“2012 Kültür Turizmi Zirvesi ve Fuarı” için geri sayım başladı…

Türkiye’nin yeni hedefi “kültür turizminde” marka olmak…

Türkiye’nin ‘en büyük kültür turizmi zirvesi’ 20-23 Aralık’ta Ankara’da…

“Kültür Yolları ve İnanç Turizmi” Başkent’te tartışmaya açılıyor…

Türkiye’nin ‘en büyük kültür turizmi zirvesi ve fuarı’ için geri sayım başladı. “İkinci Kültür Turizmi Zirvesi ve Fuarı”, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, KKTC Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel ve sektör temsilcilerinin katılımıyla 20-23 Aralık tarihleri arasında Ankara’da yapılacak.

Bu yıl uluslararası nitelik kazanan fuar ve zirvenin konusu, “Kültür Yolları ve İnanç Turizmi” olarak belirlendi. Zirve boyunca, sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye’nin kültür turizminde marka ülke olması için yapılması gerekenler tartışılacak ve “Hedef 2023 Vizyonu”nda kültür turizminin hak ettiği yere gelmesi için yapılması gerekenler değerlendirilecek. Türkiye’de inanç turizminin marka şehirleri Konya, Şanlıurfa, Bursa, Ankara, Gaziantep de zirvede belediye başkanları düzeyinde temsil edilecek.

20-23 Aralık tarihleri arasında Ankara Congresium ATO Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşecek zirve,  T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜRKSOY(Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı), Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Turizmi Derneği’nin işbirliği ile yapılıyor. Yön Grup tarafından organize edilen zirve fuar bu yıl uluslararası nitelik de kazandı. Zirveye Türki Cumhuriyetler, Çin Halk Cumhuriyeti, Fas Elçiliği, Şili, KKTC, İran, Libya, Sudan, İsviçre, Suudi Arabistan, Endonezya, Bangladeş, Meksika, Ürdün, Kuveyt, Ukrayna, Ürdün, Karadağ, Tayland’dan da temsilcilerin katılması bekleniyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Günay da açılışa katılacak

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, KKTC Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, Ankara Valisi Alâaddin Yüksel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Kültür Turizmi Derneği Başkanı Ömer Yaşartürk’ün konuşmaları ile başlayacak zirvede, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz da oturum başkanlığı yapacak. Oğuz ‘un başkanlığını yapacağı oturumun konusu ‘Kültür Turizmi ve Kültür Yolları’ olacak. Bu oturumda, Rize Valisi Nurullah Çakır, İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, Muğla Valisi Fatih Şahin, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ve Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz konuşmacı olarak yer alacak.

Kültür ve inanç turizminin marka şehirleri “kendi hikayelerini” anlatacak

Zirvede diğer oturum konuları ise  ‘Kültür ve İnanç Turizmine Sektör’ün Bakışı, ‘İnanç turizmi’ ve ‘Kültür Turizminde Başarılı Uygulama Örnekleri’ olarak belirlendi. “İnanç turizmi” başlığı altında gerçekleşecek oturumda,  inanç turizminin Türkiye’deki marka şehirleri, buluşacak. Bu oturumda Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakibaba, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ. Melih Gökçek ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, katılımcılarla bir araya gelecek. “Kültür turizminde başarılı uygulama örnekleri” oturumunda ise, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy,  Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Niksar Belediye Başkanı Duran Yadigar, “kendi başarı hikayelerini” anlatacak.

 

Türkiye, kum ve güneşin ötesinde…

İkinci Kültür Turizmi Zirvesi ve Fuarı, sahip olduğu tarihi ve doğal güzellikleriyle kültür turizmi alanında “zirveye” aday Türkiye’nin potansiyelinin açığa çıkarılması için önemli bir buluşma noktası niteliğinde. “Kültür turizminde” Türkiye’nin potansiyelinin dünyaya tanıtılması için yapılması gerekenlerin tartışılacağı zirve, tüm turizm profesyonelleri arasında bir iletişim köprüsü kurmayı da amaçlıyor.  Geçtiğimiz yıl bu kapsamda ilki düzenlenen zirve, “Türkiye kültür turizmindeki potansiyelini yeterince kullanamıyor” saptamasıyla son bulmuştu. Zirvenin sonuç bildirgesinde, “Kum, güneş bir ülkenin turizminin gelişmesi için tek başına yeterli değildir. Ülke olarak turizm alternatiflerinin çeşitlendirilmesi gerekmektedir. Bölgesel kalkınmaya büyük katkı yapacağı göz önünde bulundurulduğunda kültür turizmi stratejik öncelik haline getirilmelidir” denilmişti. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen zirvede, “kültür turizmine” emek veren isimlerin değerlendirmeleri de şöyle olmuştu:

“Kültür genç kuşaklara aktarılmazsa, turizm de yapılamaz”

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz:  “Türkiye’de kültür turizminin en cazip alanları arkeolojik sit alanları, tarihî kentler, ören yerleri ve son dönemlerde doğa turizmi ve köyler olmaktadır. Bu alanların doğasını ve temel özelliklerini bozmamak, bu alanları sürdürülebilir kalkınma içinde korunur hâle getirirken bu süreçleri daha önce geçirmiş ülkelerin deneyimlerini öğrenmek gerekmektedir. Şurası unutulmamalıdır ki eğer kültür genç ve gelecek kuşaklara aktarılamıyorsa gelecekte turizmi de yapılamayacaktır.”

“Daha çok para harcayan turistlere odaklanmalıyız”

Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muharrem Tuna: “Ülke olarak az para harcayan deniz tatilcileri yerine, başta kültür turizmi olmak üzere kış turizmi, golf turizmi, iş turizmi, sağlık ve termal turizm amacıyla seyahat eden ve daha çok para harcayan turistlere odaklanmalıyız. Özellikle Kültür turizmini stratejik öncelik haline getirmeliyiz.”

“Kültür, miras ve turizm arasında sinerji için sayısız fırsat var”

ÇEKÜL Vakfı Genel Sekreteri Ece Müftüoğlu Narcy: “Doğru yönetildiği zaman kültür, miras ve turizm arasında güçlü bir sinerji yaratılması için sayısız fırsatlar bulunmaktadır. Bu süreçte merkezi yönetsel organların, yerel yönetimlerin, turizm sektörünün ve yerel halkın birlikte hareket etmesi, etkin ve sürdürülebilir bir kültür turizmi için kamu-yerel-sivil-özel birlikteliğe işlerlik kazandırılması gerekmektedir.”

‘’Tarihi değerler milletlerin ortak hafızasıdır”

T.C. Kültür Ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Serhad Akcan: “Tarihi değerler milletlerin ortak hafızasıdır. Uluslararası anlamdaki bu ortak hafızayı, bu uygarlık belgeliğini tanımak, anlamak ve değerleriyle buluşmak düşüncesi kültür turizminin kendi ana fikridir.”

“Tüm kesimlerin işbirliği önemli”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey: “Şehirlerin daha iyiye dönüşebilmeleri için resmi kurum yetkilileri ile özel oluşumların yerel yöneticilerle işbirliği içerisinde çalışmaları gerekmektedir.”

 

NOT: Daha önce 21-23 Kasım tarihlerinde düzenlenmesi öngörülen Zirve ve Fuar, o tarihlerde İzmir Expo 2020’nin Paris’te yapılan tanıtım lansmanı nedeniyle ertelenmişti.