Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz; “İlk Günkü Aşkla Yola Devam Ediyoruz”

KÖROĞLU DİYARI BOLU, DÜNYA ŞEHRİ OLMA YOLUNDA…

“Tabiatın Kalbi Bolu” dünya şehri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. 2004 yılında Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’ın öncülüğünde Bolu’da yaşanan değişim, sadece Türkiye’nin değil dünyanın da ilgisini çekiyor. Son yıllarda turizmde cazibe merkezi olarak öne çıkan Bolu’nun hedefi; bir dünya şehri olmak. Başkan Yılmaz, 12 yıl önce göreve geldiğinde Bolu’nun geleceği için stratejik bir karar verdiklerini belirterek, Bolu’nun vizyonunu değiştirdiklerini, geleceğini planladıklarını söylüyor. Bolu bugün Belediyenin yaptığı projelerle doğanın, yeşilin, sanatın, kültürün ve sosyal çalışmaların merkezinde cennet bir şehir görüntüsünü haklı bir gururla taşıyor.

“Belediyecilik,  hem hizmet üretme, hem de gönülleri imar etme sanatıdır” diyen Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz belediye başkanlığında “ustalık dönemim “diye nitelendirdiği üçüncü döneminde… Alt yapıdan üst yapıya, sosyal projelerden kültürel faaliyetlere, sanatı destekleyen çalışmalara kadar herkese dokunan, onun deyimiyle gönülleri imar eden belediyecilik uygulamalarına imza atan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’ın hizmet aşkı ise hala 11 yıl önce başladığı günün heyecanıyla devam ediyor. “Bolu için hala çok büyük hedeflerim var, bu yol uzun bir yol. Hedefimiz Bolu’yu bir dünya şehri yapmak, Bolu’yu dünyaya tanıtmak. Türkiye’de ve dünyada “doğa, kongre, spor ve sağlık turizmi” dendiğinde ilk akla gelen kentlerden biri olmak istiyoruz” diyen Yılmaz şöyle konuşuyor:

“Cennet gibi bir şehrimiz var. Bu kadar güzel bir doğanın sanayi ile yok edilmesine izin veremezdik! ‘Göreve başladığımız gün tercihimizi yaptık ve hedefimiz daha ilk günden belirledik; ‘Bolu, turizm, üniversite ve spor şehri olacak, Bolu doğa turizminin, sağlık turizminin, kongre turizminin ve spor turizminin merkezi olacak” dedik. Bu hedef doğrultusunda alt yapısından yaşam alanlarına kadar her projemizle koruma-kullanma dengesini gözeterek doğayla uyumlu bir şehir oluşturmak için çalıştık. Belediyecilikte en zor, en riskli bölüm alt yapı yatırımlarıdır. Biz Bolu’da yıllardır ihmal edilen temel sorunları çözdük. Zor yılları geride bıraktık artık. Burada bize en büyük gücü Bolu halkı verdi. 140’a yakın gölü ve yüzde 65’i ormanlarla kaplı doğasıyla ünlü cennet Bolumuzu “tabiatın kalbi” olarak markalaştırmak amacıyla başlattığımız hamleyiadım adım sürdürüyoruz.  Bolu’nun, hem ulusal hem de uluslararası arenada tanınması için çalışıyoruz. Bolu’yu dünya kenti yapmak üzere hazırladığımız stratejiye uygun projelerimizi teker teker hayata geçiriyoruz.Bolu’yu dünya çapında tanınan gerçek bir turizm, spor, sağlık şehri yapmak istiyoruz. Çünkü Bolu sahip olduğu muhteşem turizm potansiyeli ile tüm ülkelere, tüm yaş gruplarına ve spor dallarına hitap edecek bir özelliğe sahip. Dünyanın dört bir tarafından herkesin Bolu’ya gelmesini ve güzelliklerini görmesini, keyfini yaşamasını istiyoruz. Hedefimiz,Bolu’yu bir cazibe merkezi haline getirmek, ulusal ve uluslararası turizm markası yapmak.”

