dan alınmış satranç takımından Tanzanya, Kenya, Mozambik, Güney Afrika Cumhuriyeti gibi Afrika kıtasındaki pek çok ülkeden alınmış el yapımı ve yerel özellikleri taşıyan rengarenk satranç takımlarına, Osmanlı Padişahlarının oynadığı ve aslı Topkapı Sarayı’nda sergilenen satranç takımının az sayıdaki replikasından LasVegas’tan alınmış kumar aletlerinin minyatürlerinden oluşan satranç takımına, Harry Potter, Şirinler, Red Kit, Yüzüklerin Efendisi karakterlerinden oluşan satranç takımlarından devlet başkanlarının yer aldığı satranç takımlarına, Osmanlıların, Selçukluların zamanında yapılan savaşları konu alan satranç takımlarından Atatürk’ün tedavi gördüğü kaplıcası ile ünlü Karlsbad(Karlovy Vary)’dan alınmış koleksiyonun en büyük parçasını oluşturan satranç takımına kadar her biri ayrı bir hikaye anlatan sayısız satranç takımı müzede ziyaretçilerini bekliyor.

BAŞARININ ANAHTARI

Gökyay Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Akın Gökyay, satranç sporunu ve kültürünü daha çok insana ulaştırmak, gençler arasında yayılmasını sağlamak istediklerini ve bu amaçla vakıf kurduklarını kaydetti.

“Satranç strateji oyunudur, analitik düşünebilmek demektir. Analitik düşünebilen, iyi bir stratejiye sahip olanlar bugünü ve geleceği doğru planlayabilir. Özellikle gençlere, politikacılara, iş adamlarına satranç öğrenmeyi tavsiye ediyorum. Çünkü satranç başarının anahtarıdır” şeklinde konuşan Gökyay şöyle devam etti:

Gökyay Satranç Spor ve Kültür Vakfı’nı, bu nitelikli oyunun daha çok insana ulaşması için kurduk. Hedefimiz,  çok yönlü düşünmeyi sağlayan bu sporun gençler arasında yayılmasını, ülkelerin kültür ve tarihini yansıtan bir enstrüman olduğunun anlatılmasını sağlamak. Satranç, milletlerin birbirlerini daha yakından tanıması, kültürel kaynaşmayı sağlaması açısından dünya barışına katkı sağlar. Satranç, savaşı simgeleyen bir spordan çok barışın oyunudur.Ülkemizde ve dünyada en çok barışa ihtiyaç duyuluyor. Bir satranç masası, dünyanın dört bir yanından insanları bir masanın etrafında buluşturur ve iletişim kurmalarını, birbirlerini anlamalarını sağlar. Gençlerimizi doğudan batıya mutlaka satrançla tanıştırmalı, onları barışın simgesinde birleştirmeliyiz.Gençlerin satranç öğrenmesini sağlıklı nesiller için çok önemsiyorum.”