Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali (NGS) olan Akkuyu NGS sahasında ilk defa Açık Kapı Günü etkinliği gerçekleştirildi. Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Yury Galanchuk, “Nükleer santral inşaatının sadece yerel nüfusun desteğiyle başarılı olabileceğine inanıyoruz. Bu nedenle bölgede sakinleriyle sürekli bir diyaloğun sürdürülmesi bizim için çok önemli. Akkuyu NGS inşaatının başladığı günden bu yana tam 6 ay geçti. İlk Açık Kapı Günü’müzü düzenledik. Yerel sakinlerin kendi gözleriyle nükleer santralin inşaatının nasıl ilerlediğini görmeleri ve merak ettikleri her türlü soruyu sormaları için bu tür etkinlikleri düzenli olarak organize etmeyi planlıyoruz” dedi.
Açık Kapı Günü etkinliğine, Mersin’in Gülnar ilçesine en yakın yerlerde ikamet edenler katıldı. Özel olarak düzenlenen otobüs gezisi kapsamında ziyaretçiler; santralin ve sahadaki altyapı tesislerinin inşaat süreci ile ilgili ayrıntılı olarak bilgilendirildi ve proje şirketinin temsilcileriyle konuştu. Ziyaretçiler, ayrıca, nükleer santrallerin teknoloji ve çalışma prensiplerinin yanı sıra çevrenin korunması için projenin güvenliğini sağlayacak önlemler hakkında da bilgi edindiler.
10 BİNDEN FAZLA İSTİHDAM SAĞLAYACAK
Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Yury Galanchuk, Akkuyu NGS gibi büyük bir projenin hayata geçirilmesinin, bölgenin yaşamını fark edilir derecede iyiye doğru değiştireceğine işaret etti. Galanchuk, santralin, istikrarlı elektrik üretiminin yanı sıra, altyapının gelişimi ve yeni iş fırsatları sağlayacağını, yerel ürünlere olan talebi de arttıracağını belirtti. Galanchuk sözlerine şöyle devam etti:
“Bu bizim ortak projemizdir. Önümüzdeki uzun yıllar boyunca bizleri birbirimize bağlamaktadır. Şu anda santralin yapım tesislerinde çalışan personelin yüzde 85’i Türk vatandaşı olup, çoğu yakın yerleşim yerlerinin sakinleridir. İnşaatın doruk noktasına ulaşacağı dönemde burada 10 binden fazla personelin çalışması beklenmektedir.”
“BÖLGEMİZE VE ÜLKEMİZE REFAH GETİRECEK”
Etkinliğe katılan ve inşaat çalışmalarının ilerleyişine yüksek not veren ziyaretçiler, görüşlerini paylaştı. Gülnar ilçesinden Seyit Öz, “Proje çok etkileyici, oldukça büyük bir inşaat! Bugüne kadar oldukça fazla iş yapıldığı görülüyor. Gülnar sakinleri, iş fırsatlarının, çocuklar için okulların ve ailelerimiz için daha iyi bir geleceğin doğmasını bekliyor. Bu proje sayesinde, daha az genç nüfus ilimizi terk edecek ve ilçemiz gelişecek” dedi.
Bölge sakinlerinden Mevlüt Çiftçi ise, “Etkinlik yüksek düzeyde katılımla gerçekleşti. Açık Kapı Günü için şirkete minnettarız. Bu bizim toprağımızdır. Bize zaman ayırmaları ve santralin inşaatının nasıl ilerlediğini bizzat görme ve projenin güvenli olduğundan emin olma fırsatı tanımaları çok önemliydi. NGS’nin, insanların hayatlarını daha iyiye doğru değiştireceğini ve bizim bölgemize ve ülkemize refah getireceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.
ÇEVRE VE İNSAN SAĞLIĞI İÇİN GÜVENLİ
Yerel sakinler için gezi turları, Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü (MEPhI) mezunu olan ve 2018 yılında Rusya’da nükleer enerji alanında yüksek ihtisas öğrenim diplomalarını almış Akkuyu Nükleer’in genç uzmanları eşliğinde gerçekleştirildi.
Uzmanlardan Abdullah Safa Duman, güvenlik nedenlerinden dolayı santralin inşaat alanına erişimin sıkı bir şekilde regüle edildiğini kaydetti. Duman, yerel sakinlerin içeriyi görmeye davet edilmelerinin önemine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Daha önce insanlar inşaattan korkuyorlardı. NGS’nin sağlık ve tarımı nasıl etkilediği ile ilgili pek çok mit duyuyorlardı, ancak gezilerimiz sırasında biz onlara NGS’nin çevre ve insanların sağlığı için güvenli olduğunu anlattık. Rusya ve diğer ülkelerdeki nükleer santrallerin faydalarını gösteren örnekler verdik. Sakinlerin çoğu, bu etkinliğin çok yararlı olduğunu belirterek açık kapı günlerinin sürekli olarak düzenlenmesini dilediklerini söyledi.”
Akkuyu NGS sahasında inşaat çalışmaları sürüyor. Burada “Doğu”, “Güney” ve “Kuzey” drenaj kanallarının inşaatı devam ediyor. Kor tutucu, buhar jeneratörleri, reaktör basınç kabı, türbin tesisinin elemanları gibi tedariki uzun süren ekipmanların kabulü için kullanılacak olan “Doğu” kargo terminalinin inşaatının sene sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Buna ek olarak, NGS personeli ve ailelerinin yerleşmesi için gerekli tüm altyapıyı içeren, daimi bir konut kampüsünün inşa edilmesi de planlar arasında yer alıyor. Konut kampüsünün çalışması için Mersin ve komşu bölgelerden, burada çalışmak isteyen ve uygun niteliklere sahip olanların işe alınması düşünülüyor.
TÜRK TEDARİKÇİLERLE SEMİNER DÜZENLENMİŞTİ
Geçtiğimiz günlerde; 3-5 Ekim 2018 tarihleri arasında, Mersin’de, Rosatom Devlet Kuruluşu ile Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından, çeşitli profillere sahip 300’den fazla Türk firmasının temsilcilerinin ve tedarikçilerinin katıldığı bir seminer düzenlenmişti. Seminerde, Akkuyu Nükleer, Rusya’nın nükleer sanayi işletmelerinin temsilcileri ile Türk tedarikçiler arasında B2B formatında yapılan görüşmelere özel ilgi gösterilmişti.