BOLU, TURİZM YATIRIMI İÇİN AVANTAJLI ŞEHİR OLDU

Bolu hedefine adım adım yaklaşırken, 10 Ağustos 2015 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile “Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” ilan edildi.  Muhteşem doğası, zengin turizm alternatifleriyle dört mevsimin ayrı güzellikte yaşandığı Bolu’da bu kararla yeni bir sürece girildi.  Bolu turizm yatırımcıları için de bir cazibe merkezi haline geldi.

“Bizler gelip geçiciyiz… Kalıcı olan ilimize, ülkemize yapılan hizmetler, yatırımlar olacak… Bizim sevdamız memleket sevdası, memleketimize hizmet sevdası. “Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” olarak ilan edilmesi sürecinde başta Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız olmak üzere Valimize, Bolu milletvekillerimize emeği geçen herkese Bolumuz adına tekrar teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum” diyerek bu kararın Bolu için yeni bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu konuda duyduğu mutluluğu şöyle aktarıyor:

“Hedeflerimize ulaşabilmek için bugüne kadara her platformda turizm yatırımcılarını Bolu’ya davet ettik. Ancak yatırımcı çekebilmek için bir eksiğimiz vardı. O da teşviklerdi. AK Parti, yoğun ülke gündemine rağmen son güne kadar ülke için, millet için çalıştığını bir kez daha kanıtladı. Bu karar, Bolu’nun geleceğinde önemli bir dönüm noktası olacak. Turizm yatırımlarının önü Hükümetimizin verdiği tarihi kararla açıldı. Yerli ve yabancı turizm yatırımcısı için artık Bolu avantajlı bir il haline geldi.

“Bolu Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” olarak ilan edilen alan, Bolu Karacasu Termal Turizm Merkezinden başlayarak, Gölcük, Aladağ, Taşlıyayla, Seben Gölü ile doğuda Kartalkaya ve Köroğlu Dağı Turizm Alanının tamamını kapsayacak şekilde toplam 55 bin hektarlık bir bölgeyi kapsıyor. 5. Bölge Teşvikleri ile Bolu’ya yatırım yapacak girişimciler, ciddi oranda desteklenecek.Bolu, sağlanan teşviklerle birlikte turizm şehri olarak hızla gelişecek ve bu da halkımıza katma değer olarak geri dönecek.

Bizler de gerek Valiliğimiz gerekse Bolu Belediyesi olarak, yerli ve yabancı tüm yatırımcılara her türlü desteği sağlamaya hazırız. Bolumuzun planlı ve en güzel şekilde gelişmesine katkı sağlamak amacıyla yatırımcıların yanında olacağız ve onlara her türlü bürokratik kolaylığı sağlayacağız. Tabiatın Kalbi Bolu’yu turizmde marka haline getirecek, Bolu’yu geleceğe taşıyabilecek yatırımları gerçekleştirecek tüm yatırımcıları baş tacı edeceğiz. Yeter ki dünya standartlarında, Bolu’ya yakışan, yabancı turisti de çekecek nitelikte yatırımlar yapsınlar.Ancak burada bir konunun altını önemle çizmek istiyorum. Bolu, “teşvik kapsamına alındı” diye turizm alanlarımızın talan edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Koruma-kullanma dengesini kullanarak, makro bir turizm planlaması oluşturacağız. Plansız yapılaşmaya engel olacağız. Rastgele, plansız hiçbir şey yapmayacağız, yaptırmayacağız. Önümüzdeki yıllarda, çok büyük en az 10 yatırımı yapacağımıza inanıyoruz. Turistik yatak kapasitemizi artıracağız. 5 yılda yatak kapasitemizi 7 binden 20 bine çıkarmayı planlıyoruz.

