KÖROĞLU UNESCO MİRASI OLMA YOLUNDA…
İkinci Marka Şehir Bolu ve Uluslararası Köroğlu Festivali başlıyor…
Türk Cumhuriyetleri’nden 500 kişinin katılacağı festival, adalet ve yiğitlik sembolü Köroğlu’nu tüm dünyaya tanıtmayı amaçlıyor.
Türk dünyasının kültür ve gelenekleri festivalde yeniden hayat bulacak!
Taçsız kraliçe, festivali taçlandıracak!
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Köroğlu’nu ve Turizm, Spor ve Sağlık Kenti Bolu’yu tüm dünyaya tanıtmanın heyecanı içindeyiz” dedi.
Tüm dünyanın tanıdığı turizm, spor ve sağlık kenti olma hedefi yolunda hızla ilerleyen Bolu, Türk dünyasını Köroğlu simgesi etrafında birleştirecek çok önemli bir festivale hazırlanıyor. Türk dünyasından yüzlerce kişinin katılacağı İkinci Marka Şehir Bolu ve Uluslararası Köroğlu Festivali 26-28 Eylül 2014 tarihleri arasında düzenlenecek. Adaletin ve yiğitliğin simgesi Köroğlu’nu tüm dünyaya tanıtmayı ve Türk dünyasını ortak kahramanları etrafında birleştirmeyi amaçlayan festivale Türkan Şoray da onur konuğu olarak katılacak.
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, festivale Türk dünyasından 500 kişinin katılımının beklendiğini belirterek, “Türk dünyası olarak, yüzyıllardır, adaletin, yiğitliğin ve cesaretin sembolü olan bir kahramanla yaşıyoruz. Bu yüzden Köroğlu’nun UNESCO Kültürel Miras Listesi’ne alınması için ortak hareket ediyoruz. Köroğlu’nu tüm dünyaya ne kadar fazla tanıtabilirsek o kadar gurur duyacağız. Bu festival aynı zamanda Bolu’nun turizm konusunda tüm dünyada, markalaşmasına çok büyük kaktı sağlayacaktır” dedi.
Uluslararası Sempozyumda Akademisyenler Köroğlu’nu konuşacak!
Dünyanın en önemli marka şehirlerinden biri olmayı hedefleyen Bolu Belediyesi, bu yıl ikincisi düzenlenecek olan İkinci Marka Şehir Bolu ve Uluslararası Köroğlu Festivali için hazırlıklarını tamamladı. 26-28 Eylül 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivalin yanı sıra, aynı tarihlerde Bolu, çok önemli bir sempozyuma ev sahipliği yapacak. Uluslararası Köroğlu Festivali kapsamında Abant İzzet Baysal Üniversitesi tarafından düzenlenen sempozyumda İtalya, Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan ve İran’dan akademisyen, fikir ve sanat insanları Köroğlu kültürü, Bolu’nun turizm hedefi, şehircilik ve yatırım planları için bir araya gelecek.
Renklerin kardeşliği!
Ortak değerler ve kültürlerin en önemli sonuçları sayılan sanat festivalin başrolünde olacak. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Bolu Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilecek olan ‘Renklerin Ahengi’ isimli özel sergi, 26 Eylül’de Necip Fazıl Kültür Merkezi’nde açılacak. TÜRKSOY koleksiyonunda yer alan 2000’i aşkın tablodan seçilmiş 19 ülke ve 40 sanatçının yer aldığı sergide Türk dünyasının özgün temaları, renklerin ahengiyle bir araya gelecek.
Bolu Belediyesi’nin ev sahipliği yapacağı sergide, Azerbaycan, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kazakistan, Gagavuzya (Moldova), Kırgızistan, Türkiye, Türkmenistan, Irak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Özbekistan ve Rusya Federasyonu’nun özerk cumhuriyetlerinden olan Başkurdistan, Kırım, Kemerovo Bölgesi, Tataristan, Saha (Yakutistan), Tıva, Hakasya, ve Çuvaşistan sanatçılarının eserleri yer alacak.
