YAPINCA OLUYOR!
BOLU BELEDİYESİ’NİN ÇEVRECİ POLİTİKALARININ SONUÇLARI YÜZ GÜLDÜRÜYOR:
- TOPLANAN 6 BİN TON ATIK KAĞITLA 102 BİN AĞAÇ KURTARILDI
- TOPLANAN 645 KİLO PİL İLE BİNLERCE METREKARE TOPRAĞIN VE MİLYONLARCA LİTRE SUYUN KİRLENMESİNİN ÖNÜNE GEÇİLDİ
- BİN 450 TON PLASTİK, 220 TON METAL AMBALAJ ATIĞI, 43 BİN 254 KİLOGRAM BİTKİSEL ATIK YAĞININ TOPLANMASIYLA OLASI ÇEVRE KİRLİLİĞİ ÖNLENDİ
BOLU BELEDİYE BAŞKANI ALAADDİN YILMAZ: “DOĞAYLA UYUMLU KENT YARATMANIN HAYAL OLMADIĞINI GÖSTERDİK”
Türkiye’nin en yeşil illerinden biri olan ve topraklarının yaklaşık üçte ikisi orman ve yeşil alanlardan oluşan Bolu’da, belediyenin çevreci politikalarının sonuçları hayranlık uyandırıyor… 2012’de yapılan çalışmalarla toplanan 6 bin atık kağıtla 102 bin ağaç kurtarılırken, toplanan 645 kilo pil ile de binlerce metrekare toprağın ve milyonlarca litre suyun kirlenmesinin önüne geçildi. Yanı sıra bin 450 ton plastik, 220 ton metal ambalaj atığı, 43 bin 254 kilogram bitkisel atık yağ da toplanarak, olası bir çevre kirliği önlendi.
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, en büyük hedeflerinden birinin çevre ve doğa ile uyumlu kent yaratmak olduğunu hatırlatarak, “2012’de aldığımız sonuçlar bunun bir hayal olmadığını gösterdi” dedi.
Yeşil Çatı uygulaması, çöplerin evlerde ayrıştırılarak toplanması, günlük 300 tonluk çöp ayrıştırma tesisi, atık su arıtma tesisi, çöpten enerji üretimi gibi bir çok ‘yeşil projeye’ imza atan Belediye, 2012’nin 11 ayında, 6 bin ton atık kağıt toplayarak ekonomiye kazandırdı. Bir ton atık kağıt karşılığı yaklaşık 17 ağacın kesilmekten kurtulduğu dikkate alındığında, Bolu Belediyesi’nin gösterdiği ‘yeşil hassasiyeti’ ile bir orman büyüklüğünde yaklaşık 102 bin ağaç da kesilmekten kurtulmuş oldu.
Sadece kağıt değil!
Atık kağıdın yanısıra, yaptığı çeşitli kampanyalarla atık pil, atık yağ, eski otomobil lastiği gibi çevreyi kirletecek ürünleri doğadan çeken Bolu Belediyesi, bu yılın 11 ayında 645 kilogram atık pili piyasadan çekerek, binlerce metrekare toprağın ve milyonlarca litre suyun kirlenmesinin de önüne geçti. Uluslararası verilere göre bir adet kalem pil, 4 metrekare toprağı kirleterek kullanılamaz hale getiriyor, yine bir kurşun oksit pil 800 bin litre suyu kirletiyor.
Kenti de yer aldığı doğası gibi ‘yeşil’ hale getirme iddiasıyla yola çıkan Bolu Belediyesi, çevreye zararlı atıkların yayılmasını önlemek amacıyla atık toplama merkezleri kurarak, daha da etkin çalışmaya başladı. Bu sayede atık kağıdın yanı sıra bu yılın aynı döneminde, bin 450 ton plastik, 220 ton metal ambalaj atığı, 43 bin 254 kilogram bitkisel atık yağ toplandı ve olası bir çevre kirliliği önlendi.
“Elektronik atıklar daha erken toplanacak”
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu’nun Allah vergisi bir güzelliğe sahip doğasına dikkat çekerek, bu güzellikle uyumlu bir kent yaratma hedefi doğrultusunda bir dizi projeyi hayata geçirdiklerini bildirdi. Bu kapsamda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2015 yılından itibaren toplanması zorunlu hale gelecek elektrikli ve elektronik atıkların toplanmasına da 17 Aralık 2012 tarihinde başlanacağını açıklayan Yılmaz, şunları söyledi:
“Bolu coğrafi olarak yeryüzünün en çok takdir edilen yerlerinden birisi… Biz başkanlığa geldiğimizde önümüze bu doğal güzelliklerini koruyan, çevreye saygılı bir kent yaratmak gibi bir hedef koyduk. Aldığımız sonuçlar da gösteriyor ki, doğayla uyumlu kent yaratmak hayal değil. Yeter ki, bu konuya odaklanılsın ve eldeki imkanlar bu amaca hizmet edecek şekilde kullanılsın. Önümüzdeki yıllarda da aynı amaçla birçok projeyi daha hayata geçireceğiz.”
Çevre ve iyi belediyecilik konularında bugüne kadar birçok ödül alan Bolu Belediyesi, en son Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye’nin en ciddi yerel yönetimler ödülü olarak kabul edilen Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri’nde bu alanda 3 ödüle layık görüldü.