İLK GÜNKÜ AŞKLA YOLA DEVAM

ISO 9001 kalite belgeli bir belediyeyiz, hizmet kalitemizi belgeledik. Sürekli çalışıyoruz, Bolu’ya katma değer üretecek yeni projeleri hayata geçiriyoruz. Durmak yok yola devam bizim ana felsefemiz. İlk günkü aşkla yorulmadan yılmadan Bolu’nun geleceği için çalışıyoruz. Bolu’nun 50 yılını planladık. Biz ‘Halka Hizmet, Hakka Hizmet’  anlayışının hizmetkarlarıyız. Her adımımızı buna göre attık. Hizmetlerimizi her zaman açık ve şeffaf yaptık. Halkımıza her zaman kapımız açık oldu. Göreve geldiğim günden bu yana söz verdiğim gibi 24 saat ulaşılabilen bir başkan olmaya çalıştım Bu yüzden katılımcı belediyeciliği en fazla uygulayan illerin başında geliyoruz.İlk dönemim benim için çıraklık dönemiydi… İkinci dönemim ise kalfalık dönemim. Biz durmadık, ürettik…Kusursuz olmak Allah’a mahsustur ama biz şuna eminiz ki,  kul hakkı yemedik ve kimseye haksız menfaat sağlamadık.İstemeyerek bir yanlış yaptıysak, telafi etmek için elimizden gelen gayreti gösterdik. Özür dilemesini de bildik. Bundan da gocunmadık. Ne mutlu ki,  Bolu’yu dünya şehri için yapmak amacıyla çizdiğimiz resimdeki işlerin yüzde 70’ini tamamladık. Sıra artık geri kalan yüzde 30’u tamamlamaya geldi. Ustalık dönemi diye tanımlayabilirim bu dönemi. Daha fazla üretmemiz gereken bir dönem bu benim için. Bolu’yu dünya şehri yapmak için daha çok yapılacak şey var. Bizim anlayışımıza, partimize durmak yakışmaz. Bu şehir, bu ülke bunu hak ediyor. Evlatlarımıza gurur duyacakları bir şehir, bir ülke bırakmak için hepimize çok büyük sorumluluklar düşüyor.”

Yılmaz’ın bugüne kadar gerçekleştirdikleri projelerden aktardığı başlıkların bazıları şöyle:

“12 yıl içinde içme suyu şebekesinden içme suyu arıtma tesisine,  atık su arıtma tesisinden kolektör hattına, yağmur suyu şebekesinden kanalizasyon hattına Bolu’da yapılmayanı yaptık. Çevre yatırımlarımız ise olmazsa olmazlarımız arasında yer aldı. Katı Atık Düzenleme Alanı’ndan modern Çöp Ayrıştırma Tesisine,Katı Atık Deponi Enerji Üretim Tesisi’nden diğer atıkların dönüşümüne, doğalgaz çalışmalarından çevre dostu araçlarımıza, CNG Doğal Gaz Dolum Tesisi’nden yeşil çatı uygulamasına, yürüyüş ve bisiklet parkurlarından şehrimize nefes aldıran büyük park projelerimize kadar  “Tabiatin Kalbi Bolu”ya uyumlu projeleri hayata geçirdik. Üst yapıda ise örnek projelere imza attık. Türkiye’nin en büyük kent meydanı projesi olan Kent Meydanı’ndan İzzet Babamızın ismine yakışır İzzet Baysal Caddesi’ne, otopark sorunumuz ortadan kaldıran otopark projelerimize, otobüs terminalimize kadar çok sayıda hizmeti Bolu’ya sunduk. Batı Karadeniz Bölgesi’nin en büyük spor merkezi, çok amaçlı salon, engelsiz kent projesi, yollar kavşaklar, sanayi tesislerinin şehir dışına çıkarılması, şantiye, asfalt fabrikası gibi uygulamalara imza attık. Modernize çalışmaları kapsamında büfeler, muhtarlık binaları, otobüs durakları, taksi durakları, dükkanlar, kapalı semt pazarları şehrimizin yapısına uyumlu hale getirildi. E-Belediyecilikte de vatandaşa hizmeti kolaylaştıran projeleri hayata geçirdik. Bolu artık akıllı kent statüsüne kavuştu. Kent Arşivioluşturduk.

