Kocaeli Sanayi Odası tarafından, “Nükleer Enerji Endüstrisinin Yerlileştirilmesi’’ adıyla düzenlenen toplantı, sanayici ve iş adamlarının büyük ilgisini çekti. Toplantıda, nükleer enerji teknolojisi anlatıldı, Türk firmalarının santralin yapımı ve işletiminde üstlenebileceği rol ve yerli sanayinin olası katkısı ele alındı.
Kocaeli Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda, büyük bölümünü sanayici ve iş adamlarının oluşturduğu katılımcılar ile akademisyenler, nükleer santral teknolojisi, nükleer enerjiye duyulan ihtiyaç ve Türk firmalarının üstlenebileceği sorumluluklar konusunda bilgilendirildi.
Ağırlıklı olarak, yerli sanayinin, nükleer enerji endüstrisinde ve nükleer güç santrali inşasında alabileceği rolün konuşulduğu toplantıya, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanı Necati Yamaç, İTÜ Enerji Enstitüsü / Nükleer Araştırmalar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Beril Tuğrul, Nükleer Enerji Teknolojileri (NükTe) Platformu Koordinatörü Adil Buyan, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Nükleer Güvenlik Denetçisi Yusuf Ceylan, Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş. Teknik ve Lisanslama Baş Koordinatörü Dmitrij Pokidyshev, JSC Atomsroyexport İhale ve Sözleşme Departmanı Başkanı Dmitri Ivanov, EÜAŞ Teknoloji, Yakıt Çevrimleri ve Atık Yönetimi Müdürü Ahmet Ege, Gazi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Yöneticisi, Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hacı Mehmet Şahin, Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Yöneticisi Evren Kutlu, Hacettepe Üniversitesi Teknoloji Transfer Merkezi Proje Uzmanı Salim Öztürk konuşmacı olarak katıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanı Necati Yamaç, dünyadaki nükleer güç santrali çalışmalarından örnekler verdi. Türkiye’de planlanan nükleer santrallerin inşaasında pay sahibi olmak isteyen firmaların, gereken koşulları yerine getirerek sadece Türkiye’de değil, dünya genelindeki nükleer enerji sektöründe sorumluluk üstlenebileceklerini söyledi.
Yamaç, bu sektörde faaliyet göstermek isteyen firmalara, nükleer güç santralinin yapımında tedarikçi olmaları için yol gösterilebileceğini, ancak söz konusu firmaların öncelikle istekli davranmaları ve ihale şartnamelerine uygunluklarının bulunması gerektiğini vurguladı.
Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş. Teknik ve Lisanslama Baş Koordinatörü Dmitrij Pokidyshev, Akkuyu NGS tanıtım filmi gösteriminin ardından yaptığı konuşmada, Türkiye ile Rusya’nın, proje kapsamındaki sorumlulukları hakkında bilgi verdi.
Santralin yapılacağı yer ve genel planını anlatan Pokidyshev, yerli sanayinin projeye dahil edilmesinin önemine dikkati çekti. Projede son 3 yılda yapılanları özetleyen Pokidyshev, Türkiye’de birçok kurumla işbirliği içinde hareket edildiğini söyledi.
Dmitrij Pokidyshev, Aralık 2011’de başlayan ÇED sürecinde olumlu cevabın, bu yılın ortalarında alınacağının tahmin edildiğini ifade etti.
‘’Altyapı çalışmalarına devam ediyoruz’’ diye konuşan Pokidyshev, yerli sanayinin projeye dahil edilmesinin öngörüldüğünü, bu çerçevede ihaleler konusunda bilgi verme yükümlülüklerinin bulunduğunu kaydetti.
Pokidyshev, konuşmasının sonunda, nükleer enerji sektörüyle ilgilenen firmaların, 9-11 Haziran 2014 tarihleri arasında Moskova’da yapılacak Atomexpo 2014 fuarına katılmalarında fayda olacağını ifade etti.
JSC Atomsroyexport İhale ve Sözleşme Departmanı Başkanı Dmitri Ivanov ise konuşmasında ağırlıklı olarak satın alma prosedürlerini anlattı.
Danışmanlık ve bilgilendirme hizmeti alımında, özellikle proje çalışmalarında karşılıklı görüşmelerle sonuca varmak istediklerini ifade eden Dmitri, ihalelere katılacak firmalarda tecrübe, ürün kalitesi ve kalifiye elaman gibi kriterler aradıklarını belirtti.
Ivanov, projeye tedarikçi olarak katılmak isteyen firmalara, başvurularını Rusça ve İngilizce olmak üzere iki dilde yapmaları gerektiğini hatırlattı.
İTÜ Enerji Enstitüsü / Nükleer Araştırmalar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Beril Tuğrul da konuşmasında, Türkiye’nin enerji talebinin yüksekliğini anlattı. Tuğrul enerji üreten diğer santrallerle nükleer enerji santrallerini kıyaslayarak nükleer güç santrali teknolojisi hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
Türkiye’nin, nükleer enerjiye duyduğu ihtiyaca dikkati çeken Tuğrul, Türk firmalarının, nükleer santral inşaasının hangi aşamalarında tedarikçi olabileceklerine dair bilgi verdi.
Nükleer Enerji Teknolojileri (NükTe) Platformu Koordinatörü Adil Buyan ise, nükleer santral yapımında Türk sanayiciye nasıl destek sağlanabileceğini ve hangi alanlarda tedarikçi olunabileceğini detaylarıyla anlattı. Nükleer santral ekipmanları ve yerlileştirme modelleri hakkında konuşan Buyan, yerli sanayinin, santralin yapımında ve mal tedariğinde büyük sorumluluk üstlenebilecek kapasitede olduğunu ifade etti.
Nükleer santrallerin lisanslanması için yasal ve düzenleyici çerçeve hakkında bilgi veren Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Nükleer Güvenlik Denetçisi Yusuf Ceylan da, lisanslama prosedürü, lisanslama projelerinde gelinen durum ve kalite yönetim sistemini anlattı.