İşadamları nükleer enerjinin gerekliliğine vurgu yaparken, diğer katılımcılar Türkiye’deki nükleer santral projeleri ve konunun bilimsel boyutunu anlattılar.
Akkuyu NGS A.Ş. yöneticileri, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) İnşaat, Çevre ve Enerji Komisyonu tarafından düzenlenen “ Türkiye’deki Nükleer Enerji Projeleri ve Ülke Ekonomisine Katkıları” konulu panele katıldı.
Komisyon Başkanı Kaan Kerim Furkan enerjide dışa bağımlılığın azalması için tarafların bir araya gelmesi gerektiğini belirterek, nükleer enerjinin gerekliliğine dikkat çekti.
Toplantıda konuşmacı olan İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Üner Çolak, nükleerin elektrik üretimi dışında sağlık, uzay ve savunma teknolojileri, tarım ve bilimsel araştırmalar da yoğun olarak kullanıldığını söyledi. Çolak: “80 metre yüksekliğindeki bir binanın sadece 4 metrelik bölümünde enerji üretiliyor. Reaktör dediğimiz bu bina, güvenliğin en yoğun olduğu uygulamadır. Nükleer enerjideki radyasyon riski, sağlık taramaları ve tabiattaki doğal radyasyon ile karşılaştırıldığında çok daha düşük kalıyor. Mesela 5 saatlik uçak seyahatinden alınan radyasyon miktarı nükleer güç santrali yakınında yaşayan kişilerin aldığı miktardan 300 kat fazla. Türkiye’de kesintisiz elektrik üretimi anlamına gelen baz yük ve karbon emisyonu açısından bakıldığında doğalgaz ilk sırada. Ancak nükleer enerjinin devreye girmesiyle doğalgaza bağımlılık azalacak buna karşılık karbon emisyonu açısından daha da temiz bir üretim sağlanacak. Akkuyu Nükleer Santrali ve Sinop Nükleer Santrali Projeleri, önemli bir iş alanı yaratacak. Tedarikçi, hizmet sağlayıcı ve nitelikli işgücü yaratmak için kritik bir aşamaya geçilecek” dedi.
Enerji Bakanlığı Nükleer Enerji Projeleri Uygulama Daire Başkanı Necati Yamaç elektrik talebinin her geçen yıl artarak büyüdüğünü belirterek, bu alanda Türkiye’nin Çin’den sonra yüzde 7 ile ikinci sırada yer aldığını söyledi. Türkiye’nin Akkuyu ve Sinop Nükleer Santralleri devrede olsa, 3 yılda enerji ithalatına toplam 21 milyar dolar ödemekten kurtulacağının altını çizen Yamaç, bu bedelin bir adet Akkuyu Nükleer Santrali’nin maliyetine eşit olduğunu kaydetti. Necati Yamaç sözlerini şöyle
sürdürdü: “Türk şirketler, makine-ekipman, elektrik aksamı ve inşaat alanında iyiler. 470 şirket envanter formu doldurdu. 250 firma ile yüz yüze görüştük. Bunların yüzde 13’ü Rus kalite standardı
olan GOST’a sahip. Türkiye’den şirketler Slovakya ve İngiltere’deki nükleer santraller için yabancı şirketlerle ortak teklif verdiler. Bu arada ilgilenen Türk tedarikçi şirketler, 30-31 Mayıs’ta İstanbul Nükleer Santraller Zirvesi ve 9-11 Haziran’da Rusya’da gerçekleşecek Atomexpo Fuar ve Kongresi’ne mutlaka katılmalılar.”
Akkuyu NGS A.Ş Mersin Bilgilendirme Merkezi Müdürü Faruk Üzel ise projenin genel bir özetini yaptıktan sonra son durum hakkında bilgi verdi. Akkuyu NGS Projesi’nin ÇED Raporu sürecinin devam ettiğini hatırlatan Üzel, şu anda sahada hiçbir inşaat faaliyetinin bulunmadığını kaydetti. Santralin bölgede yaklaşık 12 bin kişilik yeni istihdam yaratacağını vurgulayan Üzel bu sayede yöre altyapısının gelişeceğini ve dolaylı olarak pek çok sektörü ayağa kaldıracağını anlattı.
Akkuyu NGS A.Ş Teknik ve Lisanslama Baş Koordinatörü Dimitrij Pokidysev de Rus tarafının Türk tedarikçileri maksimum düzeyde Akkuyu NGS Projesi’ne dahil edeceğini açıkladı. Bu nedenle şirketin, kamuoyu ve tedarikçileri azami düzeyde bilgilendirmek zorunda olduğunun altını çizen Pokidysev, Türk tedarikçileri için aradıkları en önemli kriterin kalite ve teknik şartnameye uyum olduğunu kaydetti. Yapılan tüm işlerin denetime tabi bulunduğuna dikkat çeken Pokidysev, ihale ilanları ve takvimin www.akkunpp.com adresinden takip edilebileceğini söyledi.
Daha sonra Genç MÜSİAD Başkanı Faruk AKBAL , toplantı katılımcılarına birer teşekkür plaketi sundu. Teşekkür plaketleri ise, her katılımcı için 20 adet fidan dikilmesini içeren bir sertifikadan oluştu.
Toplantıya katılan MÜSİAD temsilcisi işadamları, plaket töreninin ardından bire bir görüşmeler yaparak soru ve önerilerini Akkuyu NGS A.Ş yöneticilerine ilettiler.