Sosyal belediyecilik ise vazgeçemeyeceğimiz ana alanımız oldu.Tüm hedef kitleleri kucaklamak istedik. Hayır Çarşısı,Gıda Bankası,günde 1500 kişiye yemek hizmeti sunduğumuz Aşevi, her mahallede bir sosyal tesis, Umut Evi, Engelli Koordinasyon Merkezi, Roman vatandaşlarımıza oluşturduğumuz iş modeli projesi, öğrencilerimiz için Etüt Merkezi, Meslek edindirme kursları, Eğitime yüzde yüz destek projesi, trafik eğitim aracı Belediye Spor Kulübü, Belediye Halk Dansları, Belediye Bandosu, Tiyatro kulübü, hasta ziyaretleri uygulamamız, kültür gezileri, toplu nikah törenleri, cami temizlik sistemimiz, cenaze hizmetlerimiz, toplu nikah törenlerimiz bu dönemde Bolu halkına sunduğumuz hizmetlerimiz arasında… Türkiye’nin en modern hayvan barınağımız ve çeşitli mahallelerde gerçekleştirdiğimiz kedi barınaklarımız ise hayvan dostlarımız için geliştirdiğimiz projelerden.

Çocuklarımıza yönelik “İki fidanı birlikte büyütelim” diyerek başlattığımız doğan her bebek için bir meyve ağacı diktiğimiz Bebek Meyve Bahçesi ise en keyif aldığımız projelerimizden. “Bebek Meyve Bahçesi” projesi kapsamında bugüne kadar 4 bin meyve fidanı dikildi. Kültür ve sanat alanında da çok projeyi hizmete aldık. Bu konuda arı gibi çalışan bir ekibimiz var. Necip Fazıl Kültür Merkezi’ni Necip Fazıl üstadımızın adına yakışır hale getirdik. Ressam Mehmet Yücetürk Merkezi ise sanatseverlerin durağı oldu. Kültürel yayınlarımızın sayısını artırdık, Bolu’nun kültür hazinesine kazandırdık. Ürettiğimiz hizmetleri Belediye Bülteni ile halkımıza duyuruyoruz. Bolu konserler, bale, opera, tiyatro gösterilerinin yeni adresi oldu.

Köroğlu’nun diyarıydı Bolu, ama Köroğlu’na yönelik neredeyse hiçbir proje yoktu. Bu kesikliği de gidermek, kültürel değerlerimize sahip çıkmak için Bolu ve Köroğlu’nu tüm dünyaya duyuracak projeler geliştirdik. Uluslararası Köroğlu Festivali de bunlardan biri. Köroğlu’nu dünya markası yapmak ana hedefimiz. Bu festivalle tüm Türk dünyasını Bolu’da topluyoruz. Bu konuda daha yapacak çok şeyimiz var.

Bolu’da tarihi hazinelerimiz için de restorasyon çalışmalarına başladık. Tarihi konaklarımızı, çeşmelerimizi belirli bir plan dahilinde restore ediyoruz.16.yüzyıla ait Sultan Hamamırestorasyonunu tamamladığımız bölgenin güzellik merkezi olmada aday bir yere dönüştü.”

BOLU KENT MODELİ VE KİMLİĞİ OLUŞTURULDU

Başkan Alaaddin Yılmaz önderliğinde, Bolu ‘bugünden daha iyi bir yarın oluşturmak için bütün faaliyetlerde mükemmelliği uluslararası düzeye taşımış ‘Kimlikli Kent Bolu’ vizyonu” için çalışıyor. Şehrin geleceğine yön verecek, gelişimini şekillendirecek;“Bolu Kent Modeli ve Kimliğini” oluşturulmuş. “Güvenli bir yaşam ve akıllı büyüme” kısa ve orta vadede şehrin vizyonu olarak belirlenmiş. 2015-2019yıllarını kapsayan kısa vadede ‘güvenli ve yaşanabilir kent’ kurgusunu etaplar halinde programlı olarak geliştirilecek. 2019-2023 yılları arasındaki orta vadeli hedefleri ise hedef ‘akıllı büyüme’.

