‘Bayramların Gözdesi Göynük’ Tatilciler İçin Hazır!

Göynük Belediye Başkanı Kemal Kazan:
“Doğa, tarih ve kültürün iç içe olduğu Osmanlı Kenti Göynük, Ramazan Bayramı’nda tatilcileri bekliyor” 
“Misafirlerimiz zamanın durduğunu hissedecekler”

Ulusal ve dini bayram tatillerinin gözdesi haline gelen Göynük, ‘Ramazan Bayramı tatilcilerine’ hazır! Göynük Belediye Başkanı Kazan: “Misafirlerimiz doğa, tarih, kültür ilçesi Göynük’te zamanın durduğunu hissedecekler” dedi.

Batı Karadeniz’in ‘en yeşil’ doğası içinde kurulu Bolu’nun şirin ilçesi Göynük, aynı zamanda farklı medeniyetlere ev sahipliği yapma özelliğiyle bir turizm bölgesi haline gelmiş durumda… Akşemseddin Hazretleri’nin manevi açıdan taçlandırdığı ilçe, özellikle dini bayramlarda yerli turistin en fazla tercih ettiği ilçeler arasında.

Tarihi Kentler Birliği üyesi olan ve 1987 yılında sit alanı ilan edilen Göynük, Arnavut kaldırımlı sokakları, kendine has mimari özelliklerini yansıtan konakları ile misafirlerini ‘Yaşayan Osmanlı Kenti’ görüntüsüyle karşılıyor. Turizme açık 5 tarihi konağı, 3 oteli, 3 yöresel yemek lokantası ile yerli ve yabancı turistlere hizmet veren Göynük’te en fazla ziyaret edilen yerlerin başında Akşemseddin Hazretleri Türbesi geliyor.

Göynük Belediye Başkanı Kemal Kazan, bayram tatilini doğanın içinde tarih ve kültürle dolu geçirmek isteyenleri Göynük’e davet etti. “Misafirlerimiz burada geçirdikleri süre içinde zamanın durduğunu hissedecekler” diyen Kazan, şunları söyledi:

“Ramazan Bayramı tatilini geçirmek için Göynük’e gelecek misafirlerimiz isterlerse doğanın sunduğu eşsiz güzellikler ile huzurlu bir tatil, isterlerse de tarih ve maneviyatla dolu bir tatil yaşayabilirler. Göynük’ün düzenli, temiz Arnavut kaldırımlı sokaklarında gezebilirler. Zamanın durduğunu hissedecekleri konaklarımızda konaklayarak huzurlu ve dingin bir tatil geçirebilirler. Biz tüm esnafımız ve ilçe halkımız olarak Anadolu’nun incisi olan ilçemizi görmeye gelecek misafirlerimizi bekliyoruz.”

Göynük ve zenginlikleri:

Akşemseddin Hz. Türbesi
Çağ açıp çağ kapatan büyük Hükümdar Fatih Sultan Mehmet’in hocası ve Fatih’in deyişiyle ‘’İstanbul’un gerçek fatihi’’ Akşemseddin Hazretleri, Göynük’te yaşadı ve Göynük’te ebediyete göçtü. Göynük bu özelliği ile Diyar-ı Akşemseddin olarak tanımlanıyor.

Gazi Süleyman Paşa Cami ve Hamamı
1331-1335 tarihleri arasında Orhan Gazi’nin oğlu Gazi Süleyman Paşa tarafından tek şerefeli, tek minareli ve tek ahşap kubbeli olarak inşa edildi. 1948-1960 yıllarında restore edilen caminin en büyük özelliği, yöredeki ilk Osmanlı eserlerinin en sağlamlarından biri olması…


Tarihi konaklar
Osmanlı yapılarının tüm özelliğini yansıtan tarihi konaklar aynı zamanda konaklama imkanı da sunuyor. Yüz elli yıl öncesinin mimari özellikleriyle bezeli konaklar, pencerelerinin etrafındaki kafesleri, cumbaları, kapılarındaki ve pencerelerdeki ahşap oymacılığı ve motifleri ile göz dolduruyor.

Zafer Kulesi
Göynük’ün ilçeye hâkim bir tepesinde gelenlerin dikkatini çeken, şehrin her noktasından görülebilecek Tarihi Zafer Kulesi, 1922 yılında Sakarya Meydan Savaşı anısına Cumhuriyet döneminde yaptırıldı. Zafer Kulesi, altıgen taş temel üzerine üç katlı ahşap yalı baskı mimari tarzıyla Göynük’e Cumhuriyetin bir armağanı…

İlmek İlmek Kültür…
Göynüklü kadınların el tezgâhlarında ilmek ilmek dokudukları Göynük’e has ’tokalı örtü’ ‘peşkir saçaklı örtü’, ‘kabak örtü’, ‘karaboyalı örtü’, ‘Göynük bezi’ yöresel ürünleri arasında yer alıyor. İşlemeler ve renkler geçmişte olduğu gibi, bugün de Göynüklü kadınların günlük ruh hallerini ve sosyal durumlarını yansıtma aracı.

Eşsiz Lezzetler
Göynük, farklı lezzetler arayanlar için ideal ilçelerden biri… ‘Keşli’, ‘cevizli Göynük mantısı’, suyuna ekmek bandırmanın şart sayıldığı(!) ‘güveçte yaprak sarması’, ‘okla tatlısı’, içinde şeker bulunmayan tamamen doğal ‘uğut tatlısı,  Göynük’ün en ünlü,  geleneksel yemekleri…

Ressamın Fırçasından Çıkmış Gibi…
Yılın her zamanı ayrı bir güzellik sunan doğal cennet köşeleri; Sünnet Gölü ve Çubuk Gölü, adeta bir yağlı boya tablo güzelliğine sahip.

Nasıl Ulaşılır?
Göynük, Bolu ili sınırları içerisinde yer alıyor. Karayolu ile İstanbul’a 230 km, Ankara’ya 220km, Bolu merkeze 97 km uzaklıkta bulunuyor.

Nerede Kalınır?
Yaklaşık 100-150 yıllık tarihe sahip olan Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerine sahip, Akşemsettinoğlu Konağı, Caferler Konağı, Hacı Ali Paşa Konağı, Gürcüler Konağı ve Türksoylar Konağı tarihi dokuya uygun restorasyonlarıyla ilçenin konaklama ihtiyacını da karşılıyorlar.Ayrıca ilçe merkezinde bulunan Göynük Otel, Sünnet Gölü kenarında yer alan Sünnet Gölü Doğal Yaşam Oteli ve Mudurnu-Bolu yolu 7. Km’sinde yer alan Doğa Otel de farklı tarzları ile daha modern mekanları tercih edenler için konforlu bir ortam sağlıyor.

Ne Yenir?
Şehir merkezinden bulunan Paşazade Restaurant’ta ilçeye özgü yöresel yemekler ‘keşli’ ‘cevizli erişte’, ‘yoğurtlu mantı’, ‘tarhana ve düğün çorbası’, ‘piyaz’, ‘su böreği’, ‘yaprak sarma’ ve yöreye özgü ‘okla böreği’  (dik börek) ve ‘uhut’ tadılabiliyor.Lalezar Restaurant’ta yöresel yemeklerin yanı sıra ev tencere yemekleri, ızgara çeşitleri yer alıyor. Restaurantın spesyali ise özel bir karışım ile hazırlanan Lalezar Revani tatlısı…Çarşı merkezinde bulunan ve yıllardır ilçe halkına ve Göynük’ü ziyarete gelen misafirlere hizmet veren Konak Restaurant’ta şefin spesiyali tuzda tavuk…