TABİATİN KALBİ BOLU ARTIK MUTFAĞIN DA KALBİ OLUYOR
DÜNYACA ÜNLÜ AŞÇILAR BOLU’DA
BOLU HAFTASONU DEV MUTFAĞA DÖNECEK
“TABİAT ANA TENCERESİ” 4 BİN KİŞİYİ DOYURACAK
08-09-10 Nisan 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek İzzet Baysal 2. Uluslararası Bolu Mutfak Günleri’ne 15 ülkeden 3 bin 500 misafir katılacak. 1.5 tonluk “Tabiat Ana Tenceresi”nde 4 bin kişilik yemek pişirilecek.
Bolu Belediye Başkanlığı, Bolu Valiliği ve Yeniçağa Profesyonel Aşçılar Derneği (YEPAD) tarafından düzenlenen Mutfak Günleri kapsamında düzenlenecek 15’i yabancı 100 ünlü aşçının jüri üyesi olacağı yarışmada 450 aşçı, 14 kategoride yarışacak.
Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, “Azerbaycan’dan Yunanistan’a, Almanya’dan Arap Yarımadasına kadar uluslararası alanda isim yapmış 15’i yabancı 100 ünlü mutfak şefinin jüri üyeliği yapacağı yarışmada 14 Bolulu ev hanımının Bolu’nun yöresel yemeklerini yaparak yarışacak” dedi.
Bolu İzzet Baysal 2. Uluslararası Mutfak Günleri’nde 1,5 tonluk “Tabiat Ana Tenceresi” 4 bin kişiyi doyuracak. Geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen ve yoğun katılımın olduğu Bolu İzzet Baysal Uluslararası Mutfak Günleri’nin ikincisi 8 Nisan Cuma günü başlıyor. Bolu Valiliği, Bolu Belediye Başkanlığı ve Yeniçağa Profesyonel Aşçılar Derneği (YEPAD) tarafından düzenlenen Uluslararası Bolu Mutfak Günleri’nde Bolu, Almanya’dan İsveç’e, Azerbaycan’dan Slovakya’ya kadar 15 ülkeden toplam 3500 misafiri ağırlayacak.
Bolu Kent Meydanı’ndan kurulacak mutfaklarda 14 kategoride düzenlenecek yarışmalarda 450 aşçı yarışacak. Bu yıl engelli aşçıların da katılması amacıyla engelli kategorisinin de yer aldığı yarışmada, aşçılar ‘Tavuk, Kuzu, Dana, Balık yemekleri ile Makarna, Yöresel Yemek, Modern Türk Mutfağı ve Restoran Tatlı Tabağı’ kategorilerinde hünerlerini sergileyecekler. Yarışmacıların yapacağı birbirinden lezzetli yemek ve tatlılar 15’i yabancı 100 ünlü aşçıdan oluşan jüri tarafından değerlendirilecek.
Ev hanımları da yarışacak
Bolu İzzet Baysal 2. Uluslararası Mutfak Günleri ile özellikle Bolu’nun yöresel yemeklerinin tanıtılması ve öne çıkarılmasını amaçladıklarını vurgulayan Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, 1,5 ton ağırlığında “Tabiat Ana Tenceresi”nde 4 bin kişilik yemek pişirileceğini ve misafirlere ikram edileceğini söyledi. Mutfak Günleri kapsamında düzenlenecek yarışma için Bolu Kent Meydanı’nda dev mutfaklar kurulacağını belirten Emine Davarcıoğlu, yarışmada 14 Bolulu ev hanımının Bolu’nun yöresel yemeklerini yaparak yarışacağını açıkladı. Bu yıl engelli vatandaşların da katılımı için ayrı bir kategori açıldığını kaydeden Davarcıoğlu şöyle devam etti:
“Tabiatın Kalbi Bolu mutfağın da kalbi oldu. Osmanlı mutfağına aşçı yetiştiren “Aşçılar Diyarı Bolu” uluslararası bir etkinliğe daha ev sahipliği yapmanın gururunu yaşıyor. İzzet Baysal 2. Uluslararası Mutfak Günleri’ne geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yoğun bir ilgi ve katılım var. Bu yıl aralarında Almanya, İsveç, Azerbaycan Suudi Arabistan, Yunanistan, KKTC, Slovakya ve İsviçre’nin bulunduğu 15 ülkeden 3 bin 500 misafirimizi ağırlayacağız. 1.5 ton ağırlığındaki dev “Tabiat Ana Tenceresi”nde 4 bin kişilik yemek pişirilecek.