Festivalde ayrıca Türkiye’den ve Türk dünyasından Köroğlu Destanı anlatıcıları ve halk ozanları, kentin farklı kafelerinde sözlerini ve sazlarını, konuşturacaklar. Bütün şehre yayılan festivalde halk dansları, çocuk tiyatrosu, şovlar, müzik grupları, yerli ve yabancı sanatçıların konserleri, yöresel standlar şehre neşe katacak.Söz de konuşacak, saz da!
At, ok ve Türk dünyası…
Festivalin en önemli özelliklerinden biri de Türk dünyasının ortak kültürel değerlerini ve geleneklerini gündeme getirmesi olacak. Bunlardan en önemlisi, Türk asıllı her halkın tarihinde çok önemli olan at ve ok ile yapılacak gösteriler ve sporlar… Geleneksel atçılık kültürünü ve kaybolmak üzere olan geleneksel sporları tekrar canlandıracak ve yaşatacak çalışmalar yapan Ankara Atla Okçuluk Kulübü sporcuları, festivalde, at ve oku bir araya getiren nefes kesici bir gösteriler sunacaklar. At üstünde hızla ilerlerken hedeflerini on ikiden vuran sporcular arasında kadın okçular da yer alıyor. 3
Taçsız Kraliçe ve Bolu
Türk dünyası ve Bolu, festivalde, Türk sinemasının taçsız kraliçesi ile sohbet etme imkanını da bulacak. Festivalin ilk gününde taçsız kraliçe ile söyleşi düzenlenecek.
Sevgi, sanat, güç birliği!
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, İkinci Marka Şehir Bolu ve Uluslar arası Köroğlu Festivali’nin Türk Robin Hood’u olan Köroğlu’nun ve Bolu’nun değerleri ve zenginliklerinin tüm dünyaya tanıtılmasında bu festivalin çok önemli bir yapı taşı olduğunu ifade ederek, şu açıklamayı yaptı:
“Batı dünyasının Robin Hood’unu tüm dünya biliyor, tanıyor. Biz istiyoruz ki, Köroğlu’nu da aynı şekilde dünya tanısın… Köroğlu, ezilenin yanında olan, ezene karşı dik durabilen ve mücadele eden bir ortak kahraman… Aynı zamanda da sözü ve sazıyla çok önemli toplumsal ve kültürel bir değer… Türk dünyası olarak, yüzyıllardır, adaletin, yiğitliğin ve cesaretin sembolü olan bu kahramanla yaşıyoruz. Bu yüzden Köroğlu’nun UNESCO Kültürel Miras Listesi’ne alınması için ortak hareket ediyoruz. Köroğlu’nu tüm dünyaya ne kadar fazla tanıtabilirsek o kadar gurur duyacağız. Bu festival aynı zamanda Bolu’nun turizm konusunda tüm dünyada, markalaşmasına çok büyük kaktı sağlayacaktır. Bu açılardan çok önemsediğimiz festivalimiz için hazırlıklarımız tamanlandı. Türk Cumhuriyetleri’nden 500 kişinin katılımıyla Bolu, 26-28 Eylül tarihleri arasında, kardeşlerin sevgisine, sanatına ve güç birliğine tanıklık edecek.”
Kardeş şehirler
Bolu Türk dünyasıyla bağlarını güçlendiren kardeş şehirleriyle ortak kültüre destek olmaya devam ediyor. Daha önce Güney Kore’nin Donghae, ABD’nin Milwaukee, Almanya’nın Neuss, Bulgaristan’ın Vidin şehirleriyle kardeş şehir olan Bolu Köroğlu ortak kültürünü yaşatan Türk Cumhuriyetleriyle bağlarını güçlendirmek adına Azerbaycan’ın Kazah, Moğolistan’ın Arvayheer Eyaleti’den Karakurum, Kırgızistan’ın Oş Vilayeti’nden Uzgen’i kardeş şehir ilan etti.