Bolu Belediyesi bu kapsamda özel bir proje ekibiyle çalışarak, dünya şehirlerini inceleyerek, deneyimleri ortaya koyarak bir strateji oluşturmuş ve eylem planlarını oluşturmuş durumda.

Her şeyin bir bütünün parçası olduğunu, planların adım adım hayata geçirildiğini belirten Yılmaz’ın bu konuda aktardıkları ise şöyle:

“Bugüne kadar yaptıklarımız hedefimize ulaşmak için alt yapıyı oluşturmak, şehrimizi geleceğe hazırlamak idi.  Bolu’nun Kent Vizyonunu oluşturacak projeleri, ‘Altın Bilezik’, ‘Mavi Bilezik’ ve ‘Yeşil Bilezik’ adı altında üç ana başlık altında topladık. Bu projelerle hedefimiz Bolu’yu dünyanın en yaşanılabilir kentlerinden birisi yapmak. Bu vizyonu Kalkınma Ajansımızla, üniversitemizle, STK’larımızla, kamu kuruluşlarımızla, özel sektörümüzle birlikte yürütüyoruz.Dört mevsimin doyasıya yaşandığı Bolu’dan başka bir il daha yok. Çok özel bir ilde yaşamanın onuruyla,  şehrimizingelecek planlamasını da coğrafyamızla uyumlu hale getirmeye çalışıyoruz. Bu projelerin bazılarını gerçekleştirdiğimiz projeler bazılarını ise yeni başladığımız projeler oluşturuyor.‘Her Yere 14 Dakika Maksimum’,’Hep Birlikte 14 Hedef’,’Herkes İçin 14 Vizyon Projesi’sloganları ‘Kimlikli Kent Bolu Vizyonu’nun ana çerçevesini oluşturuyor.”

BOLU’YA PLAJ GELİYOR…

Doğa, spor ve sağlık turizmini öncelikleri arasına alan ve doğa ile uyumlu bir turizm cazibe merkezi oluşturmak için yola çıkan Bolu Belediyesi’nin yeni projesi, yaklaşık 140’ın üzerinde gölü olan Bolu’da su sporlarının da yapılabileceği bir sayfiye ve rekreasyon merkezi oluşturmak.

Bolu Büyüksu Deresi’nde hayata geçirilecek projeyle, derenin 1 kilometrelik kısmı gölet haline getirilerek, deniz kumuyla yapay plaj oluşturulacak. Gölette, yüzme imkanının yanı sıra kürek ve kano gibi su sporları da yapılabilecek.

‘Karaçayır Olimpiyat Spor Kompleksi Projesi’ kapsamında Büyüksu Deresi’nin turizme ve sportif etkinliklere kazandırılması projesi kapsamında, öncelikle dere rehabilite ediliyor. Büyüksu üzerinde bir kilometre uzunluğunda ve 100 metre genişliğinde bir gölet oluşturulacak. Gölet çevresinde deniz kumuyla yine bir kilometrelik yapay plaj oluşturulacak ve vatandaşların yüzebilmesi ve güneşlenebilmesi için gerekli teknik çalışmalar yapılacak. Sahilin yanı sıra kano yarışlarına uygun parkur düzenlemesi de yapılacak. Bolu özellikle kano yarışmaları açısından önemli bir parkura da sahip olacak.

Bolu Belediyesi’nin Olimpiyat ve Spor Kompleksi’nin 4. Etabında yer alan Büyüksu Deresi Su Sporları ve Sahil Projesi takvimine uygun olarak yürütülüyor. Maliyeti yaklaşık 3 milyon TL olan projenin Ağustos ayında başlanan inşaat çalışmaları 2016 yılının ilk aylarında bitecek. Göletin bent başlangıcında eni 25metreolacak, yarışların da yapılacağı alanda genişlik 50 metreye kadar çıkacak.