Azerbaycan’dan Yunanistan’a, Almanya’dan Arap Yarımadasına kadar uluslararası alanda isim yapmış 15’i yabancı 100 ünlü mutfak şefinin jüri üyeliği yapacağı yarışmada, Bolu Kent Meydanı’ndaki mutfaklarda 450 aşçı, 14 kategoride yarışacak. Mutfak Günleri ile yurt dışından gelen misafirlerimize kendi kültürümüzün, özellikle “”Mutfağın Kalbi Bolu”muzun yöresel yemeklerinin tanıtılmasını hedefliyoruz. Bu amaçla ev hanımlarının da yarışmaya katılmasını teşvik ettik. 14 Bolulu ev hanımı yöresel yemeklerimizle yarışacak. Bu yıl engelli vatandaşlarımızın da katılımı için ayrı bir kategori açtık. 14 engelli aşçımız yarışmaya katılacak. Tüm Bolu halkını, yolu hafta sonu Bolu’ya düşenleri, herkesi Mutfak Günlerimize bekliyoruz. Şenlik havasında geçecek uluslararası etkinliğimize herkesi davet ediyorum.”
Geçen yıl Yunan aşçı Stefanos Kassaras birinci olmuştu
Geçen yıl düzenlenen 1.Uluslararası Bolu Mutfak Günleri’nde dünyaca ünlü aşçıları buluşturmuş, 11 ülkeden gelen 400 aşçı hünerlerini sergilediği Bolu İzzet Baysal Caddesi lezzet yarışına sahne olmuştu. Yarışmaya katılan aşçılar, hazırladıkları birbirinden lezzetli yemek ve tatlılarla, aralarında Zeki Açıköz, Mehmet Gök, Mehmet Soykan, Eyüp Kemal Sevinç, Fikret Özdemir, Vedat Başaran ile Dünya Şefler Birliği’nden (WACS) Afrika Başkanı Thomas Andreas Gugler, Uve Micheil, Iztok Legal, Karl Heinz Haase’nin de yer aldığı dünyaca ünlü şeflerin yer aldığı jüriyi etkilemeye çalışmıştı. Yunan aşçı Stefanos Kassaras’ın yaptığı ve aralarında Yüzüklerin Efendisi’nin de yer aldığı ilginç figürlerle süslediği pastalar 3 ayrı dalda ödül almıştı.
Bolu İzzet Baysal 2. Uluslararası Mutfak Günleri Programı şöyle:
08 Nisan 2016 Cuma
Saat Program
08.15- Tavuk Yemeği Yarışması
11.10- Kuzu Yemeği Yarışması
13.10- Dana Yemeği Yarışması
14.00- Yürüyüş, açılış
15.15- Balık Yemeği Yarışması
18.00- Kapanış
09 Nisan 2016 Cuma
Saat Program
08.15- Balık Yemeği Yarışması
10.15- Makarna Yarışması
12.15- Yöresel Yemek Yarışması
13.30- Engelli Kategorisi
14.45- Modern Türk Mutfağı Yarışması
16.00- Restaurant Tatlı Tabağı
18.00- Kapanış
10 Nisan 2016 Cuma
Saat Program
08,15- Restaurant Tatlı Tabağı
09.15- Lise Ekip
13.45- Üniversite Ekip
15.15- Grandpıx
17.00- Kapanış