Büyüksu Su Sporları ve Sahil Projesini çok önemsediklerini vurgulayan Başkan Yılmaz, Bolu’da yaşayanların deniz özlemini gidermenin yanı sıra bu proje ile Bolu’yu su sporlarının da merkezi yapmak istediklerini söyledi.

“GOLF” DENİNCE AKLA BOLU GELECEK

Bolu’nun,Türkiye’de ivme kazanan golf turizmi açısından da Antalya kadar önemli bir merkez olması planlanıyor.  Antalya’ya golf için gelenlerin sayısı 160 bini aştı. Türkiye’de bulunan toplam 28 golf sahasının 21’i Antalya bölgesinde. Başkan Yılmaz bu konuda ise “Ancak Antalya Ekim ayından sonra golf için uygun oluyor. Bolu ise Antalya’da golf yapılamayan aylarda da bu spor için uygun nitelik taşıyor. Antalya dışında 365 gün boyunca golf turizmi yapılacak alternatif Bolu olarak ortaya çıkıyor. Golf turizminin yapılması için en az 3 tane saha gerekiyor. Belediye olarak yaptığımız çalışmalarda, bir bölgede 5 tane saha yapılabilecek alan olduğunu tespit ettik. Bu alanların altyapılarını oluşturmaya çalışıyoruz” diyor.

BÖLGENİN NE BÜYÜK ŞANTİYESİ BOLU’DA

Bolu Belediyesi, altyapı malzemesi üretim şantiyeleriyle, gelir yaratma imkânları konusunda yerel yönetimlere ülke çapında bir “iyi uygulama örneği” oluşturdu. Bölgenin en büyük asfalt ve parke taşı üretme şantiyesine sahip Bolu’da, bu yıl parke taşı fabrikasına yapılan yatırımlarla üretim kapasitesi 3 katına çıkarıldı. Belediye tarihinde önceki dönemlerde döşenen toplam parke taşı miktarı artık sadece 1 yılda üretilip döşeniyor. Tüm Türkiye’ye ucuz ve kaliteli malzeme sağlayacak asfalt şantiyesinden sağlanacak gelir hedefi de 25 milyon liraya çıktı. Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz,  bu konuda da “Bolu Belediyesi olarak bu yıl yatırım yılımız. Gelecek yıl da atılım yılımız olacak. Bizim dönemimizden önce Bolu Belediyesi tarihinde döşenen parke taşını biz bir yılda üretip döşüyoruz. Gelecek yıl içinde Bolu’nun tamamını bitireceğimiz gibi köylerimize de parke taşı döşeyebileceğiz. Kaldırımların yanı sıra şehir içindeki gibi büyük çapta olmasa da park yapabileceğiz” şeklinde konuşuyor.

GÖLCÜK CAZİBE MERKEZİ HALİNE GELDİ

Türkiye’nin gözbebeği, Bolu’nun incisi Gölcük Tabiat Parkı’nın işletmesinin Bolu Belediyesine geçmesinden sonra yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğruyor. Sadece doğal güzelliği ve göl manzarası ile değil, göl etrafına dikilen 54 çeşit nilüferiyle de adından bahsettiren Gölcük cazibe merkezi durumunda. “Bolu Belediyesi olarak 2 yıl içerisinde Gölcük’e 5 milyon lira yatırım yaparak, alt yapı, peyzaj ve çevre düzenlemesi yaptık. Bolu Belediyesinin Gölcük’ü sahiplenmesinden öncesi ve sonrası arasında çok ciddi farklılıklar var” diyen Bolu Belediye Başkanı AlaaddinYılmaz’ın  değerlendirmelerşöyle:“Gölcük’ü sadece Türkiye içinde değil dünyada bir turizm markası yapmak istiyoruz. Ziyaretçi sayımız hızla artıyor. Üstelik ziyaretçilerimiz artık sadece piknik yapanlardan değil, Tabiat Parkı’nın güzelliğini görmeye gelen yerli ve yabancı turistlerden oluşuyor. Göl çevresinde koruma kullanma dengesini kullanarak yeni düzenleme yapıyoruz..  Dipteki balçık ve çamuru temizledik. Belli aralıklarla itfaiye ekinimizdeki balık adamlarımızla temizlik yapıyoruz. Gölcük’e yaklaşık 5 milyon liralık yatırım yaptık. Her kuruşuna değdi. Burası bizim cennetimiz.”

TÜRKİYE’DE BİR İLK; BOLU ENDEMİK BİTKİLER GEN BAHÇESİ PROJESİ

Bolu Belediyesi, il sınırlarındaki doğal hayatı korumak, endemik bitkilerine sahip çıkmak için tüm belediyelere örnek olacak bir çalışmaya imza attı. Bolu’nun sayıları 100’ü bulan endemik bitkileri, Endemik Bitkiler ve Gen Bahçesi Projesi kapsamında koruma altına alınacak. Böylece Bolu’ya ait hiçbir bitkinin nesli tükenmeyecek. Türkiye’de ilk olan bu projenin tüm belediyelere örnek olması hedefleniyor.

Bolu Belediyesi, Endemik Bitkiler ve Gen Bahçesi Projesi’ni Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) ile birlikte yürütecek. Proje kapsamında Bolu’nun literatürdeki mevcut endemik bitki türleri listesine yenilerinin eklenmesi de öngörülüyor. Abant’taki turizm artışı nedeniyle risk altında bulunan Abant Çiğdemi ile Ankara Çiğdemi ve Abant Çiğdemi’nin birleşmesinden oluşan Ala Çiğdem öncelikli olarak koruma altına alınacak. Çiğdemlerin korunması yanında Bolu markasına da eklenmesi planlanıyor.

Gen Bahçesi oluştuğunda uluslararası bilim insanları arasında da Bolu’ya ilginin artması beklenirken, artan biyo çeşitliliğin Bolu’ya yerli ve yabancı turistlerin ilgisini de yöneltmesi bekleniyor. Bolu, bu çalışmanın neticelenmesiyle Eko Turizm alanında da Türkiye’nin anılan illerinden olma hedefinde.

KÖROĞLU EFSANESİ BOLU’DAN DÜNYAYA UZANACAK

Türk dünyasının RobinHood’u Köroğlu’nu tüm dünyaya tanıtmak için harekete geçen Bolu Belediyesi,  Bolu’da Köroğlu efsanesini canlandırmayı hedefliyor. Yürüttüğü çalışmalarda efsanenin ‘kötü adamı” Bolu Beyi’nin de kimliğini belirleyen Bolu Belediyesi, önümüzdeki günlerde yeni projelere imza atmaya hazırlanıyor. Bunlardan biri de büyük bir prodüksiyonla gerçekleştirilecek bir sinema filmi… Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Dünya kahramanları fimlerle tanıyor. Köroğlu efsanesi dünyadaki tüm ülkelerin ilgisini çekecek bir hikaye. Bu konuda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan destek talep ettik. İş dünyasından ve sanat dünyasından da destek istiyoruz. Güçlü bir senaryo ve büyük bir prodüksiyonla Köroğlu’nun dünyada tanıtımı için etkili bir adım atabiliriz” dedi. Bolu Belediyesi’nin Köroğlu ile ilgili yapacağı çalışmalar arasında Bolu Beyi için simgesel mezar, Köroğlu MüzesiKöroğlu Evi, Köroğlu efsanesinin yaşandığı Türk dünyası ülkeleriyle birlikte gerçekleştirilecek Köroğlu Parkı, Köroğlu Araştırma Merkezi, Köroğlu’nun UNESCO kültürel miras listesine alınması gibi projeler de yer alıyor.

BELEDİYECİLİKTE DİĞER ÖRNEK PROJELER…

DOĞA İLE UYUMLU ŞEHİR

Büyük parkların yanı sıra çok sayıda mahalle boş alanları parka dönüştürülerek vatandaşın hizmetine sunuldu. 110 bin metrekare alana sahip Atatürk Orman Parkı bölgenin en büyük ve en modern cazibe merkezi haline getirildi. Karaçayır, nefes alınan, her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği ikinci büyük park oldu. Cumhuriyet Parkı yeni görüntüsüyle vatandaşın hizmetine sunuldu. Uğur Mumcu Parkı yeni peyzaj ve çevre düzenlemeleri ile ailelerin keyifli vakit geçirebileceği bir hale dönüştü.

Şehrin en önemli caddesi olan İzzet Baysal Caddesi artık ekonomik ve sosyal hayatın merkezi haline getirildi. Kent Meydanı’na açılan cadde, üzerindeki binaların dış cepheleri yenilenerek, yürüyüş yolu, peysajı ve ışıklandırmasıyla sadece yayaların kullanabileceği bir cadde haline getirildi.

Dünyadaki kent meydanlarıyla yarışacak, 19 bin metrekare ile başlanan Kent Meydanı, önümüzdeki dönemde133 bin metrekareye çıkacak.

ÇEVRECİ PROJELER:

Hayata geçirilen çevre projeleri sayesinde Büyüksu deresi 40 yıl aradan sonra balık yaşar ve balık tutulur hale geldi. Bolu havzasındaki tüm atık sular modern tesiste işlemden geçirilerek, doğayla “en doğal, en temiz” şekilde buluşturuluyor.

Atık Su Arıtma Tesisi sayesinde Bolu’daki çevre kirliliği en aza indirildi. 110 kilometrelik Kollektör Hattı ile Bolu’da yaşanan çevre katliamına son verildi. Bir ucu Abant ve Bolu Dağı’na, diğer ucu Mudurnu Yolu’ndaki Tepe Karakolu’na uzanan bölgedeki Kolektör Hattı ile tüm atıklar toplanarak Atık Su Arıtma Tesisi’nde temizleniyor.

Yağmur Suyu ve Kanalizasyon Hatları birbirinden ayrılarak, olası su baskınlarının önüne geçildi.

Katı Atık Depolama Tesisi, Avrupa normlarındaki depolama alanı ile Bolu ovasındaki büyük çevre kirliliğini engelleyen bir başka önemli proje. Bolu’nun köylerini de kapsayan bu projede sanayi atıkları ayrı, evsel atıklar ayrı toplanıyor. Yıllık ortalama 6 bin ton kâğıt ve karton toplayarak 102 bin ağacın kesilmesi önleniyor. Ortalama yıllık 1,500 ton plastik, 220 ton metal toplanarak çevre kirliğinin de önüne geçiliyor. Avrupa standartlarındaki Ayrıştırma Merkezinde geri dönüşümü mümkün olan çöpler ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılıyor. Günlük 350 ton çöp ayrıştırılabiliyor. Bu proje, Bolu ölçeğindeki bir şehir için “Türkiye’de gerçekleştirilmiş ilk proje” olma özelliğini taşıyor.

Katı Atık Deponi Gazından Enerji Üretim Tesisi’nden elde edilen metan gazı ile elektrik üretiliyor. Tesisle 1000 evin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek enerji üretiliyor. Kapasite 10 katına çıkarılarak yenilenebilir enerji kullanımı ile doğal kaynaklarımızın korunmasına katkı artırılacak.  

Yılda ortalama 1 ton pil ve atık yağ toplanarak, milyonlarca litre suyun ve binlerce metrekare toprağın zehirlenmesini engelleniyor.

Bolu, dünyada çöp kamyonlarını doğalgazla çalıştıran 70 şehirden biri. Bolu Belediyesi, çöp kamyonlarının tamamını ve binek araçların yüzde 50’sini doğalgazla çalıştıran Türkiye’deki “ilk